Pavarų dėžė leidžia automobiliui perjungti pavaras ir taip kuo efektyviau perduoti galią iš variklio varančiajai ašiai. Tai atliekama keičiant pavarų perdavimo skaičių.

Naudojant žemesnes pavaras, padidėja turima galia, tačiau sumažėja greitis. Aukštesnės pavaros, kita vertus, mažina galią ir didina greitį. Taip automobiliai gali efektyviau paskirstyti galią ir greitį bet kurioje situacijoje.

Nors visi sutinka, kad transmisija yra labai svarbi bet kurio automobilio vidaus darbui, tačiau nėra bendro sutarimo dėl to, kokia pavarų dėžė yra geresnė – automatinė ar mechaninė. Į šį klausimą nėra lengva atsakyti, tačiau pabandykime tai padaryti.

Šiandien siūlome pažvelgti į pagrindinius automatinės pavarų dėžės privalumus, o taip pat ir pagrindinius jos trūkumus. Vienas didžiausių privalumų yra tas, jog tokia transmisija yra šiek tiek lengviau naudotis.

Nors iš esmės nėra nieko sudėtingo perjungti pavaras ir valdyti sankabą, vis dėlto reikia šiek tiek praktikos, kad dauguma vairuotojų išmoktų patogiai naudotis kiekviena galūne atskirai ir valdyti automobilį su mechanine pavarų dėže.

Palyginimui, automatinės pavarų dėžės yra daug paprastesnės ir vairuotojams prireikia gerokai mažiau laiko išmokti jomis naudotis.

Dar vienas dalykas – dauguma naujų vairuotojų mokomi, kad saugiausia vairuoti – visą laiką tvirtai laikyti abi rankas ant vairo. Tai įmanoma vairuojant transporto priemonę su automatine pavarų dėže, bet neįmanoma vairuojant su mechanine pavarų dėže, kur nuolat reikia keisti bėgį.

Jei esate mažiau patyręs vairuotojas – gali pasirodyti, kad su mechanine pavarų dėže sunku įveikti stačias įkalnes, ypač jei bandote tai padaryti iš vietos. Automatinė pavarų dėžė išsprendžia šią problemą, todėl jūsų transporto priemonė gali efektyviai važiuoti, kad ir kokia stati būtų įkalnė.

Nemažai iššūkį gali kelti ir itin intensyvus eismas. Užvedant, greitinant, lėtinant ir stabdant mechanines pavarų dėžes tenka įdėti daugiau darbo.

Paprastai tai nėra problema, tačiau esant intensyviam eismui, kai automobilis nespėja įsibėgėti, vairuotojai gali pastebėti, kad nuolatinis paleidimas ir stabdymas tampa sunkiai įveikiamu darbu.

Automatinės pavarų dėžės leidžia vairuotojui judėti intensyvaus eismo sąlygomis nedarant daugiau nei spaudžiant vieną pedalą.

Automatinė pavarų dėžė, kaip ir mechaninė, turi ne tik savo pliusų, bet ir tam tikrų trūkumų. Kaip didžiausias jų yra įvardijama brangiau kainuojanti priežiūra. Dėl daugybės veikiančių dalių jų remontas mechanikams dažnai užtrunka ilgiau, todėl galiausiai laikui bėgant jos vairuotojui kainuoja brangiau.

guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas