Ekspertai perspėja: nematomi kvapai jūsų lentoje gali būti pavojingi, štai, kaip juos neutralizuoti

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Ekspertai perspėja: nematomi kvapai jūsų lentoje gali būti pavojingi, štai, kaip juos neutralizuoti

Virtuvėje pjaustymo lentos naudojamos kasdien, tačiau būtent šis įrankis dažniausiai „surenka“ įvairiausius kvapus. Net ir švariai nuplauta lenta gali skleisti žuvies, svogūnų ar žalios mėsos aromatą, o ant paviršiaus neretai lieka sunkiai pašalinamų dėmių. 

Taip nutinka dėl nuolatinio kontakto su drėgme, riebalais ir produktų sultimis, kurios įsigeria į medieną arba kaupiasi plastikinių lentelių įbrėžimuose.

Kad virtuvėje visada būtų higieniška ir malonu gaminti, verta žinoti, kaip efektyviai pašalinti kvapus įvairių tipų lentose. Jūs nesunkiai galite atgaivinti tiek medinę, tiek plastikinę lentą, naudodami paprastas priemones ar kelis profesionalius sprendimus.

Kodėl pjaustymo lentos sugeria kvapus

Pjaustymo lentos, o ypač medinės, yra porėtos, todėl greitai sugeria kvapus ir skysčius. Net plastikas, nors ir mažiau porėtas, laikui bėgant pasidengia smulkiais įbrėžimais, kuriuose lengvai įstringa maisto likučiai ir bakterijos. Kvapus ypač sustiprina žuvis, česnakai, svogūnai ir žalia mėsa.

Jeigu lenta nėra tinkamai nuplaunama ar išdžiovinama, aromatai įsigeria dar giliau, todėl tampa sudėtinga juos pašalinti. Dėl to specialistai rekomenduoja lentas valyti iš karto po naudojimo ir būtina jas visiškai išdžiovinti.

Kaip išvalyti medinę pjaustymo lentą

Mediena reikalauja švelnaus, bet gilaus valymo. Geriausia pradėti nuo natūralių priemonių, kurios nekenkia lentos paviršiui ir efektyviai neutralizuoja aromatus.

Soda ir actas. Soda puikiai sugeria kvapus, o actas veikia kaip natūralus antibakterinis skystis. Jūs galite tolygiai pabarstyti lentą soda, vėliau apipurkšti actu ir nuvalyti kempinėle. Reakcija putodama iškelia nešvarumus į paviršių, todėl lenta tampa kur kas gaivesnė. Po valymo būtinai gerai nuskalaukite lentą ir pastatykite ją vertikaliai išdžiūti.

Druska ir citrina. Šis derinys puikiai tinka tada, kai reikia pašalinti žuvies, česnako ar svogūnų kvapą. Druska veikia kaip švelnus šveitiklis, o citrina dezodoruoja ir šviesina lentos paviršių. Užberkite druskos, tuomet stipriai trinkite paviršių perpjauta citrina, išspausdami šiek tiek sulčių. Po procedūros lenta nuplaunama šiltu vandeniu ir džiovinama.

Garų poveikis gilesniems kvapams. Jei kvapas yra įsisenėjęs, padeda karšti garai. Lenta trumpam laikoma virš garuojančio puodo, o po to nušveičiama šepečiu. Šis metodas efektyviai naikina mikroorganizmus, tačiau jo nerekomenduojama taikyti per dažnai, nes plonesnė mediena gali deformuotis.

Specialios priemonės. Jeigu medinė lenta naudota žalios mėsos pjaustymui ir kvapas nepasiduoda net po natūralaus valymo, galima naudoti specialius medienos valiklius ar antibakterinius purškalus. Po jų svarbu lentą itin kruopščiai išplauti.

Kaip išvalyti plastikinę pjaustymo lentą

Plastikinės lentos kvapus sugeria mažiau, tačiau greitai pasidengia įbrėžimais, kuriuose kaupiasi pigmentai ir bakterijos.

Silpnas baliklio tirpalas. Vienas efektyviausių metodų pašalinti ryškias dėmes ir žalią mėsą primenančius kvapus yra tirpalas iš baliklio.

 Į litrą vandens įpilkite vieną valgomąjį šaukštą baliklio, įmerkite lentą kelioms minutėms ir gerai nuplaukite karštu vandeniu. Šis būdas ypač gerai išvalo burokėlių, uogų ar morkų paliktas dėmes.

Svarbu niekada nemaišyti baliklio su actu, nes tokia reakcija pavojinga jūsų sveikatai.

Soda kasdieniam gaivinimui. Jei kvapas nėra stiprus, užteks sodą sumaišyti su keliais lašais vandens ir gautą pastą įtrinti į lentos paviršių. Po dešimties minučių lenta nušveičiama ir nuplaunama.

Karštas vanduo ir šepečiai. Kasdienėje priežiūroje pakanka naudoti karštą vandenį ir virtuvinį šepetį. Karštis tirpdo riebalus, o šereliai pasiekia įbrėžimus, todėl kvapai nebesikaupia.

Kaip išvengti kvapų ateityje

Jeigu norite, kad lentos neturėtų nemalonaus kvapo, laikykitės šių principų:

  • plaukite lentą iš karto po naudojimo
  • niekada nepalikite jos šlapios stalčiuje
  • džiovinkite vertikalioje padėtyje
  • naudokite skirtingas lenteles mėsai ir daržovėms
  • reguliariai dezinfekuokite tiek medines, tiek plastikines lentas

Tinkama priežiūra leis džiaugtis švariomis, higieniškomis ir ilgai tarnaujančiomis pjaustymo lentomis. Jei pageidaujate, galiu parengti patarimų straipsnį ir apie virtuvės peilių priežiūrą.

Temos: Buitis
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas