Lina Snarskienė

Automobilio priežiūros žingsniai, kuriuos pamiršta daugelis vairuotojų: pateikiama svarbiausia informacija, kuri padės išvengti didelių problemų, pasitikrinkite, ar viską žinote

Kiekvienas, turintis transporto priemonę, nori, kad ji tarnautų kuo ilgiau. Dėl to būtina nuosekli ir reguliari automobilio priežiūra. Deja, kai kurie vairuotojai vis dar įsitikinę, kad nuodugniai apžiūrai užtenka pakeisti alyvą, filtrus, automobilį nuplauti ir kartais nuvežti į autoservisą.

Įvairios jo dalys tiesiog sudiltų, jei tepalai automobiliams nebūtų tinkamai paskirstyti tam tikroms detalėms. Tačiau yra ir kitokių skysčių, kuriuos dažnas pamiršta arba prisimena vėliau nei reikėtų.

Automobiliui labai svarbūs skysčiai

Vienas jų yra vairo stiprintuvo skystis, kuris užtikrina, kad visada galėtumėte lengvai valdyti vairą. Norėdami, kad variklio temperatūra visuomet būtų tokia, kokios reikia, pasirūpinkite, kad netrūktų aušinimo skysčio. Jo bakelis turi būti pripildytas bent iki pusės.

Žiemą būtinai patikrinkite, ar pasirinktas aušinimo skystis yra neužšąlantis (beje, nepatartina jo maišyti su vandeniu). Tikrindami skysčius, atkreipkite dėmesį ir į priemonės stabdžiams lygį: baigiantis skysčiui, prietaisų skydelyje užsidegs speciali indikacinė lemputė.

Jei norite skysčio kiekį patikrinti prieš užsidegant lemputei, pažvelkite į ant bakelio esančias minimaliąją ir maksimaliąją žymas – skysčio lygis turi būti tarp jų.

Kaip ir tepalai automobiliams nėra pakankamas skystis, taip ir žibintų nepakanka tiesiog nuplauti. Dėl nuolat gaunamų UV spindulių iš saulės šviesos žibintai pageltonuoja ir netinkamai skaido šviesą.

Automobilio žibintų nušveitimas

Tam, kad dingtų pažeistas sluoksnis, nuplovus žibintą, prieš poliravimą jį būtina nušveisti. Šveičiant žibintus reikia būti atsargiems, kad nepažeistumėte aplink esančio automobilio dažų sluoksnio. Jį patartina tiesiog apklijuoti.

Apie pamirštus žingsnelius kartais primena pats automobilis. Pavyzdžiui, vienas ženklų yra sunkiai arba kaip tik labai lengvai pasukamas vairas.

Priminimą siunčia ir automobilis

Tai rodo, kad baigėsi vairo stiprintuvo skystis. Jei baigėsi langų plovimo skystis, taip pat greitai pastebėsite – tiesiog nebus tinkamai valomi langai.

Pastarieji gali likti purvini ir sugedus purkštukams ar laiku nepakeitus valytuvų gumelių. Tam, kad galėtų kokybiškai nubraukti ant langų susidariusį vandens ar purvo sluoksnį, jos turi būti keičiamos maždaug kas 18 mėnesių.

Jei automobilyje baigėsi ar užšalo aušinimo skystis, rizikuojate sudeginti variklį. Be minėto skysčio radiatoriai negali kokybiškai palaikyti variklio darbo temperatūros, todėl ji ima augti per greitai.

Perdegus varikliui, jį prireiks keisti, o tai lems gana nemažas išlaidas – daug didesnes, nei tiesiog iš karto pasirūpinus reikiamu skysčiu. Tad skirkite laiko aušinimo skysčio lygiui reguliariai patikrinti, įsitikinkite, kad jo bakelis – be pažeidimų, įtrūkimų.

Tikrindami šį bakelį, atkreipkite dėmesį ir į visas kitas dalis, esančias po kapotu. Pažiūrėkite, ar jos nepažeistos rūdžių, ar vamzdelių, jungčių nepažeidė korozija. Anksti pastebėję pažeidimo žymes, galėsite jas skubiai pakeisti ir išvengti nuostolingo remonto.

Būdami atidūs nepraleisite svarbių priežiūros žingsnių ir galėsite užtikrinti ilgą automobilio tarnavimo laiką. Jei norite sėkmingai atlikti visus priežiūros žingsnius, pasiskaitykite automobilio gamintojo gaires – jose surašyta visa reikiama informacija.

Tai daug dėmesio reikalaujantis procesas