Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Velykų stalas be bobos, tai tarsi eglė be žaisliukų: trys bobos receptai tavo Velykų stalui
Velykų stalas be bobos, tai tarsi eglė be žaisliukų. Galima ir be jos, bet kažko vis tiek trūksta. Tai ne šiaip pyragas, o pats kvapas, kuris pasklinda po virtuvę dar kepimo metu ir sugrąžina prisiminimus iš vaikystės, kai močiutė švelniai uždrausdavo darinėti orkaitės dureles. Nuo bobos viskas ir prasideda – šventė, staltiesė, paukščių giesmės už lango.
Šiandien Velykų bobų yra visokių – nuo senųjų su mielėmis iki drėgnų, citrusinių ar varškinių, kurios kepamos be jokio kildymo. Bet esmė lieka ta pati. Tai ne desertinė puošmena, o širdžiai pažįstamas kepinys, kuris kviečia prie stalo dar prieš sumušus margučius.
Tradicija gyva tol, kol ją prisimeni. Todėl net jei neturi daug laiko ar virtuvės nevadini savo stichija, bobą išsikepti verta. Štai trys receptai, kurie nevargins, bet padovanos kvapą, minkštumą ir tą vieną momentą, kai viskas tampa šventiška.
Tradicinė Velykų boba su razinomis ir glaistu
Tai klasika, kuri primena vaikystę. Kvapas, išliekantis visame name, ir ta specifinė tekstūra – minkšta, bet ne per drėgna. Ingredientai:
500 g kvietinių miltų
200 ml pieno
150 g cukraus
100 g sviesto
25 g šviežių mielių
3 kiaušiniai
Žiupsnis druskos
Vanilinis cukrus
Citrinos žievelė
100 g razinų
Glajui: 1 kiaušinio baltymas, 150 g cukraus pudros, kelis lašai citrinos sulčių
Gaminimas: Pieną pašildyk ir sumaišyk su mielėmis bei šaukštu cukraus, palik 15 min. kilti. Išplak kiaušinius su cukrumi, įmaišyk tirpintą sviestą, razinas, tarkuotą citrinos žievelę ir viską sujunk su iškilusiu raugu. Po truputį berk miltus ir minkyk, kol tešla bus elastinga. Palik kilti šiltoje vietoje, kol padvigubės. Suformuok bobą, dėk į sviestu pateptą formą ir dar kartą pakildink. Kepk 180 °C apie 45–50 minučių. Atvėsusią glazūruok.
Citrusinė Velykų boba su apelsinų sirupu
Lengvesnis, kvepiantis pavasariu ir šiek tiek modernesnis variantas. Tobulas tiems, kas nemėgsta per saldžiai. Ingredientai:
300 g miltų
3 kiaušiniai
150 g cukraus
120 ml kefyro
100 ml aliejaus
1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių
Tarkuota vieno apelsino žievelė
Vanilė, žiupsnelis druskos
Sirupui:
Sultys iš vieno apelsino
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas citrinos sulčių
Gaminimas: Kiaušinius išplak su cukrumi iki purumo. Įmaišyk aliejų, kefyrą, tarkuotą žievelę, vanilę, druską. Atskirai sumaišyk miltus su kepimo milteliais ir įmaišyk į tešlą. Supilk į formą, kepk 170 °C apie 35–40 minučių. Tuo metu paruošk sirupą: visus ingredientus pakaitink iki cukrus ištirps. Dar karštą pyragą subadyk mediniu pagaliuku ir lėtai supilk sirupą – jis susigers ir kvapas pasklis visur.
Paprasta varškinė boba be mielių
Šitas variantas puikiai tinka, kai norisi greitai, bet šventiškai. Be kildinimo, be streso – bet su labai malonia tekstūra. Ingredientai:
200 g varškės
3 kiaušiniai
120 g cukraus
100 g sviesto
200 g miltų
1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių
Vanilė
Razinos arba džiovinti abrikosai (nebūtina)
Gaminimas: Varškę gerai sutrink su cukrumi ir minkštu sviestu. Įmaišyk po vieną kiaušinius, tuomet vanilę, miltus su kepimo milteliais. Jei nori, gali įbert džiovintų vaisių. Supilk į sviestu pateptą formą, kepk apie 40 minučių 180 °C temperatūroje. Puikiai tinka su uogiene arba pabarstyta cukraus pudra.
Velykų boba – tai daugiau nei tik kepinys. Ji turi savybę sustabdyti laiką, kai virtuvėje pasklinda šiltas kvapas, kai per langą švinta ryto saulė, o ant stalo jau laukia margučiai. Nereikia tobulumo, įmantrių dekoracijų ar dešimties sluoksnių glajaus. Svarbiausia, kad tai būtų jauku, skanu ir sava. O gal šiemet bus ta boba, kuri vėl taps tavo Velykų pradžia?
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti