Nuo saulės vien tik kremas neapsaugos: šie produktai veikia kaip natūralus SPF, oda apsaugota iš vidaus

Lina Snarskienė , 2025-06-18, 17:54
0
Nuo saulės vien tik kremas neapsaugos: šie produktai veikia kaip natūralus SPF, oda apsaugota iš vidaus

Vasara dažnam asocijuojasi su lengvais drabužiais, atostogomis ir šiltu saule spindinčiu dangumi. Tačiau kartu su malonumais ateina ir pavojai – ultravioletiniai spinduliai veikia odą dažniau, intensyviau ir stipriau. Nuo jų saugotis svarbu, bet tai nebūtinai turi apsiriboti tik išoriniu kremu. 

Svarbią dalį apsaugos gali suteikti ir tinkamai parinktas maistas. Mokslininkai bei mitybos specialistai jau kurį laiką kalba apie vadinamąjį vidinį odos skėtį – kai tam tikri produktai padeda odai geriau susidoroti su saulės spindulių poveikiu. 

Jie veikia palaipsniui – stiprina odos ląsteles, mažina uždegimus, gerina regeneraciją ir suteikia papildomą apsaugą. Tiesa, tai nereiškia, kad kremą galima pamiršti – tačiau kartu su šiais produktais apsauga tampa stipresnė.

Vasara yra idealus metas keisti mitybos įpročius. Šviežios daržovės, uogos, sveiki riebalai – visa tai ne tik gerina bendrą savijautą, bet ir tiesiogiai prisideda prie odos sveikatos. Svarbiausia – pasirinkti teisingus derinius ir įtraukti juos į kasdienę mitybą, kad efektas būtų ne momentinis, o ilgalaikis.

Produktai, kurių vasarą reikėtų nepamiršti

Pirmieji į sąrašą keliauja beta-karotino turintys produktai – morkos, moliūgai, mangai. Šios medžiagos ne tik suteikia švelnų odos atspalvį, bet ir mažina jautrumą saulei. Reguliariai vartojami jie stiprina odos apsaugines savybes. Norint pasiekti efektą, šiuos produktus rekomenduojama valgyti kasdien bent kelias savaites.

Pomidorai ir pomidorų pasta yra dar vienas ginklas nuo UV. Juose esantis likopenas padeda mažinti paraudimus ir jautrumą. Ypač naudingi termiškai apdoroti pomidorai – jų poveikis stipresnis. Prie jų galima pridėti alyvuogių aliejaus – tai ne tik pagerins įsisavinimą, bet ir papildomai aprūpins vitaminu E bei polifenoliais.

Uogos, mėlynės, avietės, gervuogės, turtingos antocianinais ir vitaminu C. Jos skatina kolageno gamybą, mažina uždegimą ir stiprina kraujagysles. Ypač vasaros metu svarbu rinktis šviežias – jos išlaiko daugiau aktyvių junginių ir yra naudingesnės nei apdorotos.

Riebalai, kurie saugo 

Tamsus šokoladas (ne mažiau kaip 70 proc. kakavos) ne tik malonus skoniui – jo flavonoidai gerina odos kraujotaką ir padeda apsisaugoti nuo saulės daromos žalos. Tačiau svarbu rinktis ne saldintus batonėlius, o kokybišką gryną produktą – tik tuomet efektas bus juntamas.

Riebioji žuvis, pavyzdžiui, lašiša ar skumbrė, turi omega-3 riebalų rūgščių, kurios veikia priešuždegimiškai. Jos mažina UV daromą žalą ir padeda odai greičiau atsistatyti. Taip pat jose esantis vitaminas D ir antioksidantai, kaip astaksantinas, dar labiau sustiprina apsaugą.

Galiausiai – riešutai ir sėklos. Migdolai, saulėgrąžų sėklos, linų ar chia sėklos, bertoletijos riešutai – visi jie aprūpina vitaminu E, cinku, selenu ir omega-3. Šios medžiagos stiprina ląstelių sieneles, gerina odos elastingumą ir padeda atsistatyti po UV poveikio. 

Norint, kad poveikis būtų realus, svarbu juos vartoti nuolat, o ne kartą per savaitę. Nors nė vienas produktas savaime nepakeis kremo su SPF, jų poveikis akivaizdus. Ir jei oda bus prižiūrima iš vidaus – mažesnė tikimybė nudegimams, greitesnis gijimas, mažiau raukšlių ir ilgiau išliekantis sveikas atspalvis.

Ar patiko šis įrašas?
 
Temos: Grožis

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas