Prisijunkite
Prisijunkite
Kuo įvairiau – tuo ne tik skaniau, bet ir sveikiau. Šią seną tiesą pravartu prisiminti įsibėgėjant grilio sezonui. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad ant žarijų gardžiai iškepti galima ne tik kiaulienos šašlykus, vištienos iešmelius ar įvairiausias daržoves, bet ir tobulai sultingą antieną. Bus prabangu, bet nebrangu ir universalu – antieną bus galima dėti į takus, paruošti salotas ar patiekti su keliais paprastais garnyrais, kad jos skonis ilgam išliktų atmintyje.
Pasak specialistų, siekiant subalansuotos mitybos, raudoną mėsą patartina vartoti rečiau, 1–2 kartus per savaitę, o paukštieną arba baltą mėsą galima valgyti dažniau. Nors kiauliena visgi yra dažniausias pasirinkimas parduotuvėje, lietuviai iš tiesų be galo mėgsta paukštieną ir kasmet jos perka vis daugiau, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Vištiena šiuo klausimu yra neabejotina populiarumo karalienė, tačiau paukštienos skyriuje lietuviai mėgsta ne tik ją. Vis dažniau į savo racioną įtraukia kalakutieną, taip pat išraiškingu skoniu pasižyminčią antieną. Prieš didžiąsias metų šventes gausiai perkamos orkaitėje kepimui tinkančios antys, o grilio sezono metu – variantai, tinkantys ruošti ne tik ant keptuvės, bet ir kepsninėje. Pavyzdžiui, pasirinkus jau marinuotą filė su prieskoniais, negaištant daug laiko ir išleidus vos kelis eurus galima suruošti tikrą skonių šventę“, – sako G. Kitovė.
Svarbu – neperkepti
Pasak „Iki“ mėsos technologo Vitold Fedaravičiaus, antiena dėl savo skonio ir maistinių savybių laikoma tarsi paukštienos aristokrate. Ji yra kaloringesnė už vištieną ir kalakutieną, tačiau dėl didesnio riebalų kiekio pasižymi nepaprastu sultingumu ir švelnumu. Be to, kepant ant anglių ji įgauna nepakartojamą aromatą.
Ilgametę patirtį turintis mėsos technologas įsitikinęs – kad ir kokiu antienos patiekalu nuspręsite palepinti šeimos narius ar svečius, su užduotimi nesunkiai susitvarkysite žinodami kelias taisykles. Svarbu ne tik mėsos kokybė, meistriškai parinkti prieskoniai, bet taip pat ir tinkamas kepimas.
„Skirtingoms mėsos rūšims reikalingas skirtingas paruošimo būdas. Kalbant apie kiaulieną, vištieną ar kalakutieną, šių rūšių mėsą turime iškepti iki galo, nes tik tinkamai aukštoje temperatūroje apdorota ji bus saugi valgyti. Tačiau antiena, kaip ir jautiena ar aviena, yra atlaidesnė. Netgi priešingai – jos perkepti nepatartina. Per daug iškepta mėsa taps sausa, sprangi ir praras skonines savybes. Ruošiant antieną patarčiau jos iki galo neiškepti. Tuomet ji bus tobulai sultinga, mėsa minkšta ir tirps burnoje“, – pataria V. Federavičius.
Jis primena ir kitą svarbų žingsnį – prieš kepant antieną, jos odoje reikia padaryti įpjovas. Pati anties mėsa yra liesa, o praktiškai visi riebalai būna storame sluoksnyje po oda. Padarius įpjovas, jie galės išbėgti, mėsa tolygiau iškeps, o odelė apskrus. Tiesiog aštriu peiliu keliose vietose perpjaukite antienos odą ir riebalų sluoksnį, bet ne raumenį. Tai lengviausia padaryti, kai antiena yra šalta.
Kepkite antieną vidutinio karščio grilyje, pataria mėsos technologas. Per didelė kaitra gali apdeginti išorę, bet vidus liks žalias, o per maža temperatūra neleis susiformuoti skaniai plutelei. Galiausiai, leiskite mėsai „pailsėti“, akcentuoja V. Federavičius: „Baigę kepti, dar palaukite bent 5-10 minučių prieš pjaustydami. Tai leis sultims pasiskirstyti ir išvengsite jų ištekėjimo pjaunant. O kai pjaustote filė, pjaukite skersai skaidulų, o ne išilgai. Tai padės mėsai išlikti minkštesnei ir lengviau kramtomai“.
Trūksta idėjų, su kuo patiekti grilyje keptą antienos filė? „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė dalijasi trim paprastais, bet labai skaniais receptais. Nedaug ir nebrangių produktų, šiek tiek kūrybiškumo – ir visa šeima taps didžiausiais antienos gerbėjais.
Grilintos antienos takai
Reikės: antienos filė, mažų tortilijų, raudonojo svogūno, raudonos, oranžinės ir (arba) geltonos paprikos, takų prieskonių, Chalapos arba aitriosios paprikos (jei mėgstate aštriau), avokado, šviežio kopūsto, ridikėlių, žaliosios citrinos, salsos (nebūtina).
Gaminame:
Antienos salotos su braškėmis
Reikės: antienos filė, salotų, braškių, mažų mocarelos rutuliukų, kedrinių pinijų, balzamiko padažo.
Gaminame:
Grilinta antiena su aromatingomis obuolių skiltelėmis
Reikės: antienos filė, obuolių, medaus, sviesto, cinamono, romo.
Gaminame:
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti