Prisijunkite
Prisijunkite
Kai atidarai šaldytuvo dureles, tikiesi rasti tvarką ir šviežią kvapą. Deja, realybėje dažniau pasitinka sklidinas indas su nebeaiškiu turiniu ir suvytęs agurkas apatiniame stalčiuje. Ir nors viskas atrodo švaru – maistas kažkodėl genda greičiau nei turėtų.
Dauguma žmonių į tai numoja ranka, esą tokia produktų kokybė, tokia gamyba. Bet tiesa dažnai kur kas arčiau namų. Ar tiksliau, arčiau neteisingai laikomo pieno pakelio ar nesandaraus plastikinio indo, kuris stovi ten, kur jam visiškai ne vieta.
Pasirodo, net iki 90 proc. žmonių daro vieną ir tą pačią klaidą, net nežinodami, kad ji kainuoja brangiai. Ne tik pinigus, bet ir maistą, skonį, net kvapą šaldytuve. Ir viskas tik dėl to, kad nekreipiama dėmesio į vieną esminį dalyką: šaldytuvo zonų skirtumus.
Šaldytuvas nėra vienalytė dėžė
Daugeliui atrodo, kad jei jau produktas šaldytuve – tai saugu. Tačiau šaldytuvo viduje temperatūra nėra visur vienoda. Kiekviena lentynėlė, kiekvienas stalčius turi savo mikroklimatą. Ir kiekvienas produktas turi savo mėgstamą vietą. Jei jie nesutampa – prasideda bėdos.
Viršutinės lentynos dažnai būna šiltesnės. Ten galima laikyti padažus, pagamintus patiekalus, sviestą. Apatinės – vėsesnės, jose laikomi jautrūs produktai, pavyzdžiui, mėsa, žuvis. O vidurinė zona – ta, kuri tinka pienui, jogurtams, sūriui. Bet ką dažniausiai matai lentynose?
Jogurtai viršuje, pienas durelėse, vištiena per vidurį. Ir čia slypi esmė, kai produktas atsiduria ne jam skirtoje temperatūroje, jis genda greičiau. Ne dėl to, kad blogas, o todėl, kad ne ten padėtas. Ir nieko bendro su galiojimo data tai neturi.
Durelių zona patogi, bet pavojinga
Daug kas laiko pieną ar kiaušinius būtent durelėse. Ir viskas dėl patogumo – atsidarai, pasieki, uždarai. Bet būtent čia temperatūra svyruoja labiausiai. Kiekvienas atidarymas reiškia šilumos gūsį, ir kasdien šimtai tokių akimirkų kaupiasi. Produktas, kuris turėtų stovėti +2 laipsnių zonoje, atsiduria +7 ar +8.
Pienas praranda savo struktūrą, pradeda rūgti greičiau. Jogurtas keičia skonį. Sviestas tampa minkštas per greitai, o uždarius šaltas oras jau nebepadeda. Durelės – vieta padažams, actui, garstyčioms. Bet tikrai ne jautriems pieno produktams ar kiaušiniams.
Kiaušiniai, beje, labai jautrūs temperatūrų šuoliams. Dėl to jie ilgiau išsilaiko kambario temperatūroje nei nuolat keliaudami nuo šalto prie šilto ir atgal. Taip susidaro kondensatas, plonėja lukšto apsauginė plėvelė, o tai puiki terpė bakterijoms.
Perkrautas šaldytuvas – mažiau kvėpuojantis šaltis
Šaldytuvas veikia tik tada, kai oras jame gali cirkuliuoti. Jei viduje viskas prikimšta – šaltas oras neturi kur judėti. Ir tai sukelia karštas zonas net ir šalčiausioje lentynoje. Vienas indelis gauna per daug šaltuko, o kitas vos vos atvėsinamas.
Kai kurios daržovės sušąla – tampa permatomos, tarsi virtos. Kitos, deja, suvysta, nes tiesiog nepasiekia vėsos. Mėsos gabalas, kurio centras lieka šiltesnis nei aplinka, tampa rizika sveikatai, net jei iš išorės atrodo puikiai.
Maistas, kuris liečiasi vienas prie kito, greičiau praranda šviežumą. Todėl net jei nori sutalpinti viską, verta pagalvoti – gal geriau sumažinti pirkinių kiekį, bet laikyti taip, kad maistas kvėpuotų, o ne dūstų.
Netinkamai uždengti produktai
Kvapas šaldytuve nėra tik nemalonumas. Tai ženklas, kad lakiosios medžiagos keliauja. Ir jos pasiekia kitus produktus. Jogurtas gali prisigerti svogūno kvapo. Varškė – mėsos natų. Braškės – džiovinto žuvies skonio.
Jei produktas atidarytas – jis turi būti sandariai uždengtas. Ne tiesiog uždėtas dangtis, o tikrai uždarytas. Geriausiai yra naudoti stiklinius arba nerūdijančio plieno indus su sandariais dangčiais. Plastikas kartais sugeria kvapus ir juos perduoda kitam turiniui.
Be to, jei kvapas jaučiamas – tai reiškia, kad mikroorganizmai aktyvūs. Jie nebūtinai pavojingi, bet jų buvimas reiškia, kad produktas dirba. Ir kuo greičiau jis tai daro, tuo trumpesnis jo vartojimo laikas. Todėl švara ir sandarumas nėra tik kosmetika, o higienos pagrindas.
Nustatyta temperatūra – bet ar ji tikra?
Daug kas pasitiki tuo, ką rodo šaldytuvo ekranelis. Bet realybėje temperatūra lentynose gali būti labai skirtinga. Geriausia – turėti paprastą termometrą, kurį įdedi į šaldytuvo vidurį. Tai parodys, ar temperatūra atitinka tikrovę.
Nors dauguma gamintojų rekomenduoja +4 laipsnius, verta žinoti, kad tai tik vidurkis. Apatinėje lentynoje gali būti +1, viršuje – +7. O durelėse – net daugiau. Todėl planuodami, kur ką laikyti, remkimės ne tik intuicija, bet ir logika.
Vienas pakeitimas ir produktai tarnauja ilgiau
Kartais užtenka tiesiog perkelti jogurtus iš durelių į vidurį. Arba atlaisvinti pusę lentynos. Arba įsigyti kelis stiklinius indelius su dangteliais. Pokyčiai gali būti maži, bet jų poveikis pasimatys labai greitai. Maistas išsilaiko ilgiau, kvapas dingsta, o šaldytuvas tampa ne šaltas archyvas, o vieta, kurioje produktai gyvena.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti