Kremlius ėmėsi netikėtų veiksmų: perėmė didžiausios Rusijos automobilių prekybos bendrovės kontrolę, paskelbta jos įkūrėjo paieška

Lukas Snarskis

2023-12-25, 07:46

0 komentarų

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje – daugelis šiai valstybei pritaikė pačias įvairiausias sankcijas. Rusai nebegali laisvai keliauti, įsigyti naujausius įrenginius tapo didžiulė problema ir tai tik dalis visų problemų.

Kremlius ėmėsi netikėtų veiksmų: perėmė didžiausios Rusijos automobilių prekybos bendrovės kontrolę, paskelbta jos įkūrėjo paieška

Prezidentas Vladimiras Putinas laikinai perdavė didžiausios Rusijos automobilių prekybos bendrovės „Rolf“ valdymą valstybei. Kremliaus atstovų teigimu, šis žingsnis buvo pagrįstas komercine logika, tačiau jos įkūrėjas sakė, kad dėl šio žingsnio šalis atrodo neinvestuotina.

Kipre įsikūrusiai įmonei priklausanti „Rolf“, kurią įkūrė Rusijos verslininkas Sergėjus Petrovas, buvo viena pirmųjų automobilių prekybos įmonių, atsiradusių po Sovietų Sąjungos žlugimo. Verta pastebėti, jog šios įmonės valdymas valstybei perduotas po to, kai Maskva šiais metais laikinai perėmė kelių Vakarų valstybių turto kontrolę.

Danijos alaus gamintoja „Carlsberg“ ir Prancūzijos pieno pramonės milžinė „Danone“ taip pat nukentėjo, tačiau „Rolf“, kuri tradiciškai prekiauja įvairiais užsienietiškų prekės ženklų automobiliais, konfiskavimas yra pirmas kartas, kai tokios Kremliaus priemonės buvo nukreiptos prieš aukšto rango Rusijos verslininką.

Įdomu tai, jog Austrijoje gyvenantį A.Petrovą Rusijos valdžios institucijos kaltina neteisėtu pinigų pervedimu į užsienį, tačiau pastarasis tai neigia. Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo teigimu, „Rolf“ buvo Rusijos bendrovė, tačiau ji turėjo nuosavybės schemą, įskaitant ofšorinį elementą, dėl kurio reikėjo valstybės įsikišimo.

„Tai susiję tik su ekonominiu tikslingumu ir galiojančių Rusijos Federacijos teisės aktų laikymusi bei atsižvelgiant į žinomą tarptautinę ekonominę situaciją, kuri dabar mus supa", - sakė Kremliaus atstovas spaudai.

A.Petrovas šį žingsnį pavadino dar vienu smūgiu Rusijos investicinei aplinkai ir suabejojo, ar kokie nors investuotojai, pavyzdžiui, iš Azijos, rizikuotų turėtų kažkokių verslo reikalų šioje šalyje.

„Laikinas valdymas reiškia nuolatinį. Mes visa tai jau žinojome. Bankininkai mums jau pasakė - jums bus taikomas išorinis valdymas. Tai galbūt atitinka vienos iš struktūrų, kuri dabar bando supirkti (turtą), interesus“, - naujienų agentūrai „Reuters“ teigė „Rolf“ įkūrėjas.

Verta paminėti ir tai, jog Rusijoje jau yra išduotas ir A.Petrovo arešto orderis. „Rolf“ naujuoju generaliniu direktoriumi paskirtas Aleksėjus Guliajevas, o pirmąja pavaduotoja – Svetlana Vinogradova. Tiesa, naujoji bendrovės vadovybė neturės jokios įtakos bendrovės veiklai. Teigiama, jog tolimesnę įmonės veiklą ketina vystyti Rusijos nekilnojamojo turto valdymo agentūra „Rosimuščestvo“.

„Rolf“ įkūrėjas A.Petrovas buvo vienas iš nedaugelio Rusijos verslininkų, 2014 metais pasirašiusių laišką, kuriame kritikavo žalą Rytų ir Vakarų santykiams po to, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį nuo Ukrainos. 2019 metais Rusijoje buvo pradėtas tyrimas, kurio metu verslininkas buvo kaltinamas akcijų pirkimu išpūstomis kainomis. Tokius kaltinimus A.Petrovas neigė.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas