Advento kalendoriaus šokoladas sukelia klausimų: įvardijo, kodėl jis toks skanus, nors pigus

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Advento kalendoriaus šokoladas sukelia klausimų: įvardijo, kodėl jis toks skanus, nors pigus

Gruodžio rytai dažnai būna tamsūs ir šalti, todėl mažas šokolado gabalėlis gali tapti tikru išsigelbėjimu. Ypač tada, kai jis ištrauktas iš advento kalendoriaus su visais mažais kasdieniais ritualais. Tas trumpas saldumo momentas bent akimirkai pakeičia visą dienos nuotaiką.

Advento kalendoriaus šokoladas tarsi turi savitą skonį. Galėtume kasdien nusilaužti po gabaliuką iš paprastos plytelės, bet duryčių paieška ir laukimas sukuria visai kitą nuotaiką. Prie šio jausmo prisideda ir tai, kad kalendorius nuolat primena artėjančias šventes.

Visgi kyla klausimas, ar skonis skiriasi dėl mūsų jausmų, ar dėl pačio šokolado sudėties. Atsakymas priklauso nuo to, kokį kalendorių turime rankose. Kartais viską lemia tik psichologija, o kartais ir tikrai kitokia receptūra.

Kodėl skonis atrodo ypatingas?

Advento kalendoriaus šokoladas dažniausiai būna labai plonas ir mažas, dažnai kvadratinis su užapvalintais kampais. Toks gabalėlis burnoje tirpsta greičiau nei įprasta plytelė. Greitas tirpimas sukuria jausmą, kad skonis atsiveria staiga ir ryškiai.

Kadangi šokoladas plonas, liežuvis ir skonio receptoriai jį pajunta staigiau. Didesnis paviršiaus plotas palyginti su mase sukuria intensyvesnį saldumą. Todėl net paprastas pieninis šokoladas gali pasirodyti stipresnis nei įprastai.

Dar svarbiau tai, kad gauname tik vieną gabalėlį per dieną. Todėl žmonės linkę jį valgyti lėčiau ir sąmoningiau. Kitaip tariant, skonis stipresnis, nes jam skiriame daugiau dėmesio ir mažiau skubame prie kito saldumyno.

Kada šokoladas tikrai kitoks?

Jei perkate kalendorių iš žinomo gamintojo, pavyzdžiui „Cadbury“ ar „Lindt“, šokolado skonis paprastai bus labai panašus į jų įprastus produktus. Skirsis tik forma ir dydis. Tokiais atvejais skirtumą dažniau sukuria pati tradicija.

Tokie kalendoriai dažniausiai naudoja tą pačią receptūrą kaip ir kitos saldumynų linijos. Todėl čia stebuklų mažiau, labiau veikia pats ritualas. Vis tiek smagu žinoti, kad gauni mažą, bet kokybišką kąsnį.

Tačiau pigesni, bendriniai kalendoriai iš prekybos centro neretai slepia kitokią medžiagą. Tai gali būti skonis, kurio kasdien net nepasirinktume. Kaina čia dažnai reiškia ir kompromisus dėl sudėties.

Pigus variantas ir sudėtinio šokolado poveikis

Dalis pigių kalendorių gaminami ne iš tikro šokolado, o iš vadinamojo sudėtinio šokolado. Vietoje kakavos sviesto jame naudojami pigesni augaliniai riebalai. Dėl to jis burnoje tirpsta kitaip ir palieka kitokį poskonį.

Dažniausiai tai palmių branduolių arba kokosų aliejus. Dėl to skonis tampa mažiau sodrus, o tekstūra gali pasirodyti vaškinė ar kiek riebesnė. Kai kuriems tai net patinka, kitiems atrodo per daug dirbtina.

Toks šokoladas gamintojams patogus, nes lengviau liejamas į formas ir pigiau kainuoja. Todėl jis idealiai tinka kalendoriams, kuriuose svarbi kaina ir masinė gamyba. Būtent dėl šios priežasties vienų kalendorių skonis džiugina labiau nei kitų.

Paslaptis slypi kitur

Taigi advento kalendoriaus šokoladas gali atrodyti ypatingas net tada, kai sudėtis visiškai įprasta. Skonį sustiprina laukimas, mažas dydis ir kasdienio atradimo jausmas. Tai tarsi mažas apdovanojimas už kantrybę.

Jei kalendorius pigus, gali būti, kad valgote visai kitokį produktą nei šventėms perkamas šokoladas. Ar tai patinka, priklauso nuo skonio ir nuo vaikystės nostalgijos. Prisiminimai kartais pagardina net paprasčiausią gabalėlį.

Kartais net ne pats šokoladas svarbiausias, o tai, ką jis simbolizuoja. Mažas kasdienis gabalėlis tampa gruodžio džiaugsmo ženklu, net jei jis nėra pats prabangiausias. Ir būtent tame slypi tikroji advento kalendoriaus magija.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas