Vienas kvailas įprotis šaldant krapus naikina jų aromatą, bet yra triukas, kuris padės išsaugoti skonį

Lina Snarskienė , 2025-05-30, 17:54
0
Vienas kvailas įprotis šaldant krapus naikina jų aromatą, bet yra triukas, kuris padės išsaugoti skonį

Kai kalbame apie maisto švaistymą, dažnai galvojame apie nesuvalgytus patiekalus ar produktus su pasibaigusiu galiojimu. Tačiau mažai kas susimąsto, kiek daug išmetama žolelių. Ypač tada, kai jų nusiperkame daugiau nei reikia. Ir krapai yra bene dažniausia auka.

Šviežias, kvapnus ir lietuviškai virtuvei labai svarbus. Krapas skamba visur: šaltibarščiuose, bulvėse, raugintuose agurkuose. Tačiau jis genda greitai. Ir dažnas sprendimas – šaldymas. Tik ne bet kaip, nes viena smulkmena lemia, ar žolelės išlaikys skonį – ar taps neskani mase.

Būtent čia daugelis daro tą pačią klaidą. Ją darė tavo močiutė, daro mama ir tikriausiai, kad darai ir tu. Bet galima kitaip. Ir tai ne raketų mokslas, o tiesiog mažas triukas, kuris pakeičia viską.

Populiariausias, bet pavojingas būdas

Dauguma žmonių, turėdami per daug krapų, tiesiog sukarpo juos ir suverčia į seną plastikinę dėžutę – dažnai net likusią nuo ledų. Ir viskas: į šaldiklį. Patogu? Taip. Bet ar tai išsaugo skonį ir kvapą? Ne visada. Be to – gali būti pavojinga.

Plastikiniai ledų indai nėra skirti daugkartiniam šaldymui. Ilgai laikant juos žemoje temperatūroje, plastike gali pradėti skilti molekulės, kurios migruoja į maistą. Ir nors tikimybė mažesnė, bet kai kalbame apie sveiką maistą – ar verta rizikuoti?

Geresnis būdas

Norint, kad krapai išliktų aromatingas, kad neprarastų spalvos ir kad jį būtų lengva panaudoti – geriausias sprendimas yra paprastos ledukų formelės. Tokios pačios, kokias naudoji vasarą gėrimams atvėsinti.

Pirmiausia krapus reikia nuplauti, išdžiovinti (galima net šiek tiek popieriniu rankšluosčiu) ir smulkiai supjaustyti. Tada į kiekvieną ledukų formelę įberiama po žiupsnelį – tiek, kiek būtų patogu naudoti porcijomis.

Ką pilti ant viršaus?

Kad krapai neužšaltų sausai ir neišdžiūtų, reikia juos užpilti. Čia tinka alyvuogių aliejus, švelnus rapsų ar net sviestas (jei planuoji naudoti sriubose ar padažuose). 

Užpilus – formelė keliauja į šaldiklį. Kai sustingsta – galima perkelti kubelius į maišelį ar dėžutę ir naudoti po vieną, kai prireikia.

Taip paruoštas krapai ne tik išlaikys kvapą, bet ir taps labai patogiu sprendimu, nes kiekvienas kubelis bus jau porcijuotas, nereikės atsildyti visko iš karto.

Kur panaudoti?

Šie krapiniai ledukai ypač tinka: į sriubas ar troškinius, į varškę su druska – greitam užkandžiui, į šiltas bulves su sviestu, į omletą ar kiaušinienę, net į šaltus padažus, kadangi jie jau aliejuje – patiekalai įgauna dar daugiau skonio.

Šaldyti krapai ledukų formose – tai ne tik patogu, bet ir praktiška. Taip sumažėja švaistymas, nes neišmeti to, ko nespėjai suvartoti. Taip pat gali planuoti patiekalus ilgesniam laikui – ir visada turėti kvapnių žolelių po ranka.

Taigi, kitą kartą, kai nusipirksi per daug – nepulk dėti visko į bene penkmetį naudotą ledų dėžutę. Verčiau – naudok tai, kas ir praktiška, ir saugu. Ir tavo sriuba padėkos tau aromatu.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas