Programišiai „nulaužė” „Kia“ automobilių gamintoją: reikalauja milijoninės išpirkos

Lukas Snarskis

2021-02-19, 09:10 (atnaujinta 2023-12-03, 15:33)

0 komentarų
Programišiai „nulaužė” „Kia“ automobilių gamintoją: reikalauja milijoninės išpirkos

Kol Lietuvoje vyrauja sumaištis dėl nutekintų „CityBee“ naudotojų asmens duomenų, pasaulyje vyksta dar rimtesni kibernetiniai nusikaltimai. Pranešama, jog prieš porą dienų buvo įsilaužta į dukterinės „Hyundai“ įmonės, „Kia Motors America“, sistemas, o įsilaužėliai reikalavo stebinančios, net 20 milijonų dolerių, išpirkos. „Kia“ pripažįsta, kad jos sistema kurį laiką buvo išsijungusi, tačiau įsilaužimą ir išpirkos prašymą automobilių kompanija neigė.

Vakarykščiame pranešime blogas „BleepingComputer“ paviešino neva „Kia“ skirtą išpirkos reikalaujančią žinutę, sugeneruotą naudojant „DoppelPaymer“ - būtent išpirkų reikalavimui sukurtą užšifruotą programinį įrankį. Skelbiama, jog būtent šią žinutę gavo „Kia Motors America“ iškart po sistemos nulaužimo, o hakeris reikalauja savo prašomą sumą sumokėti per 21 dieną - tik tada kompanijai bus sugrąžinti pavogti failai. Įsilaužėliai nukreipia į tik „Tor“ naršyklėje (tai naršyklė, skirta klaidžioti po tamsiuosius interneto kraštus, kurioje nėra blokuojama nelegali veikla) veikiančią apmokėjimo sistemą. Programišiai teigia, jog jei „Kia“ nesusisieks su jais per vos tris dienas, pavogta konfidenciali informacija bus paskelbta viešai.

Pasak „BleepingComputer“ gautos šantažuojančios žinutės, įsilaužėliai reikalauja 404,5412 bitcoin’ų, kas yra lygu maždaug dvidešimčiai milijonų dolerių. Taip pat grasinama, jog nukentėjusiąjai monei nesumokės išpirkos per tris savaites, išpirkos suma bus pakelta iki 600 bitcoin’ų - sumos, beveik lygios 30mln. dolerių.

Taigi, ar į „Kia“ tikrai įsilaužta?

Socialinio tinklo „Twitter“ naudotojas prieš tris dienas paskelbė, jog JAV Arizonos valstijoje įsikūręs automobilių salonas jau kelias dienas nebeturi prieigos prie „Kia Motors“ puslapio būtent dėl manomos kibernetinės atakos.

Tuo tarpu „Kia Motors“ patvirtino, jog visos jų JAV skirtos sistemos gan ilgą laiką buvo išjungtos - savininkų portalas, „UVO“ mobilioji programėlė ir naudotojų reikalų puslapis, visi buvo nepasiekiami - tačiau „Kia“ neigė visus internete pasklidusius gandus apie programišių įsilaužimą ir reikalaujamą išpirką.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas