Kepsninę naudojate daugiabučio balkone ar terasoje? Paaiškino, kada tai galima daryti ir kas gresia taisyklių nepaisantiems gyventojams

Pranešimas spaudai

2024-06-05, 10:38

0 komentarų

Vasaros sezono daugelis neįsivaizduoja be šašlikų ar kitų ant grotelių kepamų patiekalų. Kokias galimybes mėgautis ant grotelių kepamais patiekalais turi daugiabučių namų gyventojai pasakoja daugiabučių priežiūra ir administravimu užsiimančios „Civinity Namai“ atstovas Arūnas Armanavičius.

Kepsninę naudojate daugiabučio balkone ar terasoje? Paaiškino, kada tai galima daryti ir kas gresia taisyklių nepaisantiems gyventojams

Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės draudžia naudoti kieto kuro kepsnines, jeigu jos yra arčiau nei 6 metrai nuo pastato. Tai reiškia, kad balkone ar nedidelėje daugiabučio terasoje norintys gaminti patiekalus ant malkomis ar anglimis veikiančios kepsninės to daryti negali.

Tačiau tokiais atvejais gyventojai gali naudoti dujomis arba elektra kūrenamas kepsnines ir juose kepti ką panorėję. Svarbu atsiminti, kad naudojant dujinę kepsninę, dujų balioną reikėtų laikyti ne mažesniu kaip 1 metro atstumu nuo grilio kepimo zonos.

Nepaisantiems tvarkos gresia baudos

Gyventojams nepaisant gaisrinės saugos taisyklių ir naudojant kieto kuro kepsnines balkonuose, terasose, kitose atvirose bendrosiose daugiabučio namo patalpose arčiau nei 6 metrų nuo pastato atstumu gresia administracinė atsakomybė.

Administracinių nusižengimų kodeksas už tokią veiklą numato baudą nuo 10 iki 70 eurų.

„Visada įspėjame gyventojus, kad tokia veikla balkone gali kainuoti labai brangiai, nes galima ne tik gauti baudą, bet ir sukelti gaisrą dėl iš kepsninės iššokusių ar vėjo išpūstų žarijų ar pelenų. Svarbu ir tai, kad šis reikalavimas galioja ne tik daugiabučių, bet ir individualių namų gyventojams, nors dažnai galima išgirsti, kad gyvenant nuosavame name kepsnines galima naudoti kaip panorėjus,“ – sako „Civinity Namai“ atstovas.

Dėl kepsninių sklindantys kvapai – atskira problema

Net ir naudojant elektrinę ar dujinę kepsninę galite sulaukti kainynų nepasitenkinimo tais atvejais, kai joje kepamas maistas ir dūmai sklinda į orą ir šalia esančius kaimynų balkonus ar butus.

„Sulaukiame ir klientų paklausimų apie tai, ką galima padaryti dėl iš kaimyninių balkonų ir terasų sklindančių dūmų ir kepamo maisto kvapo. Deja, bet šiuo metu situacija yra tokia, kad teisės aktai reguliuoja tik priešgaisrinę kepsninių naudojimo tvarką, o Visuomenės sveikatos centras nagrinėja tik skundus dėl nemalonių kvapų, keliamų ūkio subjektų. Tai reiškia, kad dėl kaimynų ne kietu kuro kepamų patiekalų sklindančių kvapų institucijos nepadės, todėl teks tartis su kaimynais,“ – sako A. Armanavičius.

Nors dujomis ar elektra veikianti kepsninė nekelia gaisro pavojaus, tačiau gali kelti nepatogumų kaimynams dėl kepimo metu keliamų kvapų ir dūmų, tad visais atvejais kepant maistą atvirose daugiabučio erdvėse vertėtų pagalvoti apie aplinkinius:

„Jeigu gyvenamojo namo taisyklės draudžia naudoti grilius, kepsnines ar rūkyklas, nepaisant to, kokiu kuru jos kūrenamos, reikėtų jų nenaudoti,“ – sako A. Armanavičius.

Norintiems nesipykti su kaimynais siūlo įsirengti kaminą

Stiprius kvapus ir dūmus gali kelti ne tik kieto kuro, bet ir galinga dujinė kepsninė. Įsigyjant tokią kepsninę rekomenduojama daugiabučio balkone ar terasoje įsirengti jai skirtą kaminą.

„Toks kaminas efektyviai surenka dūmus ir juos išleidžia į aplinką ne prie kepsninės, o ant daugiabučio stogo, taip apsaugant aplinką nuo nemalonių kvapų. Norint įsirengti kaminą reikia gauti daugumos namo gyventojų pritarimą, taip pat turėti parengta projektą bei jį suderinti su visomis būtinomis institucijomis,“ – komentuoja „Civinity Namai“ atstovas.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas