Kodėl dauguma sugadina marinuotus agurkus? Viena paprasta klaida, kurios galima lengvai išvengti

Lina Snarskienė , 2025-06-12, 12:59
0
Kodėl dauguma sugadina marinuotus agurkus? Viena paprasta klaida, kurios galima lengvai išvengti

Prasidėjus konservavimo sezonui, daugelis šeimininkių ima ruošti įvairiausius naminius konservus. Viena populiariausių vasaros gėrybių — traškūs marinuoti agurkėliai. Iš pirmo žvilgsnio jų ruošimas atrodo paprastas, tačiau jei norima pasiekti tobulą rezultatą, verta pasitelkti vieną itin veiksmingą triuką.

Naminiai konservai yra tikra vasaros tradicija. Jau dabar daugelio sandėliukuose rikiuojasi stiklainiai su sezoninėmis daržovėmis. Tarp jų itin svarbią vietą užima būtent agurkai. Kad šie būtų kieti, traškūs ir neprarastų spalvos, labai svarbu tinkamai juos paruošti.

Daugelis nežino, jog viską lemia paprastas mirkymas vandenyje. Šis žingsnis garantuoja, kad marinuoti agurkai bus maloniai kieti ir nepraras savo traškumo net ir po ilgo laikymo.

Kodėl verta mirkyti agurkus?

Nors agurkų skoniui didžiausią įtaką turi marinatas, jų tekstūrą lemia būtent tinkamas apdorojimas vandeniu. Štai kodėl verta skirti šiek tiek laiko paprastam, bet labai veiksmingam etapui.

Agurkai bus žymiai kietesni ir traškesni, jeigu prieš dėdami juos į stiklainius pamerksite šaltame vandenyje maždaug 2 valandas. Šis triukas padeda daržovėms atgauti drėgmę, kurią jos galėjo prarasti po skynimo ar laikymo parduotuvėje.

Tai itin aktualu, kai naudojami ne šviežiai iš sodo skinti, o parduotuvėje pirkti agurkai, kurių laikymo trukmės tiksliai nežinoma. Mirkymas leis atkurti jų natūralų stangrumą.

Kiek laiko virti, kad agurkai neprarastų spalvos?

Ne mažiau svarbu yra tinkamai pasirinkti sterilizavimo trukmę. Jei agurkus virsite per ilgai, jie ne tik praras spalvą, bet ir susiraukšlės.

Rekomenduojama sterilizuoti marinuotus agurkus ne ilgiau kaip 7 minutes. To visiškai pakanka, kad jie būtų tinkamai konservuoti, bet išlaikytų savo spalvą ir traškumą.

Receptas traškiems marinuotiems agurkams

Tam, kad paruoštumėte traškius marinuotus agurkus, prireiks:

  • 2 kg agurkų;
  • 2 litrų vandens;
  • 2 stiklinių spirito acto;
  • 3/4 stiklinės cukraus;
  • 2 česnakų galvų;
  • 2 šaukštų akmens druskos;
  • 10 lauro lapų;
  • 12 kvapiųjų pipirų;
  • po 1 krapo šakelę į kiekvieną stiklainį;
  • po 1 arbatinį šaukštelį garstyčių grūdelių į kiekvieną stiklainį.

Pirmiausia į sterilizuotus ir sausai nušluostytus stiklainius sudėti po krapo šakelę, 2 skilteles česnako bei šaukštelį garstyčių grūdelių.

Tuomet agurkus įdėti į šaltą vandenį ir mirkyti 2 valandas. Kol jie mirksta, paruošti marinatą: į puodą supilti vandenį, actą, suberti druską, cukrų, sudėti lauro lapus ir kvapiuosius pipirus. Viską užvirti.

Nuvalytus ir šepečiu švelniai nušveistus agurkus tankiai sudėti į stiklainius, užpilti karštu marinatu. Stiklainius užsukti.

Ant didelio puodo dugno patiesti rankšluostį, sudėti užsuktus stiklainius, užpilti vandeniu iki 3/4 jų aukščio ir sterilizuoti 5–7 minutes.

Po sterilizavimo stiklainius išimti, palikti atvėsti. Vėliau laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje ar sandėliuke.

Norint, kad marinuoti agurkai visada būtų traškūs ir kieti, pakanka kelių paprastų žingsnių. Mirkymas šaltame vandenyje prieš konservavimą bei tinkamas sterilizavimo laikas daro stebuklus. Pasitelkus šį metodą, bus galima džiaugtis nepriekaištingais konservais ir žiemą mėgautis traškiais agurkėliais, lyg ką tik iš daržo.

Ar patiko šis įrašas?
 
Temos: Receptai

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas