Kaip išsirinkti geriausius makaronus parduotuvėje ir kokių geriau nepirkti? Specialistų patarimai

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Kaip išsirinkti geriausius makaronus parduotuvėje ir kokių geriau nepirkti? Specialistų patarimai

Makaronai yra vienas universaliausių ir mėgstamiausių produktų pasaulyje. Juos valgo visi: nuo vaikų iki senjorų, nuo sveikos mitybos šalininkų iki greito maisto mėgėjų. Tačiau nedaugelis susimąsto, kad ne visi makaronai yra vienodai naudingi. Netinkamas pasirinkimas gali ne tik padidinti gliukozės kiekį kraujyje, bet ir turėti įtakos svoriui bei bendrai savijautai.

Parduotuvės lentynose šiuo metu galima rasti daugybę rūšių – nuo baltų, lygių, beveik blizgančių makaronų iki kiek šiurkštesnių, natūralesnės spalvos gaminių. Kuo jie skiriasi ir kodėl vieni yra verti vietos jūsų virtuvėje, o kiti – tik šiukšliadėžėje?

Remiantis mitybos specialistų įžvalgomis, pasidalinsime, kaip atskirti naudingus makaronus nuo tų, kuriuos geriau palikti parduotuvėje, bei kokie deriniai virtuvėje padės juos paversti visaverčiu patiekalu.

Venkite „baltų“ makaronų – jie greitai virsta kalorijų bomba

Didžioji dalis pigesnių makaronų gaminami iš minkštųjų kviečių miltų. Tokie makaronai yra beveik balti, labai glotnūs ir lūžta be jokio pasipriešinimo. Nors iš pirmo žvilgsnio jie atrodo estetiškai, juose slypi nematoma grėsmė – itin aukštas glikeminis indeksas.

Tai reiškia, kad suvalgius tokių makaronų, cukraus kiekis kraujyje greitai šokteli į viršų, o vėliau – staigiai krenta. Tokie svyravimai skatina alkį, o kartu – ir persivalgymą. 

Tai viena iš priežasčių, kodėl nekaltas makaronų patiekalas su riebesniu padažu virsta tikra kalorijų bomba, ypač jei naudojami grietinėlės, sūrio ar rūkytos mėsos pagrindo padažai.

Tvirti kviečiai – tai, ką turėtumėte rinktis

Jei ieškote makaronų, kurie nekenktų jūsų svoriui ir būtų naudingesni sveikatai, rinkitės gaminius, pagamintus iš kietųjų kviečių miltų. Ant pakuotės turėtų būti nurodyta „durum wheat“ arba „semola di grano duro“. 

Šie makaronai ne tik ilgiau virškinami, bet ir lėčiau išskiria cukrų į kraują, todėl ilgiau jaučiatės sotūs. Ypatingo dėmesio verta skirti pilno grūdo makaronams. 

Jie ne tik turi daugiau skaidulų, bet ir gerina žarnyno mikroflorą, skatina virškinimą ir prisideda prie cholesterolio kiekio reguliavimo. Be to, tokie makaronai suteikia daugiau energijos ir padeda išvengti energijos svyravimų dienos eigoje.

Kaip atpažinti kokybiškus makaronus parduotuvėje

Rinkdamiesi makaronus, visų pirma atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Geros kokybės produktas turi šviesiai gelsvą arba šiek tiek gintarinį atspalvį, šiurkštoką paviršių ir skleidžia aiškų traškesį, kai laužomas. 

Tokia tekstūra leidžia geriau prilipti padažui, todėl patiekalas tampa turtingesnis skoniu net ir be papildomo riebalų kiekio. Taip pat svarbu – sudėtis. Ieškokite trumpų, aiškių ingredientų sąrašų. Kuo mažiau priedų – tuo geriau. 

Pagrindas turi būti kietųjų kviečių miltai ir vanduo. Jei yra papildomų kvapiųjų medžiagų, dažiklių ar cukraus – tai jau signalas, kad produktas prastokas.

Kaip paruošti makaronus, kad jie būtų sveiki ir skanūs

Net ir patys kokybiškiausi makaronai gali tapti nenaudingu patiekalu, jei bus netinkamai paruošti. Specialistai rekomenduoja juos virti „al dente“ – tai reiškia, kad makaronai turi būti šiek tiek kieti sukandant. 

Toks paruošimo būdas ne tik skanesnis, bet ir mažina glikeminį indeksą. Geriausias pasirinkimas – makaronus patiekti su daržovėmis, lengvais pomidorų padažais, žolelėmis ar liesa mėsa, pavyzdžiui, vištiena, tunu ar jūros gėrybėmis.

Venkite grietinėlės, sviesto ir riebios mėsos, nes būtent jie labiausiai prisideda prie patiekalo kaloringumo. Makaronai tikrai gali būti sveika mitybos dalis – svarbiausia, kokius pasirinksite ir kaip juos paruošite.

Rinkitės kietųjų kviečių arba pilno grūdo produktus, virkite juos teisingai ir derinkite su vertingais ingredientais. Ir atminkite: kaltas ne produktas, o tai, kaip jį vartojate.

Temos: Buitis
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas