Kodėl verkiame pjaustydami svogūną?

Skanu, kvapnu ir skaudžiai ašaruota.

Vidutiniškai žmogus suvalgo net apie 9 kg svogūnų per metus.

Bet kodėl vos vienas svogūnas sugeba mus pravirkdyti?

Kalta „ašarų medžiaga“

Kai svogūnas sveikas, viduje esančios medžiagos nesiliečia.

Tačiau kai jį supjaustom, viskas pasikeičia.

Prasideda cheminė reakcija, išlaisvinanti „ašarų faktorių“ – propanetial S-oksidą.

Cheminė reakcija, kas ten vyksta?

Cisteino sulfoksidai + fermentas aliinazė = sulfeninė rūgštis.

Ši nestabili, trumpa medžiaga netrukus pavirsta dviem būdais.

Vienas jų – smarkiai kvapios sieros junginiais.

Ir štai – propanetial S-oksidas

Unikali svogūnų ypatybė: jų fermentas sukuria lakią ašarų medžiagą.

Ji greitai virsta garais – patenka į akis ir dirgina nervus.

Akys pradeda ašaroti – natūraliai gindamosi.

Kodėl svogūnas mus „puola“?

Šie junginiai – ne šiaip atsitiktinumas.

Tai natūrali augalo gynyba nuo kenkėjų, vabzdžių ar gyvūnų.

Sieriniai junginiai yra ne tik skonis, bet ir biologinis skydas.

Kaip pjaustyti be ašarų?

Pirmas triukas – akiniai ar veido skydas.

Kontaktiniai lęšiai taip pat šiek tiek apsaugo.

Bet svarbiausia – kaip pjaustai, o ne kiek.

Mokslininkai ištyrė pjovimo techniką

2025 metais tyrėjai filmavo svogūnų pjaustymą aukšta sparta.

Pirmasis pjūvis išleidžia „rūką“ – tada susiformuoja lašai.

Daugiausia ašarų sukelia bukas peilis ir agresyvus pjaustymas.

Aštrus peilis = mažiau ašarų

Praktinis patarimas: naudok aštrų peilį ir pjauk švelniai.

Mažiau spaudimo = mažiau rūko.

Greitas, bukas kapojimas = garantuotos ašaros.

O gal padeda palaikyti šaldytuve?

Gal ir nustebsi, bet šaldyti svogūnai sukelia daugiau ašarų.

Šaltas svogūnas išskiria daugiau lašelių ašarų faktoriaus.

Taigi, kambario temperatūra yra geresnis pasirinkimas.

Ar bus svogūnai be ašarų?

Jau kuriami „Sunions“ – švelnesni, mažiau ašarų sukeliantys svogūnai.

Tačiau: mažiau ašarų = mažiau skonio?

Mokslininkai įspėja – ašarų kaltininkai yra ir skonio nešėjai.

Nori skonio? Pasiaukok

Jei nori to stipraus, skanaus svogūno skonio – teks šiek tiek pakentėti.

Ašaros – nedidelė kaina už tą kvapą ir skonį, kurį žinome nuo vaikystės.

Svogūnas – stiprus ne tik virtuvėje, bet ir chemijoje.

Skaitykite daugiau

Patiko šis įrašas? Kviečiame apsilankyti mūsų portale, kur rasite daugiau įdomių tekstų.