Centus kainuojantis produktas, kuris gali išgelbėti gyvybę: tai gali sustabdyti širdies ligas ar diabetą

Ina Jonaitienė , 2025-06-15, 14:54
0
Centus kainuojantis produktas, kuris gali išgelbėti gyvybę: tai gali sustabdyti širdies ligas ar diabetą

Nauji tyrimai rodo, kad avinžirniai padeda mažinti cholesterolio kiekį, o juodosios pupelės siejamos su sumažėjusiu uždegimu organizme. Šie produktai gali būti paprastas ir nebrangus būdas sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ar diabetas, riziką.

Atlikus 12 savaičių tyrimą su 72 prediabetu sergančiais dalyviais, paaiškėjo, kad avinžirnius valgę žmonės turėjo žemesnį cholesterolio lygį, o juodųjų pupelių vartotojams sumažėjo uždegimo požymiai. 

Pasak Morganne Smith iš Ilinojaus technologijų instituto, žmonės, kurių organizme stebimas sutrikęs lipidų metabolizmas ir lėtinis uždegimas, turi didesnę širdies ligų ir antrojo tipo diabeto riziką. 

Šio tyrimo rezultatai parodė, kad reguliarus pupelių vartojimas padėjo gerokai sumažinti cholesterolio kiekį ir uždegimo rodiklius, nors cukraus kiekio kraujyje reikšmės iš esmės nesikeitė.

Tyrimo duomenys buvo pristatyti kasmetiniame „NUTRITION 2025“ Amerikos mitybos draugijos suvažiavime, vykusiame Orlando mieste. Pagrindiniai tyrimo vadovai – profesoriai Indika Edirisinghe ir Britt Burton-Freeman iš to paties instituto.

Dažniausiai nuvertinami, bet vertingi produktai

Juodosios pupelės ir avinžirniai yra gana dažnai vartojami produktai, tačiau jų poveikis cholesterolio ir uždegimo rodikliams iki šiol buvo mažiau nagrinėjamas. Naujas tyrimas tapo platesnės programos dalimi, kurios metu aiškinamasi, kaip šios pupelės veikia uždegiminius procesus ir insulino atsaką per žarnyno mikrobiomą.

„Mūsų rezultatai parodė, kad pupelių vartojimas naudingas ne tik prediabetu sergantiems, bet gali būti naudingas visiems“, – aiškina Smith. 

Tyrimas buvo atliktas realiomis gyvenimo sąlygomis: dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes ir 12 savaičių kasdien valgė arba vieną puodelį juodųjų pupelių, avinžirnių arba ryžių. Tyrimo metu buvo imami kraujo mėginiai cholesterolio, uždegimo ir gliukozės rodiklių stebėsenai.

Mažėja cholesterolio ir uždegimo rodikliai

Tarp avinžirnių vartotojų bendras cholesterolio lygis per 12 savaičių sumažėjo nuo vidutiniškai 200,4 iki 185,8 mg/dl. Tuo tarpu juodųjų pupelių grupėje pagrindinio uždegimo žymens interleukino-6 kiekis sumažėjo nuo 2,57 iki 1,88 pikogramų mililitre. Gliukozės metabolizmo rodikliai reikšmingai nesikeitė.

Mokslininkai pabrėžia, kad pupelių, tiek konservuotų, tiek džiovintų, tiek šaldytų, įtraukimas į kasdienį racioną gali būti puikus pirmas žingsnis siekiant sveikesnės mitybos. Visgi jie rekomenduoja atkreipti dėmesį į papildomus ingredientus, tokius kaip druska ar cukrus, priklausomai nuo produkto.

„Yra daug būdų, kaip pupeles galima įtraukti į kasdienius patiekalus nebrangiai ir naudingai sveikatai. Pupeles galima sutrinti ir naudoti sriuboms tirštinti, berti į salotas, derinti su ryžiais ar bolivine balanda“, – pataria Smith.

Tolesniuose tyrimo etapuose mokslininkai ketina gilintis į tai, kaip avinžirniai ir juodosios pupelės veikia žarnyno mikroflorą, siekiant dar geriau suprasti sąsajas tarp žarnyno būklės ir medžiagų apykaitos sveikatos.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas