Velykiniai patiekalai

Artėjant Velykoms, vis daugiau žmonių ieško idėjų, ką gaminti šventiniam stalui. Norisi, kad patiekalai būtų ir skanūs, ir gražūs, ir ne per sudėtingi. Velykiniai patiekalai – tai ne tik margučiai, bet ir įvairiausi skanėstai, kurie sutraukia šeimą prie vieno stalo. Taigi, kas turėtų atsidurti ant Velykų stalo šiemet?

Kas privalo būti ant Velykų stalo?

Jei klausi, nuo ko pradėti – atsakymas paprastas: nuo pagrindų. Velykiniai patiekalai neįsivaizduojami be kelių tradicinių komponentų, kurių dažnas lietuvis laukia visus metus.

  • Marginti kiaušiniai – simbolizuoja gyvybę ir atgimimą
  • Šaltiena – dažniausiai ruošiama iš kiaulienos ar jautienos
  • Kumpis ar virta kalakutiena – sotus šventinis akcentas
  • Burokėlių ir krienų užtepėlė – priduoda aštrumo ir spalvų
  • Duona ir sviestas – paprasta, bet būtina

Tai klasika, kuri niekada neišeina iš mados. Kaip sako maisto žinovas Tomas: „Tradiciniai velykiniai patiekalai visada sugrąžina tą vaikystės prisiminimų skonį.“

Ar verta derinti naujus skonius su senais?

Tikrai taip! Jei nori, kad tavo šventinis stalas būtų išskirtinis, verta pagalvoti ir apie modernesnius pasirinkimus. Velykiniai patiekalai gali būti tokie įvairūs, kad kiekvienas ras sau tinkamą.

Kodėl gi nepabandžius kažko naujo?

  • Orkaitėje kepti šparagai su parmezanu
  • Avinžirnių salotos su krapais ir kiaušiniais
  • Sūrio užkepėlė su špinatais
  • Keptas avienos kepsnys su česnakiniu padažu

Šie patiekalai puikiai dera su tradiciniais valgiais ir suteikia stalui modernumo.

Kaip nesuklysti ruošiant velykinius patiekalus?

Geriausias būdas išvengti streso – pasiruošimas. Rekomenduojame suplanuoti meniu iš anksto ir paskirstyti darbus.

Naudinga atsiminti:

  1. Kai kuriuos patiekalus (pvz., šaltieną, pyragus) galima pasigaminti dieną prieš.
  2. Nepersistenk – rinkis kelis pagrindinius patiekalus, o ne dešimt įvairių.
  3. Įtrauk šeimos narius – smagiau ir greičiau!
  4. Derink patiekalus pagal spalvas ir tekstūras – taip stalas atrodys šventiškai.

Svarbiausia – ne kiek patiekalų ant stalo, o kaip jautiesi juos gamindamas ir dalindamasis.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas