Valgai sūrį bent kartą per savaitę? Tyrimas rodo, kad tai gali turėti įtakos tavo smegenims

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Valgai sūrį bent kartą per savaitę? Tyrimas rodo, kad tai gali turėti įtakos tavo smegenims

Nors demencijai vis dar nėra vaisto, mokslininkai vis geriau supranta, kokie kasdieniai įpročiai gali paveikti riziką. Minimi judėjimas, mityba, alkoholio vartojimas, socialiniai ryšiai ar net muzikos klausymosi būdai. Prie šio sąrašo dabar siūloma pridėti ir sūrį.

Japonijoje atliktas tyrimas, kurį inicijavo maisto bendrovė „Meiji Co.“, nagrinėjo vyresnių žmonių mitybą ir sveikatą. Tyrėjai analizavo beveik aštuonis tūkstančius 65 metų ir vyresnių dalyvių, pusė jų sūrį valgė bent kartą per savaitę. Likusieji teigė jo nevartojantys.

Dalyvių būklė buvo stebima trejus metus, ieškant ryšio tarp sūrio vartojimo ir demencijos atsiradimo. Rezultatai parodė nedidelį, bet pastebimą skirtumą tarp grupių. Tai paskatino diskusiją apie tai, ar sūris gali turėti atskirą apsauginį poveikį smegenims.

Ką rodo skaičiai?

Per trejus metus demencija išsivystė 134 sūrį valgiusiems žmonėms, tai sudaro apie 3,4 proc. grupės. Tarp sūrio nevartojusių dalyvių atvejų buvo 176, arba apie 4,5 proc. Kitaip tariant, skirtumas siekia maždaug 10 ar 11 papildomų atvejų tūkstančiui žmonių.

Tyrėjai pabrėžia, kad tai yra ryšys, o ne tiesioginis priežasties įrodymas. Vis dėlto toks rezultatas dera su ankstesniais stebėjimais, siejančiais pieno produktų vartojimą ir geresnę pažintinę sveikatą. Net jei poveikis pavieniui žmogui nedidelis, visuomenės mastu jis gali būti reikšmingas.

Įvertintos ir kitos aplinkybės

Analizuodami duomenis, mokslininkai atsižvelgė į amžių, lytį, išsilavinimą ir pajamas. Vėlesnėje analizėje jie tikrino ir bendrą mitybos kokybę, nes sūrio nevartoję žmonės dažniau turėjo mažiau sveiką racioną. Nors tuomet ryšys susilpnėjo, jis išliko statistiškai svarbus.

Tai leidžia manyti, kad sūris gali būti ne tik sveikesnės mitybos ženklas. Gali būti, kad pats produktas turi savybių, kurios prisideda prie smegenų atsparumo senstant. Tačiau tyrimas nebuvo skirtas tiksliai nustatyti veikimo mechanizmams.

Galimos priežastys ir tolesni žingsniai

Tyrėjai primena, kad sūryje yra medžiagų, kurios siejamos su smegenų sveikata, pavyzdžiui, vitaminas K. Taip pat tai fermentuotas produktas, turintis žarnynui naudingų bakterijų, o žarnyno būklė vis dažniau siejama su demencijos rizika. Be to, fermentuoti pieno produktai dažnai laikomi palankiais širdžiai, o širdies ir kraujagyslių sveikata yra svarbi ir smegenims.

Pasaulyje su demencija gyvena dešimtys milijonų žmonių, o skaičius augs visuomenei senstant. Todėl mokslininkai ragina tęsti tyrimus, aiškinantis, kiek sūrio reikėtų vartoti, kokios rūšys veiksmingiausios ir kodėl poveikis atsiranda. Kol kas išvada paprasta, sūris nėra garantija, bet gali būti viena iš mažų, kasdienėje mityboje pritaikomų detalių, padedančių saugoti atmintį.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas