Išsinuomavote atostogų namus be maitinimo? Šie patarimai padės sutaupyti, o visa jūsų šeima bus soti

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Išsinuomavote atostogų namus be maitinimo? Šie patarimai padės sutaupyti, o visa jūsų šeima bus soti

Atostogos nuomotuose namuose be maitinimo iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip mažas nepatogumas. Juk vietoje to, kad kas rytą pusryčiai būtų padėti ant stalo, tenka pačiam galvoti, ką pirkti ir ką gaminti. 

Tačiau pažvelgus kitaip, tokia situacija gali būti puiki proga ne tik sutaupyti, bet ir pavalgyti sveikiau, pagal savo skonį. Ne vienas keliautojas patvirtins – valgymas kavinėse ar restoranuose kasdien greitai tuština piniginę. 

O jei keliaujate su vaikais, kurie dažnai būna išrankūs, pusė užsakytų patiekalų gali likti nepaliesta. Turint virtuvę atostogų namuose, galima planuoti meniu taip, kad visi būtų pavalgę, o maistas atitiktų šeimos įpročius.

Tiesa, tam reikia šiek tiek pasiruošti. Iš anksto apgalvojus, kokius produktus verta pirkti ir kokius patiekalus gaminti, galima išvengti bereikalingų išlaidų, maisto švaistymo ir streso atostogų metu.

Planuokite pirkinius dar prieš kelionę

Pirmoji taisyklė – nevažiuokite į parduotuvę be plano. Dar namuose sudarykite bent kelių dienų meniu. Tai padės išvengti impulsyvių pirkinių, kurie dažniausiai kainuoja brangiau ir galiausiai lieka nepanaudoti.

Į sąrašą verta įtraukti ilgiau negendančius produktus: makaronus, ryžius, grikius, konservuotus kukurūzus ar pupeles, pomidorų tyrę, aliejų, prieskonius. Tokie ingredientai pravers daugeliui patiekalų ir nereikės jų pirkti kasdien.

Nepamirškite ir pusfabrikačių, kurie pagreitina gamybą – šaldytos daržovės, paruošti koldūnai ar vištienos kepsneliai gali tapti tikru gelbėtoju, kai visi grįžta pavargę po dienos pramogų.

Rinkitės universalius ingredientus

Kad nereikėtų pildyti šaldytuvo dešimtimis skirtingų produktų, rinkitės tuos, kuriuos galėsite panaudoti keliems patiekalams. Pavyzdžiui, kiaušiniai tiks pusryčiams omletui, pietums kepti su daržovėmis, o vakarienei – sumuštiniams.

Vištienos filė gali tapti pagrindu sriubai, troškiniui ar makaronams. Bulvės – puikus garnyras, bet jos taip pat tiks bulvių košei, apkepui ar net blyneliais.

Tokiu būdu iš tų pačių produktų galima sukurti kelis skirtingus patiekalus, o pirkinių sąrašas išliks trumpas.

Greiti pusryčiai, kad visi greitai sotūs

Pusryčiai – svarbiausias atostogų valgymas, ypač jei laukia aktyvi diena. Tam nereikia daug pastangų. Avižinė košė su šviežiais vaisiais ar uogomis suteiks energijos ilgam. Omletas su daržovėmis ir sūriu bus sotus, o sumuštiniai su sūriu, kumpiu ir agurku patiks net išrankiausiems vaikams.

Jei norisi saldžiau – jogurtas su granola ir medumi gali tapti desertiniu pusryčių variantu. Svarbiausia – turėti kelis greitai pagaminamus receptus, kad nereikėtų rytą laukti valandą, kol visi pavalgys.

Pietūs ir vakarienė – paprasti, bet gardūs

Pietums puikiai tiks patiekalai vienoje keptuvėje ar puode. Makaronai su vištiena ir daržovėmis, ryžių troškinys su pupelėmis ir kukurūzais, bulvių apkepas su sūriu – sotūs, nebrangūs ir greitai paruošiami valgiai.

Vakarienei galima rinktis šviežias salotas su konservuotu tunu ar kepta vištiena, patiekiant su duona arba lavašu. Jei vakare visi išalkę labiau – puodą sriubos (pavyzdžiui, pomidorinės ar daržovių) išvirti nesunku, o sotumo užteks visai šeimai.

Vaikų užkandžiai, kad nereiktų pirkti brangių skanėstų

Vaikai per atostogas dažnai prašo užkandžių. Vietoje to, kad kaskart pirktumėte brangius saldumynus, pasirūpinkite sveikesnėmis alternatyvomis. Įsigykite vaisių, razinų, riešutų, jogurtų, krekerių.

Galima iš anksto supakuoti mažus užkandžių maišelius dienos išvykoms – taip vaikai turės ką valgyti, o jums nereikės skubiai ieškoti parduotuvės ar kavinės.

Kaip sutaupyti dar daugiau

Rinkitės vietinius turgus – dažnai ten vaisiai, daržovės ir net šviežia žuvis kainuoja pigiau nei prekybos centruose. Be to, galėsite paragauti vietinių produktų, kurie praturtins jūsų atostogų meniu. Nepirkite didelių kiekių greitai gendančių produktų, ypač jei nesate tikri, ar juos suvartosite. 

Atostogos nėra laikas maisto švaistymui. Atostogos be maitinimo gali būti ne problema, o privalumas. Su šiek tiek planavimo, protingais pirkiniais ir paprastais receptais galima užtikrinti, kad ir vaikai, ir vyras būtų sotūs, o išlaidos maistui neištuštintų piniginės. Be to, tokia patirtis leis labiau kontroliuoti, ką valgote, ir galbūt net atrasti naujų mėgstamų patiekalų, kuriuos gaminsite ir grįžę namo.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas