Prisijunkite
Prisijunkite
Augančios maisto kainos Rusijoje sukelia vis didesnį spaudimą šalies gyventojų biudžetams ir tai ima keisti net pagrindinius valgymo įpročius. Produktas, kuris daugybę metų buvo neatskiriama rusų virtuvės dalis, ima trauktis iš stalų.
Kalbame apie bulves – istoriškai pigų, lengvai prieinamą maistą, kurio dabar tenka atsisakyti dėl milžiniško kainų šuolio. Jį vis dažniau keičia pigesni produktai, tokie kaip makaronai, duona ar grikiai.
Ši tendencija ne tik rodo ekonominius sunkumus, bet ir įspėja apie gilėjančią infliacinę krizę, kuri jau daro įtaką kasdieniam gyvenimui milijonams rusų.
Bulvės – nuo pagrindinio patiekalo iki retenybės
Kaip skelbia nepriklausomas naujienų portalas „The Moscow Times“, bulvių kainos per pastaruosius metus šoktelėjo net 173 proc., o tai didžiausias šuolis per daugiau nei du dešimtmečius.
Tokios drastiškos permainos lemia tai, kad vis daugiau gyventojų atsisako šio tradicinio produkto. Anksčiau prieinamos visiems, dabar bulvės tampa brangiu pasirinkimu, kurį ne visi gali sau leisti.
Rusijos ekonomikos aukštosios mokyklos tyrimų centras praneša, kad šių metų pirmąjį ketvirtį bulvių vartojimas sumažėjo 8 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.
Tuo tarpu pigesni produktai, tokie kaip duona, makaronai ir kruopos, tapo pagrindiniu pasirinkimu, jų pardavimai augo atitinkamai 6, 5 ir 3 proc.
Skaičiai nemeluoja: maisto prieinamumas krenta
Anot centro vadovės pavaduotojos Svietlanos Misičinos, vien per metus bulvių įperkamumas sumažėjo beveik per pusę – net 45 proc. Ir tai ne vienintelis produktas, kurio kaina išaugo iki rekordinių aukštumų.
Svogūnai pabrango 41 proc., sviestas – 34 proc., o jų prieinamumas rusams smuko 17 ir 15 proc. Tokie pokyčiai ypač skaudžiai paliečia mažas pajamas turinčius gyventojus, kuriems net menkiausi svyravimai kainose tampa reikšmingi.
Tuo tarpu produktų, tokių kaip makaronai ar kruopos, prieinamumas didėjo atitinkamai 14 ir 12 proc. Tai lemia ne tik jų pigumas, bet ir paprastas pasiruošimas, ilgas galiojimo laikas bei universalumas virtuvėje.
Naujieji pasirinkimai – ne iš malonumo
Valstybiniai informaciniai kanalai stengiasi vaizduoti šią tendenciją kaip aukštesnės kokybės produktų pasirinkimą, tačiau realybė visai kita – tai grynai ekonominės būtinybės rezultatas.
Oficiali Rusijos statistikos tarnyba „Rosstat“ skelbia, kad per pirmuosius keturis 2025 metų mėnesius maisto kainos augo vidutiniškai 12 proc., o labiausiai pabrango daržovės, ne tik bulvės ar svogūnai, bet ir kopūstai, burokėliai.
Valstybinė intervencija į „barščių rinkinį“?
Reaguodama į vis didesnį gyventojų nepasitenkinimą, Rusijos pramonės ir prekybos ministerija jau siūlo įvesti kainų kontrolę populiariausioms daržovėms, vadinamojo „barščių indekso“ produktams.
Ši iniciatyva apimtų ilgalaikes tiekimo sutartis tarp gamintojų ir pardavėjų, kuriomis būtų nustatyti konkretūs kainų rėžiai tokioms daržovėms kaip bulvės, kopūstai, morkos, svogūnai ir burokai.
Tokie sprendimai yra ženklas, kad net valstybės lygmeniu pripažįstama, jog situacija tapo nevaldoma. Kai barščiai, vienas esminių rusų patiekalų, tampa nebeįperkami, tai signalas, kad ekonominiai iššūkiai pasiekė virtuvės stalą.
Ir kol valstybė planuoja, žmonės prisitaiko. Vakarienės meniu keičiasi, o bulvės užleidžia vietą pigesniems, bet ne visada sveikesniems pakaitalams.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti