Dažnai valgote įvairiausius riešutus? Ekspertai įspėja dėl galimų rizikų, pasakė viską, ką turėtumėte žinoti

Ina Jonaitienė , 2025-06-01, 11:59
0
Dažnai valgote įvairiausius riešutus? Ekspertai įspėja dėl galimų rizikų, pasakė viską, ką turėtumėte žinoti

Riešutai yra maistingi, vertingi ir dažnai rekomenduojami kaip sveikesnė užkandžių alternatyva. Tačiau net ir šie produktai, vartojami be saiko, gali pakenkti. 

Ir kalba sukasi ne vien apie kalorijas, kai kurie riešutai turi ypač aktyvių medžiagų, kurios, patekusios į organizmą dideliais kiekiais, gali išprovokuoti sveikatos sutrikimų.

Braziliški riešutai - per daug seleno, žala neišvengiama

Braziliški riešutai pasižymi itin dideliu seleno kiekiu, tai svarbus mikroelementas imuninei sistemai, skydliaukės veiklai, antioksidacinei apsaugai bei vaisingumui. 

Tačiau vos 3–4 riešutai gali atitikti maksimalią leistiną dienos normą. Kai peržengiama riba, prasideda vadinamoji selenozė – apsinuodijimas selenu.

Tarp simptomų - metalo skonis burnoje, česnaką primenantis kvapas iš burnos, plaukų slinkimas, nagų lūžinėjimas, raumenų bei sąnarių skausmai. 

Ypač sunkiais atvejais gali būti pažeidžiami inkstai ar nervų sistema. Tad šie riešutai, nors ir itin naudingi, neturėtų būti valgomi saujomis.

Anakardžiai ir oksalo rūgštis - pavojus inkstams

Anakardžių riešutai nėra sąrašo viršuje pagal oksalo rūgšties kiekį, ji gausiai aptinkama špinatuose ar rūgštynėse, tačiau 100 gramų riešutų gali turėti apie 50 mg šios medžiagos. 

Tai gali būti svarbu tiems, kuriems gresia inkstų akmenligė, tokiu atveju rekomenduojama neviršyti 15–20 gramų per dieną.

Oksalatai gali apsunkinti inkstų darbą, o ilgesnėje perspektyvoje – prisidėti prie akmenų formavimosi.

Antimitybinės medžiagos riešutuose

Nors riešutai vertinami dėl baltymų, gerųjų riebalų ir mikroelementų, jie taip pat turi natūralių junginių, kurie saugo augalą nuo aplinkos poveikio, tačiau gali trikdyti žmogaus virškinimą.

Fitino rūgštis suriša tokius svarbius elementus kaip kalcis, cinkas ar geležis ir trukdo jiems pasisavinti. Tad net jei riešutas turi šių mineralų, organizmas jų gali tiesiog nepanaudoti.

Raugai, dažniausiai sutinkami riešutų luobelėje, neretai sukelia pilvo pūtimą, sunkumo pojūtį ar net virškinimo sutrikimus, ypač jautresniems žmonėms.

Ką daryti? Mirkymas ir trumpas skrudinimas

Norint sumažinti šių junginių poveikį, vertėtų riešutus prieš valgant pamirkyti kelias valandas arba šiek tiek paskrudinti. Tai sumažins antinutrinės medžiagas ir pagerins virškinamumą.

Kalorijos – dar viena priežastis valgyti su saiku

Niekam ne paslaptis, kad riešutai yra labai kaloringi. Vos 30 gramų gali turėti apie 200 kcal. Jei tai neskaičiuojama į bendrą dienos kalorijų kiekį – svoris greičiau augs nei mažės.

100 g riešutų kalorijų vertės:

  • Graikiniai – 666 kcal
  • Braziliški – 656 kcal
  • Lazdyno – 630 kcal
  • Migdolai – 604 kcal
  • Žemės riešutai – 560 kcal
  • Anakardžiai – 553 kcal

Sveika užkandžiauti riešutais vietoje saldumynų ar traškučių, bet tik tuo atveju, jei nepamirštama apie jų energinę vertę.

Ką rinktis ir kaip laikyti?

Riešutai yra puikus pasirinkimas, jei jie valgomi protingai. Nė vienas jų nėra blogas ar nesveikas, bet kiekis – tai, kas daro skirtumą. 

Dar viena detalė, apie kurią verta žinoti, netinkamai laikomi riešutai gali būti užkrėsti mikroskopine pelėsių forma, kurios nematome, bet kurios išskiria pavojingas mikotoksinas.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas