Baudų nemokantys vairuotojai tampa vis didesniu galvos skausmu: rengiamas įstatymo projektas, kuris skolininkus privers susimokėti baudas

LRT.LT

2023-12-31, 10:10

0 komentarų

Skaičiuojama, kad daugiau nei 100 tūkstančių Lietuvos gyventojų lig šiol į biudžetą nesumokėjo beveik 60 milijonų eurų baudų. Mažesnes sumas pažeidėjai sumoka, tačiau rimtesnes – ignoruoja.

Baudų nemokantys vairuotojai tampa vis didesniu galvos skausmu: rengiamas įstatymo projektas, kuris skolininkus privers susimokėti baudas

Vidaus reikalų ministerija sako, kad išieškoti tokias sumas per brangu. Vis dėlto rengiamas įstatymo projektas, kuris skolininkus turėtų priversti baudas susimokėti.

Per šiuos metus už administracinius nusižengimus baudų išrašyta už beveik 60 milijonų eurų, tačiau į biudžetą atkeliavo tik kiek daugiau nei pusė sumos. Vidaus reikalų ministerija pastebi, kad mažesnės sumos sumokamos, tačiau reikšmingesnes baudas žmonės perrašo niekuo dėtiems asmenims, gyvenantiems užsienyje.

Dėl to išieškoti baudas tampa itin sunku ir brangu. Yra užfiksuotas atvejis, kai vienas žmogus prisiėmė daugiau nei 400 svetimų baudų. Valdžia ieško būdų kaip tokius gudruolius pažaboti, rengia įstatymo projektą.

„Orientuojamės į tas priemones, kurios susijusios su saugaus eismo užtikrinimu, su transporto priemonės naudojimu arba jos ribojimas dalyvavimo eisme, arba vairuotojo pažymėjimo neišdavimas arba transporto priemonės neregistravimas“, – pažymi vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Policija sako, kad bausmių ir priemonių tramdant kelių chuliganus reikia griežtesnių. Mat dažniausi skolininkai – greičio mėgėjai.

„Socialinių paslaugų kažkokio paketo negavimas, tas pats tam tikra padidinta policijos priežiūra, įrašymas į prižiūrimų asmenų sąrašą, tuomet asmuo tikrai turėtų būti paskatintas atsiskaityti su valstybe, padaryti tam tikras išvadas, sumokėti tą pačią baudą“, – sako Viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys.

Tvarką keliuose ir miestų gatvėse prižiūrintys pareigūnai sako, baudos turi didinti potencialių pažeidėjų atsakomybę ir pareigą laikytis nustatytų taisyklių. Dabar policininkai neretai išgirsta pašaipų, kad minimali bauda už viršytą greitį tėra kiek didesnė nei dviejų kavos puodelių kaina, todėl pažeidėjų tai nesutramdo. Saugaus eismo specialistas Artūras Pakėnas irgi pritaria, kad už pažeidimus skiriamos baudos neadekvačiai mažos.

„Viršijo 19 km\h Vokietijoje ir sumokėjo 160 eurus. Atvažiavusi į Lietuvą viršijo greitį lygiai taip pačiais 19 km ir ji gavo 6 eurus. Tai 160 ar 6 yra juokinga ir čia šnekėti, kad baudų didinimas nesuveikia, nepadeda, tai ne visai tiesa yra“, – pastebi saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas.

Pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje baudų nesumokėję žmonės patiria itin daug nepatogumų. Veiksmingiausia priemone įvardijama, kai skolininkas kol nesumoka baudos, negali išskristi iš šalies.

Lenkijoje galioja baudos balų sistema. Jei pažeidėjas vengia už pažeidimą susimokėti, baudos dydis ir balų skaičius dvigubėja. Taip rizikuojama netekti teisės vairuoti.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas