Prisijunkite
Prisijunkite
Jau spėjote užkaisti keptuvę, o ant rankos staiga šoktelėjo karštas riebalų lašas? Skausmas, o dar dažniau — dėmės ant drabužių, riebalais aptaškyti virtuvės paviršiai. Skamba pažįstamai?
Nors kepti maistą aliejuje ar svieste mėgsta daugelis, būtent karštų riebalų taškymasis kelia didžiausią stresą. Ir net jeigu kepimas Jums — kasdienis įprotis, vienas neatsargus momentas gali sugadinti visą nuotaiką.
Laimei, egzistuoja keli veiksmingi ir paprasti būdai, kaip šios problemos išvengti. Užteks įtraukti kelis triukus į savo virtuvės rutiną — netrukus mėgausitės keptais patiekalais be streso ir nuolatinių dėmių.
Kodėl riebalai taškosi — verta suprasti prieš imantis sprendimų
Pirmas žingsnis — suprasti, kodėl kepant riebalai ima taškytis. Dažniausia priežastis yra drėgmė. Jei į karštą aliejų dedate šlapią produktą, net ir vos truputis vandens susiduria su riebalais ir sprogsta, sukeldamas taškymąsi.
Vanduo greitai garuoja, o susidariusios garų burbulų srovės pašalina riebalus iš keptuvės — jie šoka į orą. Todėl prieš kepant mėsą, žuvį ar daržoves, būtina gerai jas nusausinti. Net kelios sekundės su popieriniu rankšluosčiu ženkliai sumažins riebalų taškymąsi.
Naudokite dangtį, bet ne bet kokį
Daugelis intuityviai dengia keptuvę dangčiu, tačiau uždaras dangtis dažnai sukelia priešingą efektą: kaupiasi garai, o vanduo laša atgal į aliejų ir turime dar daugiau taškymosi.
Geriausia naudoti specialų taškalų tinklelį — tai tarsi sietelis, kuris leidžia garui išeiti, bet apsaugo nuo riebalų taškymosi. Tokį tinklelio tipo dangtį nesunku įsigyti bet kurioje buities prekių parduotuvėje. Jei neturite — pravartu bent jau keptuvę dengti pakreiptu dangčiu, paliekant tarpą.
Karšto aliejaus kiekis — kuo mažiau, tuo geriau
Kuo daugiau aliejaus keptuvėje, tuo didesnė tikimybė, kad jis kils į orą. Jei kepate jautrius produktus, pavyzdžiui, varškėtukus ar žuvį, naudokite tik tiek aliejaus, kiek būtina. Plonas aliejaus sluoksnis mažiau linkęs taškytis net ir esant nedidelei drėgmei.
Be to, aliejaus temperatūra taip pat svarbi — jei aliejus pradeda rūkti, jis per karštas. Tokiu atveju ne tik stiprėja taškymasis, bet ir gali susidaryti kenksmingų junginių. Idealiausia kepti vidutinėje kaitroje — aliejus turi švelniai burbuliuoti, o ne veržtis lauk.
Papildomi triukai, kuriuos verta išbandyti
Senos močiutės gudrybės vis dar veikia ir kartais net stebina savo paprastumu. Pavyzdžiui, į keptuvę galima įberti žiupsnelį druskos prieš pilant aliejų. Druska sugers perteklinę drėgmę ir sumažins riebalų taškymąsi.
Dar viena gudrybė — įdėti į aliejų kelias grūdėtas druskos ar rupaus cukraus kruopeles. Jos suformuos tam tikrą barjerą ir stabilizuos burbuliukų kilimą.
Beje, jeigu mėgstate kepti sūrį ar kitus itin taškytis linkusius produktus, apsvarstykite keptuvės pasirinkimą. Storesnė, sunkesnė keptuvė (pvz., ketaus arba storesnio metalo) padės tolygiau paskirstyti šilumą ir sumažins intensyvų taškymąsi.
Nedideli pokyčiai — didelis skirtumas
Nors atrodo, jog riebalų taškymasis kepant neišvengiamas, įtraukus šiuos paprastus patarimus pamatysite didžiulį skirtumą. Svarbiausia — tinkamai paruošti produktus, naudoti tinklelį ar tinkamą dangtį ir stebėti aliejaus temperatūrą.
Patikėkite, net ir kepdami pačius įnoringiausius patiekalus galėsite džiaugtis švaria virtuve, sveika oda be nudegimų ir kur kas mažesniu stresu. Ir Jūsų keptuvė, ir Jūsų marškinėliai už tai padėkos!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti