Elektromobilis ar automobilis su vidaus degimo varikliu: kaip įvertinti visą pirkimo kainą?

Lukas Snarskis

2021-12-17, 08:30 (atnaujinta 2024-06-03, 11:52)

0 komentarų
Elektromobilis ar automobilis su vidaus degimo varikliu: kaip įvertinti visą pirkimo kainą?

Elektromobilių pasiūla dar niekada nebuvo tokia didelė kaip dabar. Anksčiau modelius su elektros pavara siūlė tik keli gamintojai. Šias, tuomet nišines transporto priemones įsigydavo tik didžiausi entuziastai, o šiandien elektrinių modelių galima rasti kone kiekvieno gamintojo asortimente – nuo biudžetinio iki „premium“ segmento.

Jau drąsiai galima sakyti, kad perkant elektromobilį nebereikia leistis į kompromisus dėl dizaino, kėbulo tipo ar praktiškumo. Pavyzdžiui, plataus pasirinkimo filosofiją įgyvendinanti „Peugeot“ kone visus savo modelius gamina su vidaus degimo varikliu arba elektros pavara, todėl galite rinktis elektromobilį, kuris nuo „klasikinio“ automobilio skiriasi tik vienu elementu – jėgos sistema.

Tai reiškia, kad šiuo metu vienintelis elektromobilių trūkumas yra didesnė nei tradicinių modelių įsigijimo kaina. Tačiau dažnai neatsižvelgiama į tai, kad elektromobilio eksploatacijos išlaidos yra mažesnės nei modelių su vidaus degimo varikliais, ir tai leidžia kompensuoti sunkiau įkandamą įsigijimo kainą.

Skaičiuojant išlaidas, reikia atsižvelgti ne tik į pirkimo kainą

Banko „Luminor“ privačiosios bankininkystės vadovas ir internetinio kanalo apie elektromobilius „OEV.lt“ kūrėjas Tadas Ratkevičius, atkreipia dėmesį, kad perkant naują automobilį nereikėtų žiūrėti tik į pradinę jo kainą. Tikslingiau būtų apskaičiuoti ilgesnio laikotarpio išlaidas, t. y. bendrąją automobilio nuosavybės kainą (angl. „total cost of ownership“, TCO), kurią sudaro ir keletas kitų su eksploatavimu susijusių veiksnių.

„Pradinė elektromobilio kaina, palyginti su analogišku benzinu varomu modeliu, tikrai gerokai didesnė – skirtumas siekia tūkstančius eurų. Tačiau jei suskaičiuosime išlaidas, patirtas per ilgalaikį eksploatavimo laikotarpį, matysime, jog elektromobilis yra pigesnis“, – pažymi T. Ratkevičius.

Lengviausias būdas palyginti elektromobilio ar tradicinio automobilio įsigijimo kainas – vieną šalia kito pastatyti du lygiavertę įrangą turinčius modelius. Tai ypač patogu žvelgiant į „Peugeot“ modelius, nes prancūzų gamintojas siūlo daugumos modelių elektrines versijas.

Tai reiškia, kad šiandien, pavyzdžiui, miesto visureigį „Peugeot 2008“ galima įsigyti su benzininiu arba dyzeliniu varikliu, taip pat ir visiškai elektrinę versiją e-2008. Kurį iš jų galiausiai eksploatuoti bus pigiau, jei elektromobiliu bus važinėjama penkerius metus, o vidutinė metinė rida sieks 20 000 km?

Pažvelkime į skaičius

Žiūrint į pradinę pirkimo kainą, šiandien svarstyklės akivaizdžiai vis dar krypsta vidaus degimo variklių naudai. Pavyzdžiui, tokio paties lygio įrangą turintis „Peugeot 2008“ su 96 kW galios benzininiu varikliu kainuos 23 300 eurų, o e-2008 su 100 kW galios elektros varikliu – 31 400 tūkst. Taigi skirtumas tikrai nemenkas – 8 100 eurų.

Žvelgiant tik į pirkimo kainą, benzininis variklis atrodo žymiai patrauklesnis. Tačiau verta prisiminti, jog tiek Lietuva, tiek kelios kitos šalys ėmėsi priemonių, kad elektromobilių įsigijimo sąlygos taptų priimtinesnės. Daugelis bankų taip pat siūlo palankesnes lizingo sąlygas perkant elektromobilius.

„Lietuvoje privatūs pirkėjai gali pasinaudoti 5 000 eurų valstybės skiriama subsidija už naują elektromobilį – tai gerokai sumažina skirtumą tarp benzininio ir elektrinio modelių. Bankai taip pat siūlo patrauklesnes palūkanas perkantiems elektromobilius. Pavyzdžiui, mūsų bankas siūlo nuo 1,89 proc. palūkanas už elektromobilius, o už automobilius su vidaus degimo varikliais palūkanos siekia nuo 2,19 proc.“, – dėmesį atkreipia T. Ratkevičius.

Jei pridėjus subsidiją pradinė elektromobilių įsigijimo kaina vis dar didesnė, į formulę įtraukus degalų sąnaudas elektromobilių padėtis tampa daug geresnė. Elektra varomą „Peugeot e-2008“ išbandęs T. Ratkevičius apskaičiavo, kiek atsieina nuvažiuoti 100 km su tokiu modeliu ir su analogišku benzininį variklį turinčiu automobiliu.

„Skaičiuojant tik degalų ir elektros sąnaudas, benzinu varomas modelis 100 km įveikia sunaudojęs degalų už maždaug aštuonis eurus. Jei elektromobilis kraunamas namuose naktiniu arba savaitgalio tarifu, elektros sąnaudos šimtui kilometrų kainuos apie du eurus“, – teigia „OEV.lt“ kanalo kūrėjas.

Pavyzdžiui, „PureTech 130“ benzininį variklį turinčio „Peugeot 2008“ vidutinės degalų sąnaudos yra 5,9 l/100 km, tad per penkerius metus degalų papildymas kainuos apie 8,8 tūkst. eurų, jei litro kaina – 1,50 euro.

Elektrinio e-2008 energijos sąnaudos labai priklauso nuo naudotojo vairavimo stiliaus, išorinių veiksnių ir elektros energijos kainos, tačiau bet kokiu atveju išlaidos per penkerius metus sieks 2 000–2 500 eurų. Todėl, palyginti su benzinine versija, elektrinė leidžia sutaupyti daugiau nei 6 000 eurų.

Po penkerių metų kainų skirtumas išnyks

Skaičiuojant nuosavybės sąnaudas, be pirkimo kainos ir išlaidų degalams, reikia įtraukti einamąsias automobilio priežiūros ir draudimo išlaidas. Kadangi elektromobiliuose yra gerokai mažiau judančių dalių nei automobiliuose su vidaus degimo varikliais, pirmiesiems reikia mažiau priežiūros.

„Šiuo atžvilgiu elektromobilis taip pat pigesnis. Per 100 000 km elektrinė tokio modelio versija pareikalaus apie tris kartus mažesnių išlaidų nei analogiškas automobilis su benzininiu varikliu“, – pabrėžia T. Ratkevičius.

Privaloma benzinu varomo „Peugeot 2008“ priežiūra autorizuotame servise per metus atsieina apie 380 eurų, o per penkmetį suma pasiekia maždaug 1 900 eurų ribą. Tuo metu e-2008 per metus pareikalaus mažesnių nei 130 eurų išlaidų ir per penkerius metus bendra suma sieks šiek tiek daugiau nei 630 eurų.

Elektromobilių vairuotojai gali apkarpyti išlaidas degalams ir techninei priežiūrai, tačiau draudimo kainos kol kas vis dar palankesnės modelių su vidaus degimo varikliu savininkams.

„Daugelis vairuotojų savo naują automobilį linkę apdrausti KASKO draudimu, o jei perkama išsimokėtinai, to reikalauja bankas. Vienos draudimo įmonės pateiktais duomenimis, šiuo atžvilgiu elektromobilio draudimas kainuoja apie 20 proc. daugiau nei automobilio su benzininiu varikliu“, – sako T. Ratkevičius.

Nederėtų pamiršti, kad šiandien perkamas naujas automobilis po kelerių metų pateks į naudotų transporto priemonių rinką, todėl svarbu atsižvelgti ir į likutinę jo vertę, t. y. sumą po tam tikro tarnavimo laiko.

„Jei po penkerių metų automobilį parduosite, likutinė vertė turėtų sudaryti apie 30 proc. jo pradinės kainos. Tačiau jei elektromobilis perkamas su subsidija, grąža bus kiek didesnė. Tai dar truputį sumažina bendrą jo kainą ilguoju laikotarpiu“, – pastebi T. Ratkevičius.

Apibendrinant galima pastebėti, kad net 8 000 eurų kainų skirtumas drastiškai mažėja skaičiuojant vien eksploatavimo išlaidas. Jei elektromobilis įsigyjamas pasinaudojus subsidija, kainų skirtumas penkerių metų laikotarpiu, įtraukiant išlaidas degalams, techninei priežiūrai ir net kiek didesnę draudimo kainą, išnyksta ar net nusvyra elektromobilio naudai.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas