Pomidorai užsispyrusiai žaliuoja? Paprasti triukai, kurie paskatins greitesnį nokimą be jokios chemijos

Lina Snarskienė , 2025-06-28, 12:59
0
Pomidorai užsispyrusiai žaliuoja? Paprasti triukai, kurie paskatins greitesnį nokimą be jokios chemijos

Vasara įsibėgėja, o pomidorai vis dar žaliuoja ant šakelių? Ši situacija ne vienam pažįstama, ypač kai laukiama pirmojo derliaus. Kol vienur raudonuoja prinokę vaisiai, kitur jų spalva dar nepasikeitusi.

Nors kantrybė yra viena iš daržininkystės pagrindų, kartais tikrai norisi padėti augalams, ypač kai žinome, kad tam egzistuoja saugūs ir patikrinti būdai. Galima ne tik skatinti nokimą, bet ir išvengti žalingų veiksnių, kurie šį procesą stabdo.

Prieš pradėdami bet kokius veiksmus, svarbu žinoti – ne viskas priklauso tik nuo jūsų darbo. Yra tam tikros sąlygos, kurios turi būti išpildytos, kad pomidorai galėtų ramiai bręsti.

Kodėl pomidorai nenoksta?

Pirmiausia reikėtų suprasti, kas lemia pomidorų brendimą. Šį procesą valdo fermentai, o jie jautrūs temperatūrai. Mokslininkai iš Kalifornijos universiteto teigia, kad ideali temperatūra pomidorų nokimui yra tarp 21 ir 27 laipsnių šilumos. Kai karšta, virš 30, fermentai pradeda irti, o esant mažiau nei 15 laipsnių, viskas praktiškai sustoja.

Be temperatūros, svarbūs dar keturi dalykai: per didelis azoto kiekis dirvožemyje (pomidorai tada investuoja į lapus, o ne vaisius), fosforo, kalio ir kalcio trūkumas, per mažai saulės šviesos, ir augalus veikiantys stresai – sausra, ligos ar net fiziniai pažeidimai.

Kas padeda pagreitinti nokimą?

Pirmiausia – šviesa. Pomidorai be jos, kaip kavos puodelis be kavos. Reikia, kad šviesa pasiektų kuo daugiau augalo dalių. Todėl rekomenduojama šalinti nereikalingus šoninius ūglius, augančius iš lapų pažastų. Taip pat verta pašalinti apatinius lapus, taip pagerinsite oro cirkuliaciją.

Temperatūra – ne mažiau svarbi

Jei gyvenate tokioje vietoje, kur naktimis temperatūra nukrenta žemiau 15 laipsnių, pasirūpinkite apsauga. Galima naudoti sodo plėvelę, lengvus šiltnamius, vėjo apsaugas ar net specialias lempas. Svarbiausia – neleisti žemei ar augalams peršalti.

Tinkama mityba – greitesnis nokimas

Azotas yra puikus, kai norima gražios žalumos, bet norint raudonų vaisių – jau nebe. Nokimui reikia fosforo ir kalio. Geriausias variantas iš parduotuvės yra kalio monofosfatas. Natūralesni sprendimai – pelenai iš židinio, bananų žievių užpilas arba džiovintos ir sumaltos kiaušinių lukštų trąšos.

Jeigu žali pomidorai kelia nerimą – pirmiausia atkreipkite dėmesį į šviesą, šilumą ir trąšas. Šie trys elementai veikia kaip komanda, jei trūksta bent vieno, rezultato teks palaukti ilgiau. Bet jei padarysite viską teisingai, pirmieji raudoni vaisiai netrukus nudžiugins.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Sodas

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas