Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Galingesni nei česnakai ar imbieras? Senolių gamintas antibiotikas, kuris dabar sugrįžta su trenksmu
Žiemos laikotarpiu ypač svarbu pasirūpinti maisto produktais, kurie padeda palaikyti sveikatą ir stiprinti organizmo atsparumą. Tarp tokių produktų — rauginti daržovės. Be klasikinės raugintos kopūstų pamėgėjus, verta skirti vietos ir raugintiems burokėliams.
Jie slepia nemažai naudingų savybių ir gali tapti vertingu pagalbininku šaltuoju metų laiku. Dėl fermentacijos proceso juose susiformuoja pieno rūgšties bakterijos, kurios gerina žarnyno mikroflorą. Kadangi būtent žarnyne vyksta daug svarbių virškinimo ir imuninės sistemos procesų.
Burokėliai gali padėti geriau suvirškinti maistą ir palaikyti organizmo atsparumą. Be to, rauginti burokėliai – natūralus prebiotikas. Jie gali padėti palaikyti gerą virškinimą, skatinti reguliarų žarnyno darbą ir padėti organizmui efektyviau įsisavinti maistingąsias medžiagas.
Kodėl rauginti burokėliai yra sveika
Rūgimo procesas burokėliuose leidžia jiems įgyti naudingų savybių: atsiranda organizmui palanki mikroflora, gerėja maisto virškinimas, palaikoma geresnė žarnyno veikla. Tai dažnai atsiliepia bendram savijautos pagerėjimui — mažėja pilvo pūtimo tikimybė, skrandžio diskomfortas, o imunitetas gauna natūralų postūmį.
Taip pat rauginti burokėliai dažnai rekomenduojami kaip pagalba imunitetui peršalimo sezonu. Fermentuotų daržovių sudėtyje esantys mikroorganizmai ir natūralios raugimo metu susidarančios medžiagos gali padėti organizmui kovoti su virusais ir bakterijomis, skatinti sveiką žarnyno mikroflorą ir palaikyti bendrą savijautą.
Burokėliuose taip pat gausu mineralų ir vitaminų – tai puikus būdas palengvinti maisto racioną žiemą ir kompensuoti galimus trūkumus. Mineralai ir mikroelementai, gaunami su raugintais produktams — tai natūralus būdas palaikyti organizmo balansą.
Kaip pasigaminti raugintus burokėlius namuose
Rauginti burokėliai — tai paprasta, tačiau sveika tradicija, kuri gali tapti nuolatine jūsų virtuvės dalimi. Štai bazinis būdas:
3 kg burokėlių
2,5 litro šalto virinto ir atvėsinto vandens
1 valgomasis šaukštas druskos
3-4 lauro lapai,
5-6 česnako skiltelės
4-5 juodieji pipirai (grūdeliai),
3-4 žirneliai kvapniojo pipiro
Burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite griežinėliais. Į išvalytą stiklinį indą dėkite sluoksniais su prieskoniais – laurais, česnaku, pipirais, prieskoniais. Užpilkite atvėsintu vandeniu su ištirpinta druska.
Sandariai uždarykite stiklainį ir palikite kambario temperatūroje fermentacijai maždaug 7-10 dienų. Periodiškai pašalinkite susidariusias putas. Po fermentacijos laikykite vėsioje vietoje.
Rauginti burokėliai tinka kaip garnyras prie sriubų, salotų, troškinių arba kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, su grūdėta duona ar virtais bulvėmis. Taip pat jų sultys (taip vadinamas burokėlių raugas) gali būti naudojamos įvairiems tikslams ir net kai kam kaip natūrali priemonė organizmo stiprinimui.
Jeigu ieškote natūralaus būdo sustiprinti imunitetą, palaikyti virškinimą ir subalansuoti racioną — rauginti burokėliai yra puikus pasirinkimas. Tai ne tik senas tradicinis produktas, bet ir patikima parama sveikatai. Tiesa – kaip ir su viskuo, svarbu vartoti saikingai ir derinti su įvairia mityba. O kas gali būti geriau žiemą, kai norisi šilumos, skonio ir natūralumo?
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“
privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.