Paprastas būdas pasigaminti naminę duoną: kvapas, kuris grąžins mus visus į močiutės laikų virtuvę

Lina Snarskienė , 2025-05-29, 14:54
0
Paprastas būdas pasigaminti naminę duoną: kvapas, kuris grąžins mus visus į močiutės laikų virtuvę

Žinai tą jausmą, kai parsineši šiltą duoną iš kepyklėlės ir kvapas užlieja visus namus? Dabar įsivaizduok, kad šitas kvapas sklinda iš tavo pačios virtuvės. Be triukšmo, be tešlos minkymo, be lipnių rankų – tik tu, šaukštas ir viena labai patogi idėja.

Jeigu dar neteko bandyti kepti duonos savo rankomis, ši versija tam idealiai tinka. Ne dėl to, kad ji būtų greičiausia, o dėl to, kad kiekvienas žingsnis jau apgalvotas – nereikia nieko spėlioti. Ir svarbiausia, kad nereikia jokios specialios įrangos. Viskas, ko reikia, greičiausiai jau guli tavo virtuvės stalčiuje.

Taip, tai duona puode. Ne kažkokia ten kaimiška, ne pretenzinga, ne eksperimento verta. Tiesiog skani. Tokia, kurios pluta spragsi vos prisilietus peiliu, o minkštimas šiek tiek elastingas, bet švelnus – toks, kuris puikiai dera su sviestu, kiaušiniu ar net aviečių uogiene.

Ką turi žinoti prieš pradedant?

Svarbiausia, kad čia nereikės nei minkymo, nei sudėtingų procesų. Šis receptas pasiteisino šimtus kartų, nes leidžia išsikepti duoną be jokio ypatingo pasiruošimo. Ir dar vienas pliusas – rankos liks švarios, o virtuvėje nebus chaoso.

Tai nėra išgalvotas variantas iš brangios kulinarinės knygos. Viskas prasideda nuo paprastos idėjos: gal galiu pasigaminti ką nors savo? Ir jei pasakytum sau – galiu, tai bus pradžia tam duonos kvapui, kuris užpildys visus kambarius.

Kodėl verta kepti duoną namuose?

Naminė duona turi dar vieną paslaptį – ji ramina. Net jei diena buvo chaotiška, maišant miltus ir žiūrint, kaip tešla iš lėto kyla, įsivyrauja keista tyla. Ne tokia, kuri spaudžia krūtinę – priešingai. Ji leidžia kvėpuoti.

Ir net jei tavo virtuvėje nėra daug vietos – šiam receptui nereikia nieko daugiau nei dubens, puodo ir orkaitės. Galėtum tai pavadinti kaimišku minimalizmu, jei tik norėtum.

Reikės visai nedaug

Štai, ką turėtum pasiruošti, jei nori išsikepti vieną didelį, traškų ir kupiną skonio kepalą:

  • 800 gramų kvietinių miltų (geriausiai tinka 450 tipo);
  • 16 gramų sausų mielių;
  • 600 mililitrų šilto vandens;
  • 1 valgomąjį šaukštą cukraus;
  • 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus;
  • 2,5 arbatinio šaukštelio druskos;
  • saują lukštentų saulėgrąžų;
  • saują čili dribsnių (jei mėgsti aštresnį skonį);
  • papildomai 1 šaukštą miltų raugui.

Šie produktai yra viskas, ką reikia turėti, o daugelis jų tikriausiai jau yra tavo virtuvėje. Svarbiausia – šiltas vanduo ir šiek tiek kantrybės.

Kaip iškepti šią duoną?

Pradedi nuo pačio pirmo žingsnio – raugas. Į nedidelį dubenį supilk šaukštą miltų, cukrų, mieles ir pusę vandens. Lengvai išmaišyk ir palik 15 minučių, raugas turėtų putoti ir šiek tiek kilti. Tuo metu pasiruošk pagrindinę tešlą. Į didesnį dubenį suberk likusius miltus, įpilk aliejų, druską, saulėgrąžas ir čili dribsnius. 

Supilk raugą su likusiu vandeniu ir viską sumaišyk šaukštu. Svarbiausia – neminkyk. Turi gauti lipnią, šiek tiek tekančią masę, bet neišsigąsk, taip ir turi būti. Uždenk dubenį švariu rankšluosčiu ar maistine plėvele ir palik šiltoje vietoje, tarkime, orkaitėje įkaitintoje iki 35 laipsnių. Tešla turėtų iškilti maždaug per 40 minučių ir padidėti bent du ar tris kartus.

Kai tešla jau pasiruošusi, šiek tiek pasibarstyk miltų ant rankų. Šaukštu ar mentele perkelk tešlą į puodą, kurio dugnas išteptas aliejumi. Jei nori, gali lengvai įpjauti viršų – tik dėl grožio. Uždėk dangtį. Kepk 200 laipsnių temperatūroje (viršus ir apačia) apie 35 minutes. 

Tuomet atidenk dangtį ir palik dar 40–45 minutėms, kad plutelė iškeptų iki auksinės spalvos. Patikrink mediniu pagaliuku ir jei ištrauktas sausas, viskas pavyko. Palik duoną pravėsti, o geriausiai ant grotelių, kad apačia nedrėktų. Ir tada – pirmoji riekelė. Greičiausiai nebus laiko užsitepti sviesto.

Galima improvizuoti

Jeigu tau patinka švelnesnė duona – palik čili dribsnius. Jei norisi saldesnio poskonio – įberk razinų ar džiovintų spanguolių. O jei nori tvirtesnės struktūros – dalį miltų pakeisk pilno grūdo. Šis receptas yra kaip tuščias lapas, ant kurio gali rašyti, ką tik nori.

Ar patiko šis įrašas?
 
Temos: Receptai

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas