Sugrįžo iš užmaršties: vaikystės laikų daržovė, kuri stebina skonio įvairove, maistingumu ir universalumu virtuvėje

Lina Snarskienė , 2025-06-17, 11:59
0
Sugrįžo iš užmaršties: vaikystės laikų daržovė, kuri stebina skonio įvairove, maistingumu ir universalumu virtuvėje

Šeimininkės iš praeities tikrai prisimena tą keistai plokščią daržovę, kuri prieš kelis dešimtmečius buvo tiesiog visur. Virtuvėse, stiklainiuose, vakarienėse. Tuo metu, kai pasirinkimas buvo ribotas, o fantazija turėjo kompensuoti produktų trūkumą, patisonai atrodė kaip tikras lobis.

Dabar, kai lentynos lūžta nuo spalvingų daržovių, apie patisonus kalbama retai. Tačiau situacija keičiasi. Lėtai, bet užtikrintai jie sugrįžta. Kuo šios skraidančios lėkštės formos daržovės nusipelno antro šanso?

Jeigu ieškote alternatyvos cukinijai, trokštate įvairovės ar nostalgiško skonio, patisonas gali maloniai nustebinti. Ir visai nesvarbu, ar norite gaminti pietus, ruošti žiemai, ar tiesiog patyrinėti senas tradicijas – šis kuklus, bet įspūdingas daržovių atstovas tikrai turi ką pasiūlyti.

Kas iš tikrųjų yra patisonas?

Tai seniai pažįstamas moliūginių šeimos narys – giminaitis cukinijai, moliūgui ir melionui. Labiausiai atpažįstamas dėl savo karpyto, suplotų kraštų silueto, kuris daug kam primena skraidančią lėkštę. Spalvinė įvairovė taip pat plati – nuo klasikinės baltos iki sodriai geltonos ar net dryžuotos žalios.

Svarbiausia, kad patisonas yra itin nekaprizingas augalas. Lengvai auginamas daržuose ir šiltnamiuose, nes reikalauja mažai priežiūros. Dėl to sovietmečiu tapo mėgstamu daržininku pasirinkimu. O dabar, kai vėl vertiname natūralumą ir sezoniškumą, jis vėl tampa aktualus.

Maistingumas, kuris pranoksta lūkesčius

Patisonai ne tik gražūs, bet ir labai naudingi. Nors daugiau nei 90 proc. jų sudaro vanduo, šis daržovė puikiai tinka ieškantiems sveikesnių pasirinkimų. Labai mažai kalorijų, vos apie 20 kcal 100 gramų, daro jį draugišku tiek svorį kontroliuojantiems, tiek aktyviai sportuojantiems.

Sudėtyje taip pat yra vertingų medžiagų: vitamino C, kuris stiprina imunitetą; vitamino A, naudingo regėjimui; B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai; taip pat mineralų – kalio, cinko, magnio, geležies. Tinka ir diabetikams, nes turi mažai cukrų, bet daug skaidulų.

Svarbu ir tai, kad patisonuose yra antioksidantų – medžiagų, padedančių neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie spartina organizmo senėjimą ir prisideda prie įvairių ligų vystymosi. Dėl šių savybių jie veikia priešuždegimiškai ir gerina bendrą savijautą.

Kaip naudoti patisonus virtuvėje?

Vienas iš didžiausių patisonų privalumų – jų universalumas. Tradicinis būdas iš sovietinių laikų – marinuoti acto tirpale, kad būtų galima mėgautis ir žiemą. Švelniai rūgštus, traškus skonis puikiai dera su bulvėmis, mėsa ar net sumuštiniais.

Tačiau tai – tik pradžia. Patisonai puikiai tinka kepti, troškinti, grilinti. Jauni vaisiai – švelnūs ir sultingi, jų net nereikia lupti. Supjaustyti riekelėmis, apibarstyti prieskoniais ir apkepinti – jau puikus garnyras. O įdaryti malta mėsa ar daržovių mišiniu – tikra šventė lėkštėje.

Galima net paruošti patisonų tyrę – bazę sriubai ar padažui. Sutrinti su česnaku, alyvuogių aliejumi ir trupučiu citrinos – štai jums alternatyva humusui ar užtepėlė sumuštiniams.

Kodėl verta sugrąžinti patisonus į savo mitybą?

Pirmiausia – dėl įvairovės. Kiek galima kartoti tas pačias daržoves iš savaitės į savaitę? Antra – dėl sveikatos. Lengvai virškinamas, mažai kaloringas, bet maistingas produktas yra tikra dovana kūnui. Ir trečia – dėl tradicijos. Tai mūsų dalis, kurią verta prisiminti ir puoselėti.

Be to, patisonas atneša tam tikrą nostalgišką nuotaiką. Tarsi tylus priminimas, kad ne viskas, kas buvo seniau, turi būti pamiršta. Kartais, priešingai, būtent tai verta atrasti iš naujo.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas