Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Kai norisi sočios, bet greitai paruošiamos ir nebrangios vakarienės, vištiena – vienas populiariausių variantų. Todėl nieko keisto, kad pagal pardavimus šviežios mėsos skyriuje ji nusileidžia tik kiaulienai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Dažnuose namuose kepta, virta, troškina ar grilinta vištiena repertuare sukasi bent kelis kartus per savaitę, tad jei idėjų aruodai tuštėja – štai šūsnis naujų receptų.
„Vištiena dėl savo universalumo, kainos ir nesunkaus paruošimo visuomet yra pirkėjų labai mėgstama. Ši mėsa patinka daugeliui, ji dažnas sveiko gyvenimo būdo šalininkų, vaikus auginančių šeimų pasirinkimas, be to, galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais. Pačią paprasčiausią krūtinėlę ar blauzdeles galima paruošti taip, kad patiekalas pavergs net ir išrankiausio maisto kritiko širdį – nereikės nei daug išlaidų, nei daug darbo“, – sako G. Kitovė.
Tai, ką būtina žinoti visiems, ruošiantiems vištienos patiekalus
Jai antrina „Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius – vištieną lengva paruošti, skirtingi prieskoniai ir marinatai ją gali atskleisti vis kitaip. Be to, ji aprūpins organizmą baltymais, taip pat turi mažiau sočiųjų riebalų nei raudona mėsa, ją mėgsta ir turintys jautresnę virškinimo sistemą, nes ji yra lengvai virškinama. Žinoma, jeigu tinkamai ją paruošite.
Pradžia – dar parduotuvėje. „Rinkitės šviežią, vietinės kilmės vištieną iš Lietuvos ūkių. Kodėl? Nes trumpiausias kelias nuo ūkio iki vartotojo reiškia mažiau laiko šaldytuve ir daugiau šviežumo. Be to, ieškokite užrašo, kad paukščiai auginti be antibiotikų. Tai paprastas, bet patikimas kokybės rodiklis – paukščiai, kuriems nereikėjo antibiotikų, augo sveiki. Būtent tokia vištiena be antibiotikų ir sudaro visą reguliarų asortimentą sveriamose mūsų vitrinose, o savitarnos lentynose parduodama su „Iki“ prekės ženklu. “, – pataria V. Fedaravičius.
Atpraskite plauti vištieną. Nuo seno daugelis mokyti prieš ruošiant patiekalą, vištieną nuplauti po čiaupu. Tačiau tyrimai parodę, kad tai klaida – bakterijos nuo žalios mėsos su besitaškančiu vandeniu pasklinda žymiai plačiau.Todėl vištienos neplaukite, tačiau būtina užtikrinti švarą. Kruopščiai plaukite rankas tiek prieš, tiek ir iškart po darbo su žalia vištiena. Neplautomis rankomis nelieskite kitų produktų, jiems nenaudokite to paties peilio, lentelės. Taip išvengsite kryžminės taršos.
Žaiskite su prieskoniais. Vištiena pati savaime nėra išraiškingo skonio, todėl ji prašyte prašosi prieskonių. Jei esate minimalistas arba naudojate kitus skoniu ryškius ingredientus, pakaks bent druskos, pipirų, sako „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.
„Jei mėgstate Viduržemio jūros dvelksmą, naudokite rozmariną, čiobrelius, baziliką, raudonėlius, citrinos sultis, česnaką. Rytietiškam posūkiui – tiks ciberžolė, imbieras, kuminas, kalendra, kardamonas. Šie prieskoniai ne tik suteikia egzotiško skonio, bet ir palieka gražią auksinę spalvą. Azijietiškos virtuvės gerbėjams sąjungininkai bus sojų padažas, česnakas, imbieras, čili, šlakelis sezamų aliejaus. Ypač pasaulyje populiarus pasirinkimas yra ir medus ar klevų sirupas kartu su garstyčiomis ir trupučiu česnako – tobulas balansas tarp saldumo ir pikantiškumo“, – idėjomis dalijasi maisto gamybos žinovė.
Keptuvėje ar orkaitėje – aukso viduriukas. Vištiena, priešingai nei antiena ar jautiena, privalo būti visiškai iškepusi. Vidinė jos temperatūra turi pasiekti ~74 °C – tuomet ji saugi valgyti ir dar sultinga, pabrėžia E. Semaška. Pernelyg ilgai kepant, vištiena praranda sultis, todėl tampa sausa. Jei vis nepavyksta tobulai iškepti krūtinėlės – tuomet rinkitės šlaunelių mėsą. Ji turi daugiau riebalų, todėl „atlaidesnė“ klaidoms. Iškepus, vištieną verta palikti kelioms minutėms ramiai pagulėti, kad sultys „perskirstytųsi“ po visą mėsą ir tik tuomet pjauti.
Panašumas – vertybė. Norint iškepusios, bet neperkepusios mėsos, svarbu ir gabalėlių dydis. Jeigu jie vienodi, jiems tuomet prireiks vienodo laiko keptuvėje ar orkaitėje. Stenkitės vištieną supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, prieš tai galite trumpam įdėti mėsą į šaldiklį – jis bus tvirtesnė ir lengviau pjaustytis. O jei kepsneliai gavosi nevienodo, galite ir paploninti mėsą muštuku.
„Vienas iš vištienos privalumų – jos universalumas. Ji tiks ir greitai vakarienei, kai grįžus iš darbo karštas patiekalas jau per pusvalandį garuos ant stalo. Vištiena taip pat tiks ir norint palikti įspūdį – pavyzdžiui, iš jos paruošiant sodrų, kvapnų, šaltajam metų laikui idealiai tinkantį čili troškinį. Ji pasitarnaus ir norint iki soties pasimėgauti rudeniškomis gėrybėmis – vienoje skardoje paruošite maistingą, skanią ir spalvingą vakarienę“, – naujų receptų išbandyti kviečia E. Semaška.
Rudeniška vištiena su obuoliais ir spanguolėmis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 650 g šviežios viščiukų broilerių krūtinėlės filė, 2 obuolių, 60 g džiovintų spanguolių, 60 ml medaus, 1 šaukštelio cinamono, aliejaus, 1 šaukšto sviesto, druskos, pipirų, 3 šaukštų miltų.
Gaminame:
Šildantis baltasis čili troškinys su vištiena
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 50 min.
Reikės: 650 g šviežios viščiukų broilerių krūtinėlės filė, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 Chalapos paprikos, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio, 5 puodelių sultinio, 2 skardinių baltų pupelių, 350 g konservuotų kukurūzų, 2 (arba mažiau, jei nenorite labai aštriai) konservuotų aitriųjų paprikų, druskos, pipirų, aliejaus, 1/2 puodelio grietinės. Patiekimui: avokado, grietinės, šviežios kalendros arba petražolių, trupintų kukurūzų traškučių, tarkuoto fermentinio sūrio.
Gaminame:
Vienos skardos magija – vištiena su moliūgu ir kitomis daržovėmis
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 60 min.
Reikės: 650 g viščiukų broilerių blauzdelių, 650 g moliūgo, 1 rausvojo svogūno, 450 g Briuselio kopūstų, 1/2 galvos žiedinio kopūsto, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų garstyčių, 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų balzaminio acto, 2 šaukštelių smulkintų šviežių čiobrelių.
Gaminame:
Atostogas prie Viduržemio jūros primenanti vištiena su makaronais ir feta
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 650 g šviežios viščiukų broilerių krūtinėlės filė, 220 g mėgstamų makaronų, 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos, 1 šaukštelio itališkų žolelių, druskos, pipirų, 220 g vyšninių pomidorų, 5 česnako skiltelių, 150 g šviežių špinatų, 170 g fetos, aliejaus, 3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių.
Gaminame:
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.