Automobiliai kasdien tampa vis išmanesni ir patogesni, tačiau šios savybės turi savo kainą: pasitaiko įvairių gedimų, kurie nepriklauso nuo to, kaip automobilis buvo eksploatuojamas. Žinoma, papildomų problemų kartais sukuriame ir mes patys, netinkamai valdydami automobilį ar netyčia sugadindami jo saloną.

Sugedus tam tikroms automobilio dalims nebe pirmą kartą, kai kurie vairuotojai susiduria su dilema: ar toliau jį remontuoti, o galbūt jau metas jį iškeisti į naują transporto priemonę? Tai yra atsakingas sprendimas, todėl prieš jį priimant verta atsižvelgti į įvairius veiksnius, kurie galiausiai nulemia, kokios išlaidos Jums pasiteisins labiau.

Išlaidų atsirast tiek taisant automobilį, tiek perkant naują. Todėl reikia paskaičiuoti, kuris sprendimas labiau apsimoka. Tai lemia automobilio vertė, numatomas naudojimo laikotarpis, galimo remonto išlaidos, naujos transporto priemonės kaina.

Taigi, pirmiausia, jei automobilis genda ne pirmą kartą, turite paskaičiuoti, kiek išlaidų susidaro. Dažniausiai tai priklauso nuo gendančių dalių tipo. Pavyzdžiui, variklio keitimas yra labai brangus procesas, todėl jam sugedus paprastai patariama tiesiog pirkti naują automobilį. Automobilį taip pat būtų jau metas keisti, jei kiekvieną kartą atvykę į servisą paliekate daugiau nei 200 eurų, o vizitai kartojasi kas kelis mėnesius.

Jei į servisą važiuojate atlikti ganėtinai lengvų darbų – filtrų pakeitimo ir panašiai, tuomet pravartu patiems to išmokti. Automobilio išlaidas galite koreguoti ir kitaip, pavyzdžiui, mažindami kuro sąnaudas. Žinodami, kaip patikrinti automobilio ridą, galėsite apskaičiuoti, kiek nuvažiuojate pilnu baku. Turėdami galvoje šiuos duomenis, galėsite rasti būdų sąnaudoms sumažinti.

Taip sutaupę lėšas, galėsite daugiau pinigų skirti kokybiškoms, ilgai tarnaujančioms detalėms. Pasitaikius tokiai situacijai, kai automobiliui reikalingi didesni pokyčiai, pavyzdžiui, pavarų dėžių remontas, verta paskaičiuoti, ar tai atsipirks.

Jei būsimo remonto kaina sudaro mažiau nei pusę automobilio vertės, o jį vairuoti planuojate dar 3–4 metus, tuomet ekspertai dažniausiai pataria mašiną taisyti. Tačiau prieš ryždamiesi remontui, padiskutuokite su mechaniku. Jis turėtų nurodyti, kiek gyvavimo laiko Jūsų automobiliui pridės taisymas. Jei remontas leis automobiliu mėgautis tik kelis artimiausius mėnesius, o taisyti jį reikės savaitę, geresnis sprendimas būtų investuoti į naują automobilį.

 Tačiau net ir naujam automobiliui gali reikėti taisyti tam tikras dalis. Žinoma, jei automobilis naujas, maža tikimybė, kad jam bus reikalingas brangus remontas, pavyzdžiui, variklio keitimas. Perkant naudotą transporto priemonę, būtina žinoti, kaip patikrinti automobilio ridą. Taip galėsite rasti automobilį, kuris buvo naudojamas mažiau ir padidinsite tikimybę, kad jis ges rečiau nei dabartinis.

Paprastai automobilį taisyti yra daug pigiau nei pirkti naują. Vis dėlto tai yra individualus kiekvieno vairuotojo sprendimas. Įvertinkite automobilio rinkos vertę, numatomą naudojimo laikotarpį (ar po remonto juo naudositės mėnesį, ar kelerius metus) bei palyginkite remonto ir naujo automobilio išlaikymo išlaidas. Tuomet galėsite ramiai nuspręsti, kaip daryti jums yra geriau.

guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas