Kakavos krizė verčia ieškoti pakaitalų: šokolado gigantai kuria saldumynus be kakavos pupelių

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Kakavos krizė verčia ieškoti pakaitalų: šokolado gigantai kuria saldumynus be kakavos pupelių

Artėjant Kalėdoms šokolado gamintojams prasideda pats intensyviausias sezonas. Šiemet kakavos pasiūla vėl nespėja vytis paklausos, todėl įmonės atsiduria spaudime. Vien maržų mažinimo ar kainų kėlimo vartotojams jau nebepakanka.

Pagrindinė problema siejama su prastomis oro sąlygomis Vakarų Afrikoje, kur auginama didžioji dalis kakavos. Tokiose šalyse kaip Dramblio Kaulo Krantas ar Gana derlius smuko, o rinka tapo nervinga. Lapkritį kakavos tonos kaina svyravo apie penkis tūkstančius dolerių.

Todėl didieji šokolado gamintojai ieško būdų, kaip sumažinti priklausomybę nuo brangstančios žaliavos. Dėmesys krypsta į technologijas, leidžiančias šokoladą gaminti be tradicinės kakavos. Vis dėlto toks žingsnis gali reikšti ir naujus pavadinimus lentynose.

Gamintojų planuojama šokolado revoliucija

Šveicarų bendrovė „Barry Callebaut“ pranešė apie partnerystę su vokiečių maisto technologijų kūrėjais „Planet A Foods“. Susitarimas susijęs su ilgalaike kakavos neturinčių šokoladų linija. Vokiečiai sukūrė receptūrą, kurioje kakavą keičia saulėgrąžų sėklos, augaliniai riebalai ir cukrus.

Tuo pat metu „Barry Callebaut“ bendradarbiauja ir su Ciuricho universitetu, siekdama sukurti laboratorijoje auginamą kakavą. Idėja paprasta, kakavos skoniui ir tekstūrai išgauti užtektų auginti ląsteles, atsisakant tradicinio kakavmedžių auginimo plantacijose. Taip būtų galima stabilizuoti tiekimą ir atsilaikyti prieš klimato ar politikos sukrėtimus.

Laboratorinė kakava tampa rimtu keliu

Alternatyvų ieško ir „Mondelez“, valdanti tokius prekės ženklus kaip „Milka“ ir „Toblerone“. Įmonė jau kelerius metus tiria metodus, kaip kakavą išgauti iš ląstelių, apeinant tradicinį žemės ūkį. Prieš metus ji įsigijo dalį „Celleste Bio“ akcijų, šis startuolis specializuojasi laboratorinės kakavos gamyboje.

„Celleste Bio“ teigia galinti pagaminti toną kakavos sviesto iš vienos kakavos ankšties. Jei tokie pažadai pasitvirtins, tai galėtų kardinaliai pakeisti šokolado pramonę. Tokia technologija žada mažesnį vandens poreikį ir gamybą arčiau fabrikų, o tai reikštų ir tvaresnį kelią.

Teisiniai barjerai ir pavadinimo klausimas

Kakavos pakaitalams naudojami natūralūs ingredientai, pavyzdžiui vynuogių ar saulėgrąžų sėklos. Dar vienas variantas yra karobo medžio ankščių minkštimas, kurio skonis ir spalva primena kakavą. Toks pakaitalas dažnai vertinamas kaip pigesnis ir aplinkai draugiškesnis.

Tačiau Europoje galioja aiškios taisyklės, kas gali būti vadinama šokoladu. Produktas privalo turėti bent 35 proc. kakavos sausosios masės su aiškiai apibrėžtomis sviesto ir liesosios dalies proporcijomis. Jei šių rodiklių nėra, gamintojai gali būti priversti atsisakyti žodžio šokoladas. Todėl revoliucija gali ateiti ne tik su nauju skoniu, bet ir nauju vardu.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas