Saldiklis, kuris didina insulto riziką: tai ne cukrus, tačiau taip pat labai pavojingas populiarus saldiklis

Ina Jonaitienė , 2025-05-12, 14:54
0
Saldiklis, kuris didina insulto riziką: tai ne cukrus, tačiau taip pat labai pavojingas populiarus saldiklis

Daug metų visuomenė girdėjo vieną aiškią žinutę: jei produktas be cukraus – jis ne tik nekaloringas, bet ir sveikesnis. Tokį įspūdį stengėsi įtvirtinti reklamos, kuriose dirbtiniai saldikliai buvo pateikiami kaip puiki alternatyva cukrui, ypač tiems, kurie nori mesti svorį ar kontroliuoti gliukozės kiekį. 

Vienas iš tokių populiarių saldiklių – eritritolis, kuris pastaruoju metu vis dažniau atsiduria mokslininkų akiratyje ne dėl savo privalumų, bet dėl galimų pavojų sveikatai.

Eritritolis yra plačiai naudojamas kaip cukraus pakaitalas įvairiuose produktuose, nuo baltymų batonėlių iki gėrimų be cukraus ar kramtomosios gumos. JAV rinkoje jis patvirtintas kaip maisto priedas dar 2001 metais, ir nuo to laiko tapo tarsi sveikesniu pasirinkimu saldumynams.

Tačiau pastarieji tyrimai vis garsiau signalizuoja apie tai, kad šis sprendimas gali būti ne toks nekaltas. Nauji duomenys rodo, kad eritritolio buvimas kraujyje gali būti susijęs su padidėjusia insulto ar infarkto rizika – tikėtina, dėl poveikio kraujo krešėjimui. O dabar dar vienas ląstelių lygmens tyrimas rodo, jog šis saldiklis gali neigiamai veikti smegenų kraujagysles.

Kaip eritritolis veikia mūsų organizmą?

Kolorado Boulderio universiteto tyrėjai laboratorijoje stebėjo, kaip eritritolis veikia žmogaus smegenų kraujagyslių ląsteles. Jie naudojo eritritolio koncentraciją, panašią į tą, kokia yra vienoje dirbtinai pasaldinto gėrimo skardinėje. Ląstelės šiame tirpale buvo laikomos tris valandas.

Rezultatai pribloškė, nes ląstelėse buvo užfiksuotas dvigubai didesnis oksidacinis stresas nei kontrolinėje grupėje. Kitaip tariant, jų viduje susidarė gerokai daugiau laisvųjų radikalų – dalelių, kurios ardo ląsteles ir yra siejamos su įvairiomis ligomis. 

Be to, ląstelėse sumažėjo azoto oksido gamyba, o tai reiškia prastesnę kraujotaką ir galimą didesnę kraujagyslių ligų, įskaitant insultą, riziką. Tyrimas buvo pristatytas 2025 metų Amerikos fiziologų draugijos susitikime Baltimorėje, kur jis sulaukė nemažo susidomėjimo.

Svarbu ne tik kiekis, bet ir kontekstas

Tyrimo autorė Auburn Berry atkreipia dėmesį, kad žmonėms, ypač turintiems padidintą kraujagyslių ligų riziką, vertėtų atsargiai vertinti reguliariai vartojamų saldiklių poveikį. Nors eritritolis ilgą laiką buvo laikomas saugiu, nauji tyrimai rodo priešingą tendenciją, ypač jei jis vartojamas dažnai ir dideliais kiekiais.

Panašiai mano ir su tyrimu nesusijęs ekspertas, gydytojas Thomas M. Hollandas iš RUSH instituto Čikagoje. Pasak jo, šis tyrimas verčia iš naujo įvertinti požiūrį į eritritolį kaip visiškai saugų cukraus pakaitalą. 

Jis ragina žmones rinktis natūralesnius saldiklius, pavyzdžiui, medų ar vaisinius sirupus, jei jie vartojami saikingai ir nekelia problemų dėl gliukozės kiekio kraujyje.

Kas vietoj eritritolio?

Jei ieškote saldesnio skonio be kalorijų, vis dar esama alternatyvų, kurios šiuo metu laikomos saugesnėmis. Gydytojas Hollandas siūlo atkreipti dėmesį į steviją ar vienuolio vaisiaus ekstraktą – natūralios kilmės saldiklius, kurie kol kas nerodo reikšmingo poveikio kraujagyslėms ar oksidaciniam stresui.

Tačiau svarbiausia žinutė yra ne tik kuo pakeisti cukrų, o kiek apskritai jo, ar jo pakaitalų, vartojame. Mažinti bendrą saldumo poreikį, daugiau dėmesio skirti visaverčiam, natūraliam maistui, tai, anot specialistų, ilgalaikėje perspektyvoje išlieka veiksmingiausia strategija, jei rūpinatės savo smegenų ir kraujagyslių sveikata.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas