Kodėl šaldytuvo durelės kenkia jūsų maistui? Įvardinti produktai, kurie turėtų būti laikomi kažkur kitur

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Kodėl šaldytuvo durelės kenkia jūsų maistui? Įvardinti produktai, kurie turėtų būti laikomi kažkur kitur

Ar esate pratę sudėti pieną ar kiaušinius į šaldytuvo dureles? Nors ten patogu pasiekti, ši vieta anaiptol nėra tinkamiausia daugelio produktų saugojimui. Durelės – labiausiai temperatūros svyravimams jautri šaldytuvo dalis. Kiekvieną kartą atidarant šaldytuvą, ten esantys produktai gauna šilumos bangą, o tai reiškia greitesnį gedimą.

Specialistai pabrėžia, kad netinkamai laikoma produkcija ne tik praranda skonį, bet ir gali tapti pavojinga sveikatai. Bakterijos dauginasi ypač greitai, kai temperatūra viršija 4 °C, todėl kai kuriems produktams durelės yra tiesiog netinkamos.

Norint išvengti bereikalingo maisto švaistymo ir užtikrinti, kad jūsų maistas išliktų šviežias kuo ilgiau, verta prisiminti kelias svarbias taisykles. Pažvelkime, kurie produktai niekada neturėtų atsidurti šaldytuvo durelėse, o kur juos laikyti saugiausia.

Pienas ir pieno produktai

Nors pieną patogu laikyti durelėse, tai viena prasčiausių vietų jam. Kiekvieną kartą atidarius šaldytuvą, temperatūra čia pakyla, o tai skatina bakterijų dauginimąsi. Pienas, laikomas virš 4 °C, pradeda gesti itin greitai.

Tas pats galioja ir jogurtui ar grietinei. Net jei jie atrodo sandariai uždaryti, dažnas temperatūros pokytis gali sutrumpinti jų galiojimo laiką. Specialistai rekomenduoja šiuos produktus laikyti vidurinėse arba apatinėse šaldytuvo lentynose, kur temperatūra yra stabilesnė.

Kiaušiniai

Daugelis šaldytuvų turi specialias lentynėles kiaušiniams durelėse, tačiau jos nėra tinkamos ilgalaikiam saugojimui. Kai durelės nuolat atidaromos, ant kiaušinių lukšto gali kauptis kondensatas. Drėgmė sudaro palankias sąlygas bakterijoms, kurios per mikroskopines poras gali patekti į vidų.

Amerikos kiaušinių taryba rekomenduoja kiaušinius laikyti originalioje pakuotėje vidinėse šaldytuvo lentynose. Taip užtikrinama stabili temperatūra ir ilgesnis galiojimo laikas.

Mėsa ir paukštiena

Žalia mėsa ir paukštiena yra itin jautrūs temperatūros svyravimams. Jei jie laikomi durelėse, bakterijos gali pradėti daugintis dar prieš ruošiant gaminius. Be to, jei pakuotė nėra visiškai sandari, išbėgę sultys gali užteršti kitus produktus.

Saugiausia vieta šiems produktams – pati apatinė šaldytuvo lentyna, kur temperatūra yra žemiausia, apie 0–4 °C. Tokiu būdu sumažinsite riziką, kad bakterijos išplis į kitus maisto produktus.

Vaisiai ir daržovės

Nors atrodo, kad durelėse vaisiai ir daržovės gali stovėti patogiai, iš tiesų ten esantys temperatūros svyravimai verčia juos greičiau gesti. Ypač jautrios yra uogos, salotos, žalumynai, agurkai ar obuoliai.

Šie produktai laikomi šaldytuvo stalčiuose, esančiuose apačioje, kur palaikoma tinkama drėgmė ir stabili temperatūra. Visgi kai kuriuos produktus, pavyzdžiui, bananus, pomidorus ar bulves, apskritai reikėtų laikyti kambario temperatūroje – jie šaldytuve praranda skonį ir tekstūrą.

Sūris

Sūris taip pat nerekomenduojamas laikyti durelėse. Ypač kietieji ir puskiečiai sūriai jautrūs temperatūros pokyčiams. Jie gali prarasti tinkamą konsistenciją, atsiranda pelėsis arba pasikeičia skonis.

Saugiausia vieta sūriui – vidurinė ar apatinė šaldytuvo lentyna. Ten temperatūra paprastai išlieka nuo +2 °C iki +6 °C, o tai užtikrina, kad sūris išliks šviežias ir išsaugos savo skonį ilgiau.

Kas gali stovėti durelėse?

Nepaisant visų išvardytų apribojimų, durelės tinka tam tikriems produktams. Čia galima laikyti įvairius padažus, tokius kaip kečupas ar garstyčios, taip pat sojų ar čili padažą. Jie yra atsparesni temperatūros pokyčiams, ypač jei laikomi sandarioje taroje.

Gazuoti gėrimai, sultys ar vanduo taip pat gali būti laikomi durelėse, svarbiausia – užtikrinti, kad buteliai būtų sandariai uždaryti. Tačiau didelių talpų laikymas gali apsunkinti šaldytuvo durelių mechanizmą.

Nors šaldytuvo durelės atrodo patogiausia vieta, jos tinka tik ribotam kiekiui produktų. Pienas, kiaušiniai, mėsa, daržovės ir sūris čia genda kur kas greičiau. Tinkamai paskirsčius maisto produktus šaldytuve, galima ne tik išsaugoti jų skonį ir maistinę vertę, bet ir sumažinti riziką apsinuodyti.

Temos: Buitis
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas