Palyginome kuro kainas Lietuvoje ir Europoje: lietuviai už kurą moka ne tiek ir daug, tačiau yra šalių, kur benzinas ir dyzelinas parduodamas už centus

Lukas Snarskis

2023-12-26, 17:30

0 komentarų

Degalų kainos kinta nuolatos, o pastaruoju metu lietuviai už kurą moka mažiau nei kaimynai lenkai. Nepaisant to, kuro kainos yra gerokai didesnės nei norėtųsi, tačiau ne viskas taip ir blogai. Lietuvoje kainos mažėja jau kuris laikas, o kaip mūsų išlaidos atrodo lyginant su kitomis Europos valstybėmis?

Palyginome kuro kainas Lietuvoje ir Europoje: lietuviai už kurą moka ne tiek ir daug, tačiau yra šalių, kur benzinas ir dyzelinas parduodamas už centus

Gruodžio 18 dienos duomenimis, dyzelinas Lietuvoje vidutiniškai kainavo 1,49 eurus, o litras benzino buvo parduodamas už maždaug 1,44 eurus. Mūsų šalyje degalų kainos mažėja jau kuris laikas, o lietuviai už kurą šiuo metu moka mažiau ne tik už lenkus, bet ir daugelį kitų Europos valstybių.

Bilis.lt surinko duomenis iš 35 Europos valstybių ir pagal benzino kainą Lietuva rikiuojasi 12 pozicijoje. Lietuviai už šiuos degalus moka mažiau ne tik už lenkus, bet ir mažiau nei kitose Baltijos šalyse. Palyginimui, kaimynai lenkai šiuo metu moka maždaug 1,46 eurus už litrą, latviai – 1,58, o estai – 1,62 eurus.

Panaši tendencija vyrauja ir žvelgiant į vidutinę dyzelino kainą. Kaip jau minėjome, Lietuvoje šių degalų kaina siekia 1,49 eurus už litrą. Lenkijoje dyzelinas yra nežymiai brangesnis – čia jis kainuoja 1,5 eurus už litrą. Estai už dyzeliną moka 1,52 eurus, o kaimynai latviai – 1,58 eurus.

Vidutinė benzino kaina Europoje šiuo metu siekia maždaug 1,544 eurus, o Lietuvoje kaina yra šiek tiek mažesnė nei bendras vidurkis. Mažiausiai regione už benziną moka baltarusiai, kur tokio tipo degalų kaina siekia vos 0,66 eurus. Benzino kaina Baltarusijoje yra ženkliai mažesnė nei daugelyje kitų Europos valstybių, pavyzdžiui, antroje pozicijoje rikiuojasi Turkija, kur benzino kaina siekia 1,05 eurus už litrą.

Daugiausiai už benziną Europoje mokama Islandijoje, kur vieno litro kaina, remiantis gruodžio 18 dienos duomenimis, siekia net 2,12 eurus. Nyderlanduose, Norvegijoje, Šveicarijoje, Suomijoje ir Danijoje benzinas taip pat yra gerokai brangesnis nei kitur – čia kaina svyruoja 1,85 iki 1,89 eurų už vieną litrą.

Labai panaši tendencija vyrauja ir žvelgiant į dyzelino kainas Europoje. Šio tipo kuras ir vėl pigiausias Baltarusijoje, kur vienas litras kainuoja vos 0,66 eurus. Toliau rikiuojasi Turkija, Šiaurės Makedonija ir Malta, kur benzino kaina siekia atitinkamai 1,12 euro, 1,20 ir 1,21 euro už litrą.

Aukščiausia dyzelino kaina Europoje – Islandijoje. Šios šalies gyventojai už vieną litrą moka 2,13 euro. Daugiau nei du eurus moka ir švedai su šveicarais, kur benzino kaina siekia atitinkamai 2,02 ir 2,04 euro už litrą. Suomijoje kaina siekia 1,96 euro už vieną litrą.

Vidutinė dyzelino kaina Europoje siekia 1,55 eurus. Akivaizdu, kad kuro kainos Lietuvoje nėra tokios didelės, žvelgiant į bendrą kontekstą Europoje. Lietuviai pagal išleidžiamą sumą už vieną litrą, kaip jau minėjome, atsiduria 12 pozicijoje tiek pagal benzino, tiek ir dyzelino kainas.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas