Mėgaukitės fantastišku braškių skoniu: vienas paprastas triukas pavers jas sveikesnėmis ir dar skanesnėmis

Lina Snarskienė , 2025-05-22, 07:54
0
Mėgaukitės fantastišku braškių skoniu: vienas paprastas triukas pavers jas sveikesnėmis ir dar skanesnėmis

Pirmosios braškės yra tarsi ženklas, kad pagaliau atėjo vasara. Raudonos, kvapnios, šviežios – jų norisi be jokių pagražinimų. Tačiau net ir geriausios iš pažiūros uogos gali slėpti tai, ko nematai: pesticidų likučius, bakterijas, nešvarumus.

Dažniausiai braškes tiesiog nuplauname po tekančiu vandeniu. Tai greita, įprasta ir tikrai nepakankama. Nors vizualiai jos atrodo švarios, tokio plovimo neužtenka, kad jos būtų tikrai saugios valgyti. Ypač jei ketini vaišinti vaikus ar valgyti jas be terminio apdorojimo.

Jeigu nori, kad braškės būtų ne tik skanios, bet ir išties švarios, tuomet verta žinoti kelis paprastus triukus. Jie neužims daug laiko, tačiau rezultatas bus ne tik švaresnės uogos, bet ir šiek tiek ramiau dėl sveikatos.

Kodėl įprastas vanduo nepakankamas?

Didžioji dalis prekybos vietose parduodamų braškių yra purškiamos pesticidais, kad būtų apsaugotos nuo vabzdžių, ligų, pelėsio. Šios medžiagos nėra lengvai nuplaunamos. Jas gali neutralizuoti tik rūgštingesnė terpė arba švelnus, bet aktyvus valiklis – ne chemiškai, o natūraliai.

Be to, ant braškių lieka ir bakterijų, dulkių, žemių ar net transportavimo metu prilipusių mikroskopinių nešvarumų. Jų visų plika akimi nematyti, bet kūnas, ypač jautresniems žmonėms, tikrai pajunta. Dar viena dažnai pasitaikanti klaida – šalinti žaliąjį kotelį prieš plovimą. 

Tai atrodo logiška, bet iš tikrųjų, tai viena didžiausių klaidų. Pašalinus šakelę, braškė atsiveria vandeniui, įsigeria jo vidun, praranda skonį, tampa vandeninga, greičiau genda. Be to, su vandeniu gali patekti ir dalis paviršiuje buvusių teršalų.

Ką daryti, kad braškės būtų tikrai švarios?

Tereikia kelių natūralių dalykų: acto arba sodos ir šiek tiek šilto vandens. Tai ne cheminis valymas, o paprasta, prieinama ir efektyvu. Actas veikia kaip natūralus dezinfekuojantis skystis. Jis padeda neutralizuoti bakterijas, naikina dalį pesticidų ir kartu apsaugo braškių paviršių nuo suirimų. 

Tiesiog į dubenį įpilk vieną dalį obuolių acto ir tris dalis vandens, tuomet įdėk braškes ir palaikyk apie 5 minutes. Ne ilgiau, tikrai nereikia jų pamirkyti valandai. Tuo metu soda – tai švelnus, natūralus valiklis. Ji padeda pašalinti nuosėdas, likučius, aplinkos dulkes. 

Užtenka vieno šaukštelio sodos, ištirpinto litre vandens. Šis būdas tinka tiems, kurie vengia acto dėl kvapo arba nori dar paprastesnio sprendimo. Bet kokiu atveju – po mirkymo, braškes būtina gerai perplauti po tekančiu vandeniu, o po to nusausinti popieriniu rankšluosčiu, kad nesusikauptų drėgmė, kuri gali skatinti puvimą.

Kada geriausia plauti?

Svarbu braškes plauti tik prieš pat valgymą. Ne anksčiau. Jeigu išplausi iš karto grįžusi iš parduotuvės, bet nevalgysi tą pačią dieną – jos gali pradėti leisti sultis, suminkštėti, prarasti struktūrą.

Laikyk jas sausai, vėsiai, be maišelių, o plauti pradėk tik tada, kai planuoji naudoti. Tai mažas įprotis, bet jis padeda išvengti išmetimo ir apsaugo nuo nemalonių netikėtumų.

Ar verta tiek vargti?

Braškės yra viena iš tų uogų, kuri labiausiai kaupia paviršinius teršalus. Jos neturi kietos žievelės, per kurią niekas neprasiskverbia. Todėl nors jos atrodo nepriekaištingai – faktas, kad gerai išvalyti jas verta. 

Ypač kai tai gali padaryti vos per kelias minutes, be jokių specialių priemonių. Skonis po tokio paruošimo išlieka, netgi tampa ryškesnis, nes uogos nebūna persigėrusios vandeniu. O tu gali mėgautis vasaros skoniu be papildomo nerimo.

Ar patiko šis įrašas?
 
Temos: Sodas

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas