Gydytojai perspėja: šių vitaminų ir šokolado duetas gali susilpninti poveikį ar net sukelti šalutinį efektą

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Gydytojai perspėja: šių vitaminų ir šokolado duetas gali susilpninti poveikį ar net sukelti šalutinį efektą

Jūs tikriausiai esate girdėję, kad juodasis šokoladas laikomas sveikesniu pasirinkimu dėl jame esančių antioksidantų ir mineralų. Vis dėlto net ir naudingas produktas gali tapti problema, jei yra netinkamai derinamas su tam tikrais vitaminais ar maisto papildais.

Mokslininkai pabrėžia, kad kai kurios kombinacijos silpnina šokolado naudą, o kai kurios net gali pakenkti jūsų savijautai. Todėl labai svarbu žinoti, su kuo juodasis šokoladas nesuderinamas. Kadangi daugelis iš jūsų kasdien vartoja vitaminus ar papildus, šios žinios padės išvengti nemalonių netikėtumų arba šalutinių poveikių. 

Ypač aktualu tai žmonėms, besirūpinantiems savo kraujospūdžiu, cukraus kiekiu kraujyje ar virškinimo sistema. Remiantis naujausiomis specialistų įžvalgomis, pateikiamos šešios pagrindinės medžiagos, kurių nepatariama vartoti kartu su juoduoju šokoladu.

Kodėl juodasis šokoladas gali trukdyti įsisavinti geležį

Juodasis šokoladas yra vienas gausiausių ne cheminio geležies šaltinių, tačiau kartu jis gali tapti priežastimi, kodėl jūsų organizmas šio mineralo įsisavina prastai. 

Tai vyksta todėl, kad šokolade yra didelis kiekis polifenolių, kurie slopina geležies pasisavinimą. Jei jūs vartojate geležies papildus ir mėgstate juodąjį šokoladą, šis derinys gali išprovokuoti virškinimo sutrikimus ir sumažinti geležies efektyvumą.

Geriausia geležį vartoti tuomet, kai skrandyje nėra produktuose esančių polifenolių. Todėl tarp papildų ir šokolado turėtų būti kelių valandų pertrauka. Tai ypač svarbu tiems, kuriems gydytojas paskyrė geležies terapiją dėl mažakraujystės.

Kodėl juodasis šokoladas mažina kalcio naudą

Kalcis yra būtinas kaulų tvirtumui, tačiau juodasis šokoladas gali trukdyti jo įsisavinimui. Kai šokolado suvalgote kartu su kalcio preparatu, organizmas gali pasisavinti mažiau mineralo, nes šokolade esantys junginiai blokuoja kalcio patekimą į kraują. 

Kai kurie tyrimai rodo, kad per didelis juodojo šokolado kiekis gali net padidinti kalcio išsiskyrimą su šlapimu. Jeigu jūs kasdien vartojate kalcį, šokoladą geriau palikti kitam laikui, kad papildai neprarastų savo efektyvumo.

Kada juodasis šokoladas tampa problema dėl magnio

Juodasis šokoladas savaime turi nemažai magnio. Todėl jei jūs geriate magnio papildus ir tuo pat metu valgote daug šokolado, organizmui gali būti sunkiau išlaikyti mineralų balansą. Didelės magnio dozės kartu su šokoladu gali sukelti viduriavimą, spazmus ar pykinimą. 

Žmonėms su jautria virškinimo sistema tokia kombinacija gali būti itin nemaloni. Jeigu magnį vartojate vakare, šokoladą geriau palikti dienos laikui arba apskritai sumažinti jo kiekį.

Kodėl verta riboti juodąjį šokoladą, jei vartojate kofeino

Juodajame šokolade yra nuo 70 iki 80 miligramų kofeino 100 gramų. Jei jūs papildomai vartojate kofeino turinčius gėrimus ar papildus, bendras kiekis gali greitai viršyti rekomenduojamas normas. 

Dėl to gali pasireikšti miego sutrikimai, nerimas, tachikardija ar net migrena. Ypač atsargūs turėtų būti vaikai, paaugliai ir nėščios moterys. Jei jūsų dienotvarkėje jau yra kava, energiniai gėrimai ar kofeino papildai, šokolado reikėtų vartoti saikingai.

Papildai, kurie mažina cukraus kiekį kraujyje

Juodasis šokoladas žinomas kaip produktas, galintis sumažinti cukraus kiekį kraujyje, todėl vartojant jį kartu su papildais, kurie taip pat turi šį poveikį, susidaro rizikingas derinys. 

Jums gali išsivystyti hipoglikemija, kuri pasireiškia silpnumu, prakaitu, sumišimu ar svaigimu. Ypač atsargūs turėtų būti žmonės, sergantys antrojo tipo diabetu.

Papildai, kuriuos reikia vartoti atskirai nuo šokolado: chromas, berberinas, alfa lipo rūgštis, ženšenis. Jei naudojate bent vieną iš jų, šokoladui palikite kitą dienos laiką.

Produktai ir papildai, galintys stipriai sumažinti kraujospūdį

Juodasis šokoladas pats savaime švelniai mažina kraujospūdį. Tačiau jeigu jūs kartu geriate spaudimą mažinančius papildus ar vartojate tokius produktus kaip burokėlių sultys, vyno uogų ekstraktas ar bergamotės preparatai, poveikis gali pasidvigubinti ir sumažinti spaudimą iki pavojingo lygio. Jei turite polinkį į žemą kraujospūdį, šią kombinaciją vertėtų visiškai eliminuoti.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas