Baudos už girtumą priklauso nuo to, kiek promilių kraujyje parodys alkotesteris. Daugelis veikiausiai žino, jog Lietuvoje ši riba – 0,4 promilės. Užfiksavus didesnį girtumo laipsnį – teks paploninti pinigines, tačiau mūsų šalyje galioja ganėtinai švelnios bausmės.

Pasakymas „švelnios bausmės“ tikrai negalioja mūsų kaimynams lenkams ir šios šalies lankytojams. Dar metų pradžioje įsigaliojo pakeisto Lenkijos Baudžiamojo kodekso nuostatos, pagal kurias iš neblaivių vairuotojų bus konfiskuojamos transporto priemonės. 

Naujuose teisės aktuose numatyta, kad neblaivus vairuotojas, kurio kraujyje yra ne mažiau kaip 1,5 promilės alkoholio, netenka transporto priemonės. Ir nepriklausomai nuo to, ar jis sukėlė eismo įvykį. Be to, automobilio konfiskavimas taip pat bus taikomas tiems, kurie vairavo automobilį turėdami daugiau nei vieną promilę alkoholio ir sukėlė eismo įvykį.

Tokia pat nuobauda bus taikoma ir pakartotiniams pažeidėjams, t. y. tiems, kurie antrą kartą per 24 mėnesius vairavo išgėrę ir įpūtė daugiau nei 0,5 promilės alkoholio. Į šį sąrašą bus įtraukti taip pat pažeidėjai, kurie buvo blaivūs, tačiau pabėgo iš įvykio vietos.

Tačiau tai yra tik pakeitimai, kurie prisidėjo prie anksčiau įvestų taisyklių. Bene didžiausios baudos Lenkijoje yra taikomos besiryžtantiems už vairo sėsti išgėrus. Jeigu sustabdžius pareigūnams alkotesteris parodys tarp 0,2 ir 0,5 promilių – jūs galite gauti baudą iki 7 tūkst. eurų arba areštą iki 30 dienų.

Bauda už girtumą nuo 0,2 iki 0,5 promilių Lenkijoje:

  1. Bauda nuo 580 iki 7 000 eurų arba areštas iki 30 dienų;
  2. Galimybės vairuoti atėmimas nuo 6 mėnesių iki 3 metų;
  3. 15 baudos taškų.

Negana to, už tai neteksite teisės vairuoti nuo 6 mėnesių iki 3 metų bei gausite 15 baudos taškų. Tačiau situacija tampa dar blogesnė, jeigu jums nustatytas didesnis girtumas. Tuomet bauda gali siekti net iki 14 tūkst. eurų bei neteksite teisės vairuoti nuo 3 iki 15 metų.

Bauda už didesnį nei 0,5 promilių girtumą Lenkijoj:

  1. Bauda nuo 1 160 iki 14 000 eurų;
  2. Laisvės atėmimas iki 3 metų;
  3. Galimybės vairuoti atėmimas nuo 3 iki 15 metų;
  4. 15 baudos taškų.

Tiesa, verta paminėti ir tai, jog baudos yra skiriamos atsižvelgiant į vairuotojo finansinę situaciją. Tai reiškia, kad jeigu jūsų pajamos yra nedidelės – jums veikiausiai pavyks išvengti didžiausios įmanomos bausmės. Tačiau jeigu fiksuojami pakartotiniai nusižengimai – atsiranda didelė tikimybė ne tik prarasti savo automobilį, bet ir teisę vairuoti visam gyvenimui.

guest
1 Komentuoti
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Nabage
Nabage
5 dienų prieš

Puikus pavyzdys

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas