Augintojai negali patikėti: palaistykite šiuo tirpalu ir jūsų balkoną užklups žiedų audra

Lina Snarskienė , 2025-07-09, 14:54
0
Augintojai negali patikėti: palaistykite šiuo tirpalu ir jūsų balkoną užklups žiedų audra

Jeigu turite balkoną ar terasą ir bent sykį auginote petunijas ar surfinijas, puikiai žinote – tai ne šiaip gražios gėlės, o tikros žydėjimo karalienės. Tačiau jų žavesys ir gausūs žiedai neatsiranda savaime. Tam reikia šiek tiek pastangų. Nors parduotuvėse gausu trąšų ir papildų, vis daugiau žmonių renkasi paprastus, veiksmingus ir pigius sprendimus – tokius, kaip naminė mielių trąša.

Būtent mielės gali tapti jūsų slaptu ginklu. Šis virtuvėje dažnai sutinkamas produktas pasižymi tokia sudėtimi, kuri skatina šaknų augimą, stiprina visą augalą ir – svarbiausia – lemia gausesnį žydėjimą. Ir tai galioja ne tik surfinijoms, bet ir kitoms petunijų rūšims bei jų hibridams.

Jeigu iki šiol manėte, kad augalų trąšos turi būti iš specializuotų parduotuvių, laikas pakeisti požiūrį. Sužinokite, kaip paprastos mielės gali padaryti stebuklus jūsų gėlių vazonuose – ir tai padaryti saugiai, paprastai ir be jokios chemijos.

Kodėl verta naudoti mieles kaip trąšą petunijoms?

Mielės, ypač šviežios arba sausos kepimo mielės, turi daugybę naudingų medžiagų. Jose gausu B grupės vitaminų, fosforo, geležies, kalio, taip pat natūralių augimo hormonų. Šios medžiagos padeda augalams geriau įsisavinti maistingąsias medžiagas iš dirvos ir paskatina intensyvų augimą.

Petunijoms ir surfinijoms tai reiškia didesnį žiedų kiekį, tankesnius ir sveikesnius ūglius bei ryškesnę spalvą. Be to, gerai išsivystęs šaknynas padeda augalui atlaikyti karštas dienas ir sausras, kurios vasarą – neišvengiamos.

Ypatingai naudinga šią trąšą naudoti augalams, kurie jau žydi – ji tarsi suteikia antrą kvėpavimą. O svarbiausia – tai veikia ne tik šias konkrečias rūšis, bet ir kitus panašius dekoratyvinius augalus.

Kaip paruošti naminę mielių trąšą?

Tam prireiks vos kelių ingredientų. Pirmiausia – mielės. Galima naudoti šviežias (25 gramus) arba sausas (apie 7 gramus). Taip pat reikės litro virinto ir atvėsinto vandens bei vieno šaukštelio cukraus.

Visus komponentus sumaišykite, išmaišykite ir palikite pastovėti kambario temperatūroje bent 3-4 valandas. Per tą laiką pradės vykti fermentacija, kurios metu išsiskirs augalams naudingos medžiagos. Prieš laistant, tirpalą praskieskite santykiu 1:5 – viena dalis trąšos, penkios dalys vandens.

Geriausia tokią trąšą pilti ne ant augalo, o tiesiai į dirvą, aplink šaknis. Tą darykite kas 10-14 dienų, bet ne dažniau, nes per didelis kiekis gali sukelti priešingą efektą, pakenkti mikroflorai ar net sukelti fermentaciją be deguonies.

Ko vengti, naudojant šią trąšą?

Nors trąša atrodo saugi ir natūrali, persistengti – nevalia. Svarbiausia – nenaudoti kartu su azoto turinčiais papildais. Per daug azoto reiškia, kad augalas leis daug žalumos, bet žiedų gali būti mažiau arba visai neliks.

Taip pat nepatartina maišyti šios trąšos su kitais naminiais mišiniais, kuriuose yra daug cukrų ar krakmolo. Tokie deriniai gali sukelti nepageidaujamą mikroorganizmų dauginimąsi ar net pūvimą.

Trąšos nepalikite ilgai stovėti – geriausia ją sunaudoti tą pačią dieną, kai pagaminta. Ir svarbu: nenaudokite ant sausos dirvos. Pirma šiek tiek palaistykite augalą, o tada naudokite trąšą – taip išvengsite galimų šaknų nudegimų.

Ką dar naudinga žinoti apie surfinijų ir petunijų priežiūrą?

Be trąšų, šie augalai reikalauja ir kitų svarbių dalykų – daug šviesos, reguliaraus laistymo ir pakankamai vietos šaknims. Jei auginate gėles vazonuose, pasirūpinkite, kad indas nebūtų per mažas.

Taip pat svarbu – šalinti nuvytusius žiedus. Tai skatina augalą leisti naujus pumpurus ir žiedus. Derinkite šį paprastą žingsnį su mielių trąša, ir rezultatas tikrai pranoks lūkesčius.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Sodas

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas