Močiutės virtuvės stebuklas iš Ukrainos: barščiai su ingredientu, kuris nustebins net gurmanus

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Močiutės virtuvės stebuklas iš Ukrainos: barščiai su ingredientu, kuris nustebins net gurmanus

Nors apie barščius esame girdėję viską, nuo tikrojo recepto iki vegetariškų versijų, kiekvienas regionas Ukrainoje turi savą, visiškai unikalų variantą. Černihivo kraštas taip pat neišimtis. Šis receptas iš garsios 1960 metų kulinarinės knygos „Ukrainietiška virtuvė“ vis dar kelia sentimentų bangą tiems, kas prisimena vaikystės skonius kaimo virtuvėje pas močiutę.

Barščiai šiaurės Ukrainoje visada turėjo savitą charakterį. Tai nebuvo tik sriuba – tai buvo sotus, kvapnus, širdį šildantis patiekalas, dažnai ruoštas šaltomis rudens dienomis. Būtent toks yra Černihivo barščiai – sodrūs, bet švelnūs, tradiciniai, bet su mažai kam žinomu ingredientu, kuris nustebina net ir labiausiai patyrusius kulinarus.

Kas padaro šį receptą ypatingu? Obuoliai ir cukinijos – ingredientai, kurie gali pasirodyti netikėti, bet jie čia atlieka esminį vaidmenį. Jie keičia tekstūrą, balansuoja skonį ir suteikia šiai klasikinei sriubai visiškai kitą – švelnesnį, gaivesnį – toną.

Kuo ypatingi Černihivo barščiai?

Skirtingai nei klasikinėje versijoje, šis barščių variantas išsiskiria tuo, kad į jį dedamos švelniai keptos cukinijos ir rūgštelę suteikiantys obuoliai. Cukinijos daro sriubą lengvai šilkinę, o obuoliai suteikia vaisišką rūgštumą, kuris puikiai kontrastuoja su saldžiais, troškintais burokėliais.

Visa kita, kaip ir dera senoviniam receptui, stiprus mėsos sultinys, anksčiau išvirtos pupelės sotumui, klasikinė daržovių kepinta masė su svogūnais ir petražolės šaknimi.

Tai nėra greito gaminimo patiekalas, bet jis tikrai vertas kiekvienos minutės. Kiekvienas komponentas čia atlieka savo vaidmenį – kaip mažas muzikinio kūrinio garsas, kuris tik visumoje atskleidžia pilną harmoniją.

Ingredientai – viskas, ką mėgo mūsų močiutės

Jums reikės:

  • mėsos sultinio (verta virti su jautienos ar kiaulienos kaulu)
  • kelių bulvių
  • kopūsto
  • 1 didelio burokėlio
  • 1 didelio svogūno
  • 1 petražolės šaknies
  • 1 nedidelės cukinijos
  • iš anksto išvirtų baltųjų pupelių
  • 2-3 rūgštesnių obuolių
  • 2 pomidorų
  • lauro lapų
  • kvapniųjų pipirų
  • druskos
  • grietinės patiekimui
  • šviežių petražolių

Pirmiausia reikia išvirti stiprų sultinį. Kai mėsa tampa minkšta, ją išimkite, o sultinį perkoškite. Į švarų sultinį sudėkite nuluptas ir supjaustytas bulves, o užvirus – smulkintą kopūstą. Viskas verdama apie 15-20 minučių, kol daržovės suminkštėja.

Kol pagrindas verda, reikia paruošti likusius komponentus. Burokėlius paruoškite šiaudeliais, šiek tiek patroškinkite keptuvėje su lašu aliejaus. Kitoje keptuvėje apkepkite smulkintą svogūną su petražolės šaknimi – tai bus svarbus skonių pagrindas. Cukiniją supjaustykite kubeliais ir taip pat trumpai apkepkite iki švelnaus auksinio atspalvio.

Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabaliukais. Pomidorus supjaustykite mažais gabaliukais. Visus šiuos ingredientus pridėkite į puodą prie jau beveik išvirusios kopūsto ir bulvių masės.

Į puodą sudėkite burokėlius, svogūnų ir petražolių apkepą, pupeles, keptas cukinijas, obuolius ir pomidorus. Įberkite druskos pagal skonį, įmeskite lauro lapą ir kelis kvapniuosius pipirus. Virkite dar apie 10-15 minučių, kol visi skoniai susijungs.

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas