Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Ekspertai perspėja: jei jūsų plastikinis indelis turi šiuos ženklus, tuomet laikas jį išmesti nedelsiant
Daugeliui plastikiniai maisto indeliai yra nepakeičiama buities dalis – juose patogu laikyti likučius, užkandžius ar net pietus į darbą. Tačiau retas susimąsto, kad šie daiktai taip pat turi savo galiojimo laiką. Ilgainiui plastikas ne tik praranda formą ar spalvą – jis gali tapti pavojingas sveikatai.
Daug kas plastikinę dėžutę keičia tik tada, kai ji sulūžta. Tačiau problema dažnai prasideda anksčiau, net kai iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo gerai. Įbrėžimai, kvapas ar net dešimtmečiais tarnavusi dangtelio guma – visa tai gali tapti ženklu, kad metas jį išmesti.
Šie požymiai, pasak ekspertų, turėtų būti signalas veikti. Ir jei bent vienas jų tinka jūsų turimam indeliui – geriau nerizikuoti. Nors išmesti mėgstamą dėžutę gali būti gaila, sveikata visuomet turėtų būti svarbiausia.
Svarbiausi ženklai, kad indelis nebėra saugus
Jeigu plastikinė dėžutė yra įbrėžta ar net vos įtrūkusi, ji jau netinka naudoti maistui laikyti. Tokios mikroįtrūkimų vietos tampa idealiomis bakterijų dauginimosi terpėmis, ypač jei indelis nebuvo išplautas iškart. Net ir plika akimi beveik nematomi pažeidimai gali kelti pavojų sveikatai.
Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į dangtelį. Jei jis nebeužsidaro sandariai, deformavosi arba jo iš viso nebėra, toks indelis nebėra tinkamas naudoti. Maisto apsauga – pagrindinė tokio indelio funkcija, tad jeigu dangtelis „nebedirba“ savo darbo, ir pats indas jau bevertis.
Trečias ženklas – kvapas. Jeigu net po plovimo jaučiate keistą ar nemalonų aromatą, vadinasi, plastike jau įsigėrė kvapiosios medžiagos ar net bakterijos. Tokį kvapą dažnai palieka stiprūs produktai, kaip svogūnai, žuvis ar kava – ir net jei jų daugiau nedėsite, indelis jau bus praradęs neutralumą.
Ketvirtasis signalas – neišvalomos dėmės. Oranžinės nuo pomidorų padažo, riebios nuo troškinio ar tamsios nuo uogų – tokios dėmės ne tik atrodo neestetiškai, bet ir dažnai slepia senus maisto likučius, kurių plovimas jau nebeįveikia. Tokios dėmės gali būti bakterijų židinys, net jei to nematote.
Ir galiausiai – deformacija. Jeigu indelis tapo minkštas, prarado formą, tikėtina, kad jis buvo paveiktas per aukštos temperatūros. Tokios būklės plastikas pradeda irti, o kartu gali išskirti kenksmingas medžiagas, kurios gali patekti į maistą.
Kaip tinkamai naudoti plastikinius indelius, kad jie tarnautų ilgiau
Viena pagrindinių klaidų – indelių plovimas indaplovėje. Aukšta temperatūra ir stiprus vandens slėgis ilgainiui gadina plastiką. Geriau juos plauti rankomis, ypač jei plastikas yra minkštesnis ar su dekoratyvinėmis dalimis.
Be to, reikėtų saugoti indelius nuo staigių temperatūros pokyčių. Nepatartina karštą maistą dėti tiesiai į plastikinį indą ar iš karto po šaldymo kišti į mikrobangų krosnelę. Tokie pokyčiai skatina plastikinių dalelių irimą.
Taip pat svarbu laiku atpažinti, ar jūsų turimas plastikas yra saugus. Ne visi indeliai tinka ilgam naudojimui, ypač kai kalbama apie sveikatą.
Kaip žinoti, ar plastikas iš tiesų tinkamas naudoti maistui
Norint išvengti pavojingų medžiagų, būtina atkreipti dėmesį į žymėjimus ant plastiko. Ant indelių dugno dažnai galima rasti perdirbimo simbolį su skaičiumi viduje. Tai – labai svarbus ženklas, rodantis, iš kokios medžiagos pagamintas jūsų indelis.
Skaičius 7 reiškia, kad plastikas pagamintas iš polikarbonato – medžiagos, kurioje gali būti bisfenolio A (BPA). Ši cheminė medžiaga siejama su neigiamu poveikiu smegenų veiklai, prostatos sveikatai, vaikų vystymuisi ir elgsenai. Todėl tokio tipo plastiko indelių nerekomenduojama naudoti pakartotinai, ypač laikant juose karštą maistą ar skysčius.
Jeigu dėžutėje pažymėtas skaičius 2, 4 arba 5 – galite būti ramesni. Tokios rūšies plastikas laikomas saugesniu ilgalaikiam kontaktui su maistu. Tai nereiškia, kad jis amžinas, bet jo naudojimas kelia mažiau rizikų.
Kada tikrai laikas keisti seną indelį nauju
Jeigu jūsų plastikinis indelis turi bent vieną iš minėtų ženklų – geriau su juo atsisveikinti. Net jei dar „veikia“, saugumas turėtų būti svarbiausias prioritetas. Be to, dabar galima rinktis ilgaamžiškesnes alternatyvas – stikliniai ar nerūdijančio plieno indeliai yra ne tik patvaresni, bet ir sveikesni.
Galiausiai, verta prisiminti, kad net ir maži buities sprendimai daro įtaką bendrai gerovei. Ir jei kažkas kasdien liečiasi prie jūsų maisto – verta įsitikinti, kad tai iš tiesų saugu. Nes kartais sveikatos saugojimas prasideda nuo tokio paprasto sprendimo, kaip išmesti pavojingą plastiko gabalėlį į šiukšliadėžę.
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti