Papildai neveikia? Štai kodėl tavo kūnui vis dar trūksta kolageno ir ką valgyti, kad sąnariai būtų laimingi

Lina Snarskienė , 2025-04-10, 07:54
0
Papildai neveikia? Štai kodėl tavo kūnui vis dar trūksta kolageno ir ką valgyti, kad sąnariai būtų laimingi

Ateina toks metas, kai nėra labai malonu žiūrėti į veidrodį ir matyti pavargusią, praradusią stangrumą odą. Ypač kai puikiai žinai, kad nei tu mažai miegi, nei save alini. Bet kūnas tiesiog su metais kitaip elgiasi. Ir čia dažnai pradedam ieškoti greitų sprendimų – kremų, tablečių, bet pamirštam pagrindą.

Kolagenas yra viena svarbiausių medžiagų, kurios lemia ne tik odos elastingumą, bet ir sąnarių, plaukų, nagų būklę. Organizmas jį gamina natūraliai, bet tam reikia tinkamų žaliavų. Kai jų trūksta, net brangiausias papildas stebuklo nepadarys.

Šiame straipsnyje bus ne apie marketingą, o apie paprastą maistą, kuris skatina kolageno gamybą. Tai produktai, kuriuos rasi beveik kiekvienoje parduotuvėje. Ir jie tikrai nėra skirti tik sveikuoliams ar mitybos ekspertams.

Kas iš tiesų padeda gaminti kolageną?

Pagrindas – baltymai. Tiek augaliniai, tiek gyvūniniai. Be aminorūgščių kolagenas tiesiog nesulimpa. Kiaušiniai, paukštiena, žuvis, pupelės, lęšiai: visi jie turi reikalingų medžiagų, kad organizmas turėtų iš ko konstruoti šį gyvybiškai svarbų baltymą. 

Labai svarbi glicino, prolino ir lizino trijulė. Jas rasi želatinoje, vištienos odoje, kaulų sultiniuose. Ir ne, nereikia virti sriubos dvi paras – net paprastas sultinys iš sparnelių ar kaklelių jau daro skirtumą.

Bet vien tik kolageno neužtenka

Kad kolagenas užsikurtų, reikalingas vitaminas C. Jis yra tarsi jungiamoji grandis šioje gamybos grandinėje. Tad citrusiniai vaisiai, paprika, brokoliai, kiviai ar net rauginti kopūstai tampa ne tik skanu, bet ir strategiškai naudinga.

Cinkas ir varis taip pat žaidžia savo vaidmenį – be jų kolageno sintezė triktų. Moliūgų sėklos, lęšiai, riešutai ir jūros gėrybės yra puikus šaltinis. O jei trūksta sieros, rinkitės česnakus, svogūnus ir kopūstus, jie pasitarnauja ne tik kvapu, bet ir tikra pagalba odai.

O kaip dėl cukraus ir streso?

Jei galvoji, kad kolageną gamina tik maistas nesi visai teisus. Yra ir tai, kas jį ardo. Per daug cukraus sukelia glikaciją – procesą, kuris pažeidžia kolageno struktūrą. Stresas kaip visada, amžina bėda. Kortizolis stabdo gamybą. Tad kartais kolageno trūkumas yra ne dėl to, kad per mažai valgai kaulų sultinio, o dėl to, kad per mažai miegi ar per daug pergyveni.

Trumpai, bet aiškiai: ką valgyti?

Štai keletas patiekalų pavyzdžių, kurie padeda paskatinti natūralią kolageno gamybą organizme kartu su trumpais paaiškinimais, kodėl būtent jie naudingi. 

Vištienos sultinys su šakninėmis daržovėmis ir petražolėmis

Ilgiau virtas sultinys iš vištienos su kaulais (pvz., sparnelių ar kaklelių) leidžia išsiskirti natūraliam kolagenui. Daržovės: morkos, salierai, svogūnai – praturtina sultinį vitaminais. Petražolės prideda vitamino C.

Omletas su špinatais, paprika ir trupučiu fermentinio sūrio

Kiaušiniai suteikia aminorūgščių, reikalingų kolageno statybai. Paprika ir špinatai yra puikus vitamino C šaltinis. Fermentinis sūris – natūralus cinko šaltinis, kuris skatina kolageno sintezę.

Lęšių troškinys su česnakais, morkomis ir kopūstais

Lęšiai yra puikūs augaliniai baltymai, būtini kolageno gamybai. Česnakai ir kopūstai – sieros šaltinis, svarbus kolageno struktūrai. Morkos yra papildomas karotenoidų ir vitamino C šaltinis.

Graikiškas jogurtas su kiviai, apelsinu ir moliūgų sėklomis

Jogurtas neišsenkantis baltymų šaltinis. Kiviai ir apelsinai tikra vitamino C bomba. Moliūgų sėklos puikus cinko šaltinis. Ir viskas vos per penkias minutes.

Keptos lašišos gabalėlis su brokoliais ir bulvių koše su česnaku

Lašiša čia atlieka baltymų funkciją plius omega-3 klodai, kurie padeda mažinti uždegimą, kas taip pat padeda kolageno išlikimui. Brokoliai yra dar viena vitamino C ir sieros kombinacija. Česnakai visada bus tik pliusas.

Prisiminkite, turi būti baltymas, vitaminas C, šiek tiek mineralų ir kūnas pats susitvarkys. Papildai? Galima, bet tik jei jų reikia. Ir visada – tik šalia maisto, o ne vietoj jo. Kolagenas nėra jaunystės šaltinis. Bet tai viena iš tų medžiagų, kurios padeda kūnui išlikti tvirtu. Ir jeigu jau norisi spindesio, verta pradėti ne nuo kremo, o nuo sriubos.

 

 

 

 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas