Europos Sąjungos planas pereiti prie elektromobilių pakibo ant plauko: vokiečiai gali blokuoti įstatymą, kuris uždraustų dyzelinių ir benzininių automobilių prekybą

Lukas Snarskis

2023-03-02, 15:30 (atnaujinta 2024-06-03, 11:51)

0 komentarų

Automobilių rinka Europoje jau visai netrukus pasikeis visiškai. Europos Parlamento ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) preliminariame susitarime numatoma, kad jau nuo 2035 metų bus uždrausta naujų automobilių gamyba su vidaus degimo varikliais gamyba.

Europos Sąjungos planas pereiti prie elektromobilių pakibo ant plauko: vokiečiai gali blokuoti įstatymą, kuris uždraustų dyzelinių ir benzininių automobilių prekybą

Pastarasis pasiūlymas buvo pateiktas dar 2021 metų liepą, o visai neseniai įvyko balsavimas, kuris galutinai patvirtino planuojamus pakeitimus. Europos Parlamentas nusprendė, jog nuo 2035 metų bus uždrausta naujų benzininių ir dyzelinių automobilių prekyba. Tačiau situacija Parlamente tapo įtempta.

Dar vakar rašėme, jog Vokietija ir Italija grasina blokuoti Europos Sąjungos draudimą naujiems automobiliams su vidaus degimo varikliais. Skelbiama, jog Vokietijos transporto ministras Volkeris Wissingas kalbėjosi su ES klimato reikalų vadovu Fransu Timmermansu, o pagrindinis tikslas – įtraukti išimtis į naująjį įstatymą. Toks paskutinės minutės Vokietijos įsikišimas sujaukė tai, kas paprastai būtų formalumas.

Pasirengimas balsavimui antradienį buvo atidėtas iki šio penktadienio, ką nulėmė būtent Vokietijos bei Italijos mintys apie susilaikymą arba įstatymo blokavimą. Vertėtų pastebėti, jog be kvalifikuotos daugumos tarp valstybių narių reglamentas negali tapti įstatymu.

Pastebima ir tai, jog Europos Komisijoje vyrauja nusivylimo nuotaikos, kurias sukėlė vokiečių veiksmai. Teigiama, jog dar praėjusių metų birželį buvo nutarta dėl bendros pozicijos, o dar spalį palaikė galutinė nutarimą. Tiesa, daugiausiai nerimo šiuo metu kelia net ne Vokietija, o Italija.

ES narės tikisi, jog vokiečiai galiausiai pritars numatytiems pakeitimams, tačiau tam prireiks pasiūlymų dėl išimčių, kurios leistų klimato požiūriu neutralius sintetinius degalus. Nepaisant to, Italijos pozicija yra ganėtinai kategoriška ir tai gali būti didžioji problema, kuri nulems šio įstatymo likimą.

Panašu, kad rytoj, penktadienį, bus tikrai įtempta diena Europos Parlamente. Nors artėjantis balsavimas turėjo būti tik formalumas, kas yra įprasta praktika, tačiau dabar visas ekologijos planas atsidūrė nežinioje, o sprendimą nulems Italijos ir Vokietijos sprendimai.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas