Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis į koncertus kviečia jau birželio mėnesį

Pranešimas spaudai

2024-06-04, 12:58

0 komentarų

Šiemet Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis jau aštuntą kartą rugpjūtį sukvies ryškiausias pasaulio senosios muzikos žvaigždes koncertuoti Kretingos pranciškonų bažnyčioje, kurioje saugomi ir seniausi Lietuvos vargonai. Koncertai su šiuo instumentu jau yra tapę neatsiejama festivalio dalimi, o pasaulinio garso atlikėjai – festivalio kokybės ženklu.

Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis į koncertus kviečia jau birželio mėnesį

Šiemet pirmą kartą organizatoriai klausytojus pakvies į įžanginius festivalio koncertus jau birželio mėnesį. Juos publikai dovanos festivalį rengiantis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, kviečiantis auditoriją pažinti senąją muziką ir raginantis ją aktyviai dalyvauti pagrindinėje festivalio programoje rugpjūtį.

Birželio 9 d. 19 val. festivalis įsilies į kasmetinę Kretingos miesto šventę ir muzikos mylėtojus pakvies į koncertą „Divino Dialogo“ Kretingos pranciškonų bažnyčioje. Kartu su „Canto Fiorito“ soliste Renata Dubinskaite ir ansamblio bei festivalio meno vadovu Rodrigo Calveyra XVII a. italų sakralinės muzikos programą jame pristatys garsus vargonininkas iš Prancūzijos Jean-Marc Aymes. Nuo Renesanso laikų žmogaus balsas vadintas tobuliausiu iš instrumentų, tad visi instrumentai siekė į jį lygiuotis, o kornetas laikytas tobuliausiu iš pučiamųjų instrumentų, nes sėkmingiausiai imitavo balsą. Bažnyčios erdvėje sklandys sielą pakylėjantys balso ir korneto dialogai ankstyvojo Baroko stiliumi.

Birželio 14 d. 20 val. festivalis pirmą kartą pakvies klausytojus į netikėtą, tačiau Kretingos svečių labai mėgiamą Kretingos muziejaus Žiemos sodą. Buvusiame Tiškevičių dvare skambės „Canto Fiorito“ koncertas „Naujoji XVII a. muzika: Giulio Caccini ir jo amžininkų dainos“ – ankstyvojo Baroko pasaulietinė muzika iš Italijos didikų dvarų. Šioje programoje R. Dubinskaitei ir R. Calveyrai talkins jaunasis talentas iš Čekijos, klavesininkas Filip Hruby, su ansambliu jau įrašęs kompaktinę plokštelę. Žiemos sode klausytojams bus pristatytas XVI–XVII amžių sandūroje atsiradęs naujasis muzikos stilius, pavadintas monodija. Po keletą šimtmečių trukusios daugiabalsės tradicijos Viduramžių ir Renesanso muzikoje, naujasis stilius buvo skirtas tik vienam dainuojančiam balsui su akompanimentu. Tą pačią dieną muzikantai šią programą padovanos ir Padvarių socialinės globos namų gyventojams – senjorams, negalintiems atvykti į festivalio koncertus dėl sveikatos.

Birželio 27 d. 19 val. Kretingos pranciškonų bažnyčioje įžanginių festivalio koncertų programą užbaigs festivalio meno vadovo R. Calveyros sukurta programa „Atgimimas: Palestrinos laikų muzika”. Koncerte jis diriguos aštuonių dainininkų vokaliniam ansambliui „Duodeco“ (ansamblio meno vadovas Povilas Vanžodis), kuris atliks Renesanso vokalinę polifoninę muziką. Šis koncertas – tai ne tik įžanga į šių metų pagrindinę festivalio programą, bet ir pasiruošimas 2025 metų festivaliui, kai bus švenčiamas vieno iš įtakingiausių visų laikų kompozitorių Palestrinos 500 metų jubiliejus. Programoje bus pristatyti Palestrinai įtaką padarę kompozitoriai ir jo amžininkų muzika iš visos Europos. Palestrina buvo labai svarbus ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės muzikinei kultūrai, nes valdovui Žygimantui Vazai dirbo net trys tiesioginiai Palestrinos mokiniai, mūsų krašte skleidę Romos polifoninės mokyklos tradicijas.

Festivalio koncertai Kretingos pranciškonų bažnyčioje klausytojams nemokami, o į koncertą Kretingos muziejuje įėjimas su bilietu į Žiemos sodą.

0 komentarų

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas