Dauguma mūsų daro tą pačią klaidą virtuvėje, kaip prižiūrėti pjaustymo lentelę, kad ji netaptų bakterijų rojumi

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Dauguma mūsų daro tą pačią klaidą virtuvėje, kaip prižiūrėti pjaustymo lentelę, kad ji netaptų bakterijų rojumi

Virtuvėje dažnai veikiame automatiškai – pjaustėte mėsą, nuplovėte lentelę po tekančiu vandeniu, padėjote džiūti. Tačiau ši rutininė tvarka slepia rimtą pavojų. Higiena, kuri, atrodo, savaime suprantama, iš tiesų dažnai daroma atmestinai. O pjaustymo lentelė, nesvarbu ar medinė, plastikinė ar stiklinė, turi būti valoma pagal jos medžiagą.

Dauguma žmonių daro tą pačią klaidą: lentelę tik greitai praskalauja po kranu. Taip tik padauginama bakterijų, nes jos pasklinda dar plačiau. Ypač tai pavojinga, jei pjaustėte žalią mėsą ar žuvį. Dar blogiau – jei tai medinė lentelė ir ją bandote plauti indaplovėje.

Norint, kad pjaustymo lenta būtų ne tik tvarkinga, bet ir saugi sveikatai, reikia žinoti kelias paprastas, bet esmines taisykles. Kiekvienai medžiagai – savos.

Medinės lentelės: jokiu būdu ne į indaplovę

Medinės pjaustymo lentelės vertinamos už tai, kad netępia peilių ir atrodo natūraliai. Jos šiltos, ilgaamžės, bet kartu ir reikalaujančios šiek tiek daugiau dėmesio. Po kiekvieno naudojimo būtina ją nuplauti šiltu vandeniu ir švelniu indų plovikliu. 

Jokiu būdu nelaikykite jos mirkstant – vanduo prasiskverbia į poras ir sukelia pelėsį. Po plovimo geriausia pastatyti lentelę vertikaliai, kad ji greičiau išdžiūtų. 

Kartą per mėnesį lentelę verta patepti natūraliu aliejumi – tai ne tik apsaugos medieną, bet ir padės atstumti drėgmę. Jei norite ją dezinfekuoti, naudokite citriną su druska arba actą – šios priemonės valo natūraliai ir nekenkia rankų odai.

Svarbiausia – jokiu būdu nedėkite medinės lentelės į indaplovę. Karštis, garai ir ilgas drėgmės poveikis ją deformuoja, suskeldina ir paverčia netinkama naudoti.

Plastikinės lentelės: pigios, bet pavojingos

Plastikinės lentelės dažnai pasirenkamos dėl kainos ir patogumo. Tačiau būtent jos greičiausiai susibraižo, o į atsiradusias vageles įstringa maisto likučiai, bakterijos ir kvapai. Tai reiškia, kad jos turi būti plaunamos itin kruopščiai.

Jei įmanoma, dėkite plastikinę lentelę į indaplovę – karštas vanduo ir plovimo ciklas geriau pašalina nešvarumus. Rankiniu būdu plaunant – naudokite karštą vandenį, indų ploviklį ir standesnį šepetį. Kartais lentelę reikėtų dezinfekuoti – actas, soda arba citrinos sultys veikia puikiai.

Plastikinę lentelę rekomenduojama keisti kas 6-12 mėnesių – ypač jei ji įrėžta ar deformuota. Jos kaina nėra didelė, todėl rizikuoti neverta.

Stiklinės lentelės: gražios, higieniškos, bet su savom rizikom

Stiklinės pjaustymo lentelės turi vieną didelį privalumą – jų paviršius nesugeria drėgmės, nesulaiko kvapų, jas lengva išplauti ir dezinfekuoti. Tačiau jos turi ir trūkumų: greitai atšipina peilius, o jei nuskilo – gali būti pavojingos.

Tokias lenteles galima plauti ir rankomis, ir indaplovėje. Vis dėlto, jei stiklas subraižytas ar kampai įtrūkę, plauti reikia labai atsargiai – ypač jei pasirodė aštrios vietos. Geriausia naudoti minkštą šluostę ar kempinėlę.

Plovimui tinka šiltas vanduo su muilu ar acto tirpalas. Išskalaukite ir kruopščiai nusausinkite. Tokiu būdu lenta ne tik bus švari, bet ir nesudarys paviršiaus, kur galėtų daugintis bakterijos.

Ką dar svarbu žinoti?

Nepriklausomai nuo medžiagos, pjaustymo lentelė turėtų būti skirta tik vienos rūšies produktams. Geriausia turėti atskiras lentas mėsai, daržovėms, duonai. Taip išvengsite kryžminės taršos.

Jei pjaustėte žalią mėsą, lentą būtina iškart išplauti. Neužtenka tik nuplauti paviršių – bakterijos, tokios kaip salmonelės ar kampilobakterijos, gali sukelti rimtas infekcijas. Ypač jei tos pačios lentelės nenaudojate iškart po to daržovėms ar duonai.

Trumpai tariant – pjaustymo lentelė nėra tiesiog dar vienas virtuvės įrankis. Ji tiesiogiai susijusi su tuo, ką valgote, ir kaip saugiai tai darote. Tad verta skirti kelias papildomas minutes – jos gali turėti daug didesnę reikšmę nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Temos: Buitis
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas