Pamiršk verdantį vandenį: sužinokite, kaip nulupti pomidorus be didesnio vargo ir be nudegimų

Lina Snarskienė , 2025-05-26, 07:14
0
Pamiršk verdantį vandenį: sužinokite, kaip nulupti pomidorus be didesnio vargo ir be nudegimų

Pomidorai, be abejo, tikras vasaros klasikinis ingredientas, bet kartais jų paruošimas gali apkartinti net pačią geriausią nuotaiką virtuvėje. Ypač tada, kai tenka nulupti keliasdešimt vienetų. Užvirintas vanduo, puodai, garai – visa tai atrodo kaip būtinybė, nors visai nebūtina.

Tiesa ta, kad nulupti pomidorus galima paprasčiau. Yra keli būdai, kurie padeda atsikratyti jų odelės be bereikalingo virimo, išsiverčiant ir be nudegintų pirštų. Tai ypač naudinga vasarą, kai ruošiate padažus, uogienes ar sriubas.

Jeigu dar manei, kad be verdančio vandens nieko nepavyks – bus kuo nustebti. Užtenka vienos detalės, kad pomidorų lupimas taptų greitas, lengvas ir net malonus procesas.

Kada verta vis dėlto nuimti odelę?

Kasdieniam naudojimui pomidorai dažniausiai keliauja į salotas ar ant sumuštinių su visa odele ir tai puikiai tinka. Tačiau yra receptų, kuriuose luptas pomidoras ne tik rekomenduojamas, bet net būtinas. Taip yra su sriubomis, padažais ar bet kokiais troškiniais, kuriuose tekstūra turi būti vientisa.

Taip pat verta apsvarstyti lupti pomidorus, jeigu juos valgys žmonės su jautresniu virškinimu. Odelė gali būti per sunki, ypač vaikams, senjorams ar tiems, kuriems nurijimo funkcija nėra lengva. Šiuo atveju glotni masė be odelės yra kur kas saugesnis sprendimas.

Be to, kai planuojama daryti konservus ar virtą pomidorų padažą, kiekviena odelė gali tapti nemaloniu pertrauktu skoniu. Lupimas padeda užtikrinti ir skonio vientisumą, ir geresnę tekstūrą.

Ne tik verdantis vanduo: kiti sprendimai

Daugelis žino tik vieną kelią – užpilti pomidorą verdančiu vandeniu ir bandyti pagauti tinkamą momentą, kada nulupti. Tačiau tam yra alternatyvų. Vienas iš greičiausių – mikrobangų krosnelė. Pakanka įpjauti pomidoro apačią kryžmai, padėti į šildymui tinkamą indą, įjungti stipriausią režimą ir po pusės minutės jau galima bus lengvai pašalinti žievelę. 

Dar vienas variantas – orkaitė. Įpjovus pomidorus ir įkaitinus orkaitę iki 220 laipsnių, galima per kelias minutes pasiekti tą patį efektą. Odelė pradės trūkinėti, o po nedidelio atvėsimo – nusilups be jokio vargo. 

Jei turite dujinę viryklę – galima pasitelkti ir atvirą liepsną. Pomidorą sušvelniai pasmeigus šakute, galima greitai apdeginti odelę. Ji sutrūkinės, o tada reikės tik šiek tiek palaukti ir galima skusti be pasipriešinimo.

Net šaldiklis gali padėti

Galbūt keisčiausias, bet veiksmingas būdas – šaldiklis. Pomidorus tereikia šiek tiek įpjauti, išimti kotelius, ir padėti į dėžutę šaldyti kelioms valandoms. Po to, ištraukus ir palikus atitirpti, odelė nuslysta beveik savaime be jokių papildomų veiksmų.

Ši technika puikiai tinka tiems, kas planuoja gaminti naminį padažą ar užšaldytą pomidorų tyrę. Tačiau ji netiks, jei norisi šviežumo, pavyzdžiui, salotoms ar šaltoms užkandėlėms. Po šaldymo pomidoro konsistencija šiek tiek keičiasi – tampa minkštesnė, labiau tinkama termiškai apdorotiems patiekalams.

Svarbiausia – pasirinkti būdą, kuris labiausiai atitinka situaciją. Nereikia iš anksto apsiriboti vienu metodu, kai galima išbandyti kelis ir atrasti tą, kuris tikrai palengvins virtuvinį gyvenimą.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas