Prisijunkite
Prisijunkite
Kai kalba pasisuka apie lietuvišką virtuvę, dažnam prieš akis iškyla cepelinai, kugelis ir silkė su svogūnais. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau dėmesio sulaukia ne tik šie klasikiniai patiekalai, bet ir senieji, dažnai primiršti ingredientai, kuriuos kažkada naudojo mūsų seneliai. Ir jie grįžta, bet ne kaip reliktai, o kaip madingas pasirinkimas.
Virtuvės revoliucija Lietuvoje vyksta tyliai, bet užtikrintai. Jaunieji šefai ir maisto entuziastai vis dažniau žvalgosi ne į egzotiką, o į tai, ką galima rasti savo krašto pievose, daržuose ar net miškuose. Tai reiškia ne tik tvaresnį požiūrį į maistą, bet ir naują ryšį su savo šaknimis: per skonį, tekstūrą ir tradiciją.
Šie ingredientai buvo pamiršti ne todėl, kad buvo blogi – tiesiog modernizacija, greitas tempas ir patogumas nustūmė juos į šoną. Tačiau šiandien jie grįžta ne kaip praeities šešėlis, o kaip galimybė pažinti save per tai, ką dedame į lėkštę.
Kanapės yra daugiau nei sėklos
Dar prieš kelis dešimtmečius kanapės buvo siejamos tik su šventiniais kūčiukais ar labai ribotu vartojimu. Dabar jos atgimsta plačiame kontekste: nuo kanapių sėklų sviesto iki užtepėlių, aliejaus ir net desertų. Ir visai ne be pagrindo.
Kanapių sėklose gausu augalinių baltymų, omega rūgščių, mineralų, o jų skonis itin švelnus, riešutinis, lengvai įsimenantis. Šiandien šefai kanapes drąsiai naudoja kaip pagrindą, o ne tik kaip priedą. Ir tai yra grįžimas prie tikrų, gilių lietuviškų šaknų, kurios išgyvena antrąjį kvėpavimą.
Ruginiai miltai – ne tik duonai
Rugiai visada buvo Lietuvos laukuose, bet ilgą laiką buvo vertinami tik per duonos prizmę. Dabar jų potencialas atsiskleidžia iš naujo: ruginiai blynai, trapūs pyragai, net rauginti pagrindai picos pado tipo kepiniams ir visa tai sugrąžina rūgštoką, sodrų skonį, kuris anksčiau buvo tarsi savaime suprantamas.
Be to, ruginiai miltai turi daugiau skaidulų nei kvietiniai, geriau tinka lėtai virškinamai mitybai ir puikiai dera su šiuolaikiniu požiūriu į sveikesnį maistą be cukraus pertekliaus. Jie iš naujo atrandami ir per formą, ir per funkciją.
Lietuviškos pupos – kuklios, bet stiprios
Kažkada pupos buvo vienas svarbiausių baltymų šaltinių kaimo žmogui. Jos sočios, lengvai sandėliuojamos, prisitaiko prie įvairių patiekalų, bet modernioje virtuvėje ilgą laiką buvo nustumtos dėl madingesnių avinžirnių ar lęšių.
Dabar pupos grįžta su nauja interpretacija: kepamos su prieskoniais kaip užkandis, įtraukiamos į salotas, sriubas, net į skirtingų šalių įkvėptus patiekalus, bet su lietuvišku charakteriu. Be to, tai puikus vietinis augalas, nes nėra jokių transatlantinių kelionių, jokių ilgų etikečių.
Kmynai – ne tik ant duonos
Daugelis prisimena kmynus tik kaip prieskonį juodai duonai. Tačiau jų galimybės daug platesnės: kmynų vanduo virškinimui, kmynų aliejus, net desertai su kmynų natomis. Tai intensyvus, bet labai savitas skonis, kuris dabar vėl atrandamas, tik jau labiau subtiliai nei anksčiau.
Šiuolaikiniai virtuvės meistrai atranda, kaip kmynai dera su karamelizuotais ingredientais, daržovių sriubomis, keptais kopūstais ar net vaisiniais gėrimais. Tai ne tik prieskonis – tai kultūrinė nuoroda, kurią galima panaudoti išmaniai.
Varškė – iš kaimo į restoraną
Varškė visada buvo lietuviško stalo dalis, bet ilgą laiką ji buvo labiau buitinė, nei stilinga. Dabar tai keičiasi: iš kokybiškos varškės gaminami ne tik tradiciniai patiekalai, bet ir įmantrios užtepėlės, varškės kamuolėliai su žolelėmis, net desertai be cukraus.
Varškė grįžta į restoranų meniu su pagarba, kaip universalus, šviežias, sveikas produktas. Ir tai parodo, kad skonis nebūtinai turi būti importuotas. Kartais pakanka pažvelgti į šaldytuvą močiutės virtuvėje.
Mini testas: kuris senovinis ingredientas tiktų tavo virtuvei?
Pažymėk, kur dažniausiai pasakytum „taip“ – o apačioje pamatysi, kas galėtų tapti tavo nauju favoritu.
Tavo mėgstamas maistas dažniausiai yra:
Parduotuvėje dažniau ieškai:
Kai gamini, tau svarbiausia:
Rezultatai:
Daugiausiai A:
Lietuviškos pupos. Tau patinka maistas, kuris sotus, natūralus ir išlaikęs seną gerą žemės skonį. Pupos – tavo stiliaus atspindys.
Daugiausiai B:
Kmynai. Tu vertini skonių išraiškingumą ir nesi prieš eksperimentus. Kmynai tau leis iš naujo atrasti tradicijas per netikėtus derinius.
Daugiausiai C:
Kanapės. Esi sąmoningas valgytojas, ieškai balanso ir vertės, o kanapės būtent tai ir siūlo: skonis plius maistingumas.
Daugiausiai D:
Ruginiai miltai. Mėgsti autentiką ir gilų skonį. Ruginiai produktai tinka tavo stiliui – juose slypi ir istorija, ir skonis.
Daugiausiai E:
Varškė. Tau svarbus universalumas ir šviežumas. Iš varškės tu sugebi padaryti viską: nuo pusryčių iki vakarienės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti