Saugus vairavimas yra tai, ką tikriausiai visi teigiame praktikuojantys, tačiau ar galima, pridėjus ranką prie širdies, pasakyti, kad kelyje niekada nepadarysite klaidos? Klaidų pasitaiko, tačiau tos, kurios padaromos sėdint prie vairo, gali kainuoti jūsų gyvybę, jau nekalbant apie kitų eismo dalyvių gyvybes.

Mes, žinome, kad tikriausiai pavargote girdėti tuos pačius patarimus, kai kalbama apie saugų elgesį kelyje, todėl parengėme šį sąrašą patarimų ir dažniausiai vairuotojų daromų klaidų, kurios yra šiek tiek kitokios.

Susikaupimas arba jo trūkumas yra žudikas

Transporto tyrimų laboratorijos duomenimis, dauguma vairuotojų susikaupia tik 25 proc. vairavimo laiko. Tai bauginanti mintis ir reiškia, kad trys iš keturių aplink jus važiuojančių vairuotojų kažkuriuo metu nesutelkia dėmesio vairuojant. Paprastai vairuotojai nesusikaupia, nes jų dėmesį atitraukia kas nors kita.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad tie, kurie vairuoja verslo tikslais, 40 % dažniau išsiblaško kelyje, nes tokiose kelionėse yra didelė pagunda skaityti elektroninius laiškus, žaisti su navigacijos sistema ar skambinti telefonu.

Todėl labai svarbu, kad darytumėte viską, ką galite, kad išlaikytumėte koncentraciją, o jei pastebėjote išsiblaškiusį vairuotoją, laikykitės saugaus atstumo, kad be reikalo nekiltų pavojus jūsų gyvybei.

Technikos mėgėjai = blogi vairuotojai

Visi automobiliai turi stereofoninę sistemą ir garsiakalbius, tai savaime suprantama. Bet ar žinojote, kad muzika, kurią renkatės groti per jas, gali turėti įtakos jūsų gebėjimui vairuoti? Nors kažkada galvojome, kad saugu manyti, jog kad ir kokios muzikos klausytumėtės, ji nesvarbi, kol išlaikote dėmesį kelyje. Tačiau tyrimai parodė, kad jūsų pasirinktas muzikos žanras gali jus padaryti prastesniu vairuotoju!

Izraelyje „New Scientist“ atliktas tyrimas atskleidė, kad kuo aukštesnis muzikos tempas (120-140 dūžių per minutę), tuo didesnė tikimybė, kad vairuotojas važiuos degant raudonam šviesoforo signalui, o tokie vairuotojai taip pat dažniau pateks į avariją. 120 ir 140 dūžių per minutę – toks paprastai yra daugumos šokių ir techno muzikos tempas, todėl perspėjame rinktis muziką atsakingai.

Jūsų veidrodėlis galimai nukreiptas neteisingai

Didžiąją laiko dalį vairuodami automobilį praleidžiate keliaudami į priekį, tačiau labai svarbu, kad galėtumėte akimirksniu pamatyti, kas yra už jūsų, neatitraukdami akių nuo kelio priekyje ilgiau nei būtina.

Daugeliui žmonių ne itin nepavyksta nustatyti šoninių veidrodėlių padėties. Didžioji dalis vairuotojų nusprendžia juos nustatyti taip, kad matytųsi automobilio galo dalis. Tačiau iš tikrųjų neturėtumėte matyti jokios savo automobilio dalies, todėl, palikdami juos tokioje padėtyje, iš tikrųjų sukursite nereikalingą akląją zoną.

Taip, žinome, kad tai atrodo akivaizdu, tačiau mus nustebino, kiek žmonių vis dar nesilaiko šio gana paprasto patarimo.

Daugiau dėmesio kreipkite į eismą, mažiau – į kelio ženklus

Sunku patikėti, bet iš tiesų kai kurie eismo ekspertai mano, kad yra per daug kelio ženklų, todėl vairuotojai tampa patiklūs ir aklai vykdo nurodymus, užuot atkreipę dėmesį į kitų vairuotojų elgesį. Nors tai gali atrodyti perdėta, yra keletas pavyzdžių, kurie gali patvirtinti šią teoriją. Pagalvokite, ar kada nors matėte automobilį, kuris važiuoja degant žaliam šviesoforo signalui ir tik po to susiduria sankryžoje? Taip, degė žalias šviesoforo signalas, todėl jie turėjo pirmumo teisę, tačiau tai galėjo būti ne pats tinkamiausias laikas.

Uždelsiat patikrinti padangas

Jūsų automobilyje viskas veikia puikiai, kol nepradeda mirksėti lemputė, tiesa? Nors dažniausiai taip ir būna, tai tikrai nereiškia, kad turėtumėte tiesiog manyti, jog viskas yra tobula. Tiesa ta, kad jei jūsų automobilio prietaisų skydelyje šviečia mažo slėgio padangose indikatoriaus lemputė, tikriausiai jau per vėlai pasirūpinsite tinkamu slėgiu padangose.

Vairuotojai turėtų reguliariai tikrinti padangas, kad išvengtų nelaimingų atsitikimų, o jei jūsų padangų lemputė ima mirksėti, nedelsdami sustokite. Jei taip atsitinka ir padanga atrodo beveik visiškai nuleista, nebandykite ja važiuoti. Be to, jei pastebėsite, kad visose keturiose padangose nėra tinkamo slėgio, avarinėse situacijose bus daug sunkiau manevruoti, todėl iš tikrųjų gali kilti pavojus jūsų bei aplinkinių žmonių gyvybei.

guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas