Programėlė suteiks informaciją apie dviračių taisyklas, lankytinus objektus, pavojingas vietas kelyje ir leis programėlės vartotojams dalintis naudinga informacija su kitais dviratininkais. Išskirtinio socialinio projekto tolimesniam vystymui bus ieškoma finansavimo galimybių planuojama bendradarbiauti su mikromobilumo verslais.

2022 m. spalio mėn. APVA ir kitų partnerių organizuotame hakatone „Green Life Hack: Mobility“, ieškota inovatyvių sprendimų, susijusių su tvariu judumu miestuose ir visuomenės keliavimo įpročių keitimu. Tuo metu hakatoną laimėjo Lietuvos dviratininkų bendrijos suburta komanda, pristačiusi idėją sukurti išskirtinę, Lietuvoje atitikmenų neturinčią mobiliąją programėlę dviratininkams „Burbi“.

Iš Europos Sąjungos LIFE programos ir Lietuvos biudžeto lėšų sukurtos programėlės žemėlapyje esanti informacija – naudinga važiuojantiems dviračiu. Žemėlapyje vaizduojamos mažo intensyvumo gatvės, jų danga, sujungimai, šaligatviai, dviračių taisyklos, lankytinos vietos ir vietos, kuriose judėti pavojinga. Mobiliojoje programėlėje įdiegta funkcija leis tikslinti žemėlapių kūrimui naudojamus miestų savivaldybių teikiamus duomenis – pranešti apie pavojus kelyje, lankytinas vietas ir pan.. Taip pat suteiks galimybę bendrauti su kitais programėlės vartotojais. Programėlė padės pasirinkti patį patogiausią dviratininko kelią nuo taško A į tašką B.

Dabar naudojantis programėle, siūlomas žemėlapis, į kurį pasižiūrėjus, galima pasirinkti važiavimo kelią, o dar šį mėnesį bus galimybė ir naviguoti jame. ,,Kasdieniniai miesto maršrutai labai priklauso nuo to, kokia situacija kelyje. Dviratininkas mieliau rinksis važiuoti vaizdingu, saugiu keliu, o ne užterštu ir pavojingu. Todėl svarbiausia rasti patogiausią kelią tikslo link, įskaičiuojant minėtus veiksnius“, – pažymi vienas iš UAB ,,Burbi“ įkūrėjų Paulius Bakutis.

Programėlė, skatinanti kelionėms rinktis dviratį

Programėlės autoriai pabrėžia, kad idėja sukurti mobiliąją programėlę kilo nuolatos susiduriant su pavojais keliaujant dviračiu: ,,Mindami vis burbėdavome dėl problemų dviračių takuose. Šie – tai nutrūkdavo staiga, būdavo per siauri, nekokybiški, užtverti pastatytais automobiliais. Dviračių takais dažnai vaikšto pėstieji, pasitaiko pavojingų išvažiavimų, nuo šių veiksnių priklauso dviratininko saugumas ir sveikata. Tačiau supratome, kad yra ir kitų naudingų dalykų, kuriais norėtume dalintis – pavyzdžiui, dviračių servisų lokacijomis, lankytinomis ar tiesiog gražiomis vietomis“, – pasakoja P. Bakutis.

Programėlės kūrėjai yra įsitikinę: gatvėse nuolatos karaliaujant automobiliams, programėlė ,,Burbi“ padės keisti miesto erdvių vartotojų judėjimo įpročius. Taip pat tikimasi, kad mobilioji programėlė atliks edukacinę paskirtį, supažindindama platesnę visuomenės dalį apie naudojimosi dviračiu naudą ir didins šios transporto priemonės patrauklumą.

Dėl technologinių ypatybių kol kas programėlė pritaikyta tik „Android“ operacinei sistemai. Programėlę galima atsisiųsti iš „Google Play“ parduotuvės arba www.burbi.app.

Ateities planai ir galimybės

Programėlės kūrėjai atskleidžia, kad šio socialinio projekto tolimesniam vystymui ir verslo modeliui planuojama ieškoti finansavimo galimybių. Ateities planuose – galimas bendradarbiavimas su maisto, prekių pristatymo platformomis („LastMile“, „Bolt“, „Wolt“), netrukus pradėsiančiomis naudoti autonominius robotus, ir kitais mikromobilumo verslais.

Pristatydama programėlę, APVA kartu primena ir apie galimybę gauti paramą elektriniui ar įprastam dviračiui įsigyti. Išregistravus seną, taršų automobilį galima gauti iki tūkstančio eurų išmoką dviračiams ar dviračių dalijimosi paslaugų papildymui įsigyti. Daugiau informacijos ir sąlygos paramai – APVIS svetainėje.

guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas