Pastebėjote rudas dėmes ant pomidorų? Pavojaus signalas, bet pigus purškalas gali išgelbėti visą derlių

Lina Snarskienė
Paskelbta

Pastebėjote rudas dėmes ant pomidorų? Pavojaus signalas, bet pigus purškalas gali išgelbėti visą derlių

Pomidorai dažnai tampa pagrindiniu vasaros daržo pasididžiavimu, tačiau net ir kruopščiausiai prižiūrimi augalai kartais ima siųsti pavojingus signalus. Jei pastebėjote, kad ant lapų ar stiebų pasirodė rudos dėmės, tai gali reikšti kur kas rimtesnę problemą nei tik estetinis defektas. Tokios dėmės – tai ne kas kita, kaip pirmieji žemės maro požymiai, kuriuos būtina stabdyti nedelsiant.

Uždelsti čia nevalia. Ši grybų sukelta liga plinta greitai, o palankiomis sąlygomis gali sunaikinti visą derlių vos per kelias dienas. Dažniausiai liga išplinta po kelių drėgnų naktų, ypač jei temperatūra laikosi virš 10 laipsnių. Ir nors tokie požymiai iš pradžių gali pasirodyti tik lapuose, netrukus pažeidžiami ir vaisiai.

Laimei, yra vienas itin paprastas būdas sulėtinti ligos progresą. Viskas, ko reikia – tai du ingredientai iš jūsų virtuvės. Šis natūralus purškalas ne tik padeda sergantiems augalams, bet ir puikiai tinka kaip prevencinė priemonė.

Pirmieji ženklai, kad pomidorai siunčia pagalbos šauksmą

Jei ant pomidorų pasirodė rudos dėmės – delsti negalima. Dažniausiai tai ženklas, kad augalas užsikrėtė žemės maru, viena pavojingiausių pomidorų ligų. Ji atsiranda tuomet, kai ilgą laiką laikosi drėgmė, o temperatūra būna pakankamai aukšta, kad grybinės sporos galėtų daugintis be kliūčių. Liga prasideda nuo lapų, bet greitai išplinta ir į stiebus bei vaisius.

Pavojingiausia tai, kad viskas vyksta greitai. Net kelių dienų delsimas gali lemti, kad viskas, ką kruopščiai auginote mėnesių mėnesius, tiesiog subyrės. Todėl pamačius pirmuosius požymius reikia veikti. Ir veikti ne bet kaip, o taikant natūralų būdą, kuris padės sustabdyti ligą be cheminių purškalų.

Purškalas iš virtuvės – paprastas, bet veiksmingas

Norint pasiruošti purškalą nuo rudų dėmių, reikia tik šviežių mielių ir lieso pieno. Šie ingredientai kartu sukuria nepalankią terpę grybinėms infekcijoms plisti. Mielės skatina augalo atsparumą, o pienas sukuria mikroplėvelę, kuri neleidžia patogenams prasiskverbti į audinius. Be to, pieno fermentai gali sustiprinti augalo apsaugines savybes.

Toks purškalas veiksmingiausias, kai liga dar tik pradeda reikštis. Tačiau jis taip pat puikiai tinka ir profilaktikai – purkšti galima net tada, kai ant augalo nėra jokių požymių. Tokiu būdu pomidorai įgyja natūralią apsaugą, o jūs išvengiate streso, susijusio su ligų gydymu vėlesnėse stadijose.

Kaip pasigaminti purškalą ir kada jį naudoti

Gaminimas labai paprastas. Reikia 100 gramų šviežių mielių ištirpinti viename litre lieso pieno, o tada viską atskiesti dar devyniais litrais vandens. Toks kiekis puikiai tinka didesniam daržui, tačiau galima proporcijas koreguoti pagal poreikį. Svarbu – naudoti šviežią purškalą, nes laikomas jis praranda savo savybes.

Purškimas turėtų būti atliekamas anksti ryte arba vakare. Saulėtomis valandomis to daryti nerekomenduojama, nes skystis gali nudeginti lapus. Svarbu nepamiršti apipurkšti ir lapų apačią – būtent ten dažniausiai slepiasi grybelio sporos. Jei oras lietingas, procedūrą verta kartoti kas dvi dienas. Sausesniu laikotarpiu užtenka kartą per savaitę.

Augalai reaguoja greitai – dažnai jau po kelių dienų matomas pagerėjimas. Svarbiausia – būti nuosekliems ir purkšti reguliariai. Net jei augalas atrodo sveikas, šis natūralus mišinys padės jam sustiprėti ir atlaikyti artėjančius iššūkius.

Kodėl verta rinktis natūralias priemones

Daugelis sako, kad niekas taip gerai nepadeda kaip chemikalai. Tačiau natūralios priemonės turi vieną didelį pranašumą – jos nekenkia nei aplinkai, nei dirvožemiui, nei jūsų sveikatai. Mielių ir pieno purškalas yra visiškai saugus naudoti, net jei pomidorus skinate kasdien. Be to, jo paruošimas kainuoja vos keliasdešimt centų.

Šis metodas ypač aktualus tiems, kurie nenori auginti daržovių su pesticidų likučiais ar nori sumažinti sintetinių medžiagų naudojimą savo aplinkoje. Tai taip pat puikus sprendimas auginant pomidorus su vaikais – jokių pavojingų chemikalų, tik natūralūs ingredientai, kurių tikriausiai jau yra jūsų šaldytuve.

Nepamirškite – kuo anksčiau pastebėsite problemą, tuo lengviau ją išspręsti. Rudų dėmių ant pomidorų ignoruoti negalima. Vienas kibiras natūralaus purškalo gali išgelbėti jūsų viso sezono derlių. Savaitgalis – pats laikas veikti.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Sodas

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas