Prisijunkite
Prisijunkite
Mokslininkai vis garsiau kalba apie tai, kad kolagenas gali tapti natūraliu ir prieinamu pagalbininku metant svorį ir be jokių žinomų šalutinių poveikių.
Naujausi tyrimų duomenys, pristatyti Europos nutukimo kongrese „ECO 2025“ ir paskelbti žurnale „Nutrients“, rodo, kad kolagenu praturtinti baltyminiai batonėliai padėjo tyrimo dalyviams numesti dvigubai daugiau svorio nei tiems, kurie jų nevartojo.
Pranešama, kad tyrime dalyvavo 64 žmonės, turintys antsvorio ar nutukimą, jų amžius – nuo 20 iki 65 metų. Visi dalyviai laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos rekomendacijų, tačiau tik pusei jų kasdien prieš pietus ir vakarienę buvo duodamas šokoladinio skonio baltyminis batonėlis su 10 g kolageno ir stikline vandens.
Šis kolagenas, išgautas iš galvijų, buvo specialiai apdorotas taip, kad su vandeniu padidintų savo tūrį skrandyje. Po 12 savaičių rezultatai kalbėjo patys už save. Kolageno grupės dalyviai neteko vidutiniškai 3 kilogramų, tuo tarpu kontrolinė grupė – tik 1,5 kg.
Įdomu tai, kad kalorijų kiekis abiejose grupėse buvo vienodas. Taip pat pastebėta, kad kolageno grupės žmonėms reikšmingai sumažėjo sistolinis kraujo spaudimas, vidutiniškai 8 mm Hg, o kontrolinėje grupėje šis rodiklis net šiek tiek pakilo.
Be to, kolageno naudotojams šiek tiek padidėjo raumenų masė ir riebalų nesudarančių audinių kiekis, o tai rodo, kad svorio kritimas vyko ne raumenų sąskaita. Liemens apimtis ir kūno masės indeksas taip pat kito palankiau nei kontrolinėje grupėje.
Prieinama, pažįstama ir veiksminga – kodėl kolagenas žavi tyrėjus
Tyrimo vadovė dr. Paola Mogna-Peláez iš Navaros universiteto pažymi, kad kolagenas yra pigus, plačiai prieinamas ir nesukelia šalutinių reakcijų. Be to, tai junginys, kurį vartotojai jau gerai pažįsta. Pasak jos, apdorotas kolagenas skrandyje išbrinksta ir tai sukuria sotumo jausmą ir natūraliai mažina apetitą.
„Tyrimo rezultatai rodo, kad šis kolagenas ne tik mažino alkio jausmą, bet ir padėjo žmonėms valgyti mažiau bei galimai paskatino raumenų augimą“, – teigia dr. Mogna-Peláez.
Ji taip pat iškėlė hipotezę, kad kolagenas gali keisti žarnyno mikroflorą – o tai dar viena galimai svarbi detalė kovoje su antsvoriu.
Be šalutinių poveikių ir skanu!
Tyrimo dalyviai pateikė ir subjektyvius vertinimus. Kolageno grupės žmonės jautėsi sotesni nei kontrolinės grupės. Abu hormonai, susiję su alkio ir sotumo jausmu, leptinas ir grelinas, reagavo taip, kaip tikėtasi.
Leptino lygis kolageno grupėje išliko aukštesnis, o gyvūnų tyrimuose buvo pastebėta, kad kolagenas mažina grelino, alkio hormono, kiekį.
Svarbu ir tai, kad nei vienas dalyvis nepranešė apie nepageidaujamas reakcijas. Vertindami skonį, kolageno batonėliai gavo įspūdingą 8,8 balo iš 10. Tai greičiausiai nulėmė saldinto tamsaus šokolado glaistas.
Kas toliau?
Kolageno batonėliai jau prieinami rinkoje, o tyrėjų komanda planuoja didesnio masto tyrimą, kad išsamiau ištirtų, kaip šis junginys veikia žarnyno mikrobiotą ir ilgalaikę kūno masės kontrolę.
Jei rezultatai pasitvirtins, kolagenas gali tapti ne tik grožio, bet ir sveikos gyvensenos sąjungininku – be brangių vaistų ir rizikos sveikatai.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti